102 projekta i 528 milijuna kuna za razvoj hrvatskih sela i ruralnih zajednica

  • Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/24 svibnja/IMG_3109.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je potpisivanju ugovora iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., koji se odnose na ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo.

Potpisani su ugovori za 102 projekta, ukupne vrijednosti od preko 528 milijuna kuna, a predsjednik Vlade naglasio je kako ti projekti vrlo praktično ilustriraju korist članstva u Europskoj uniji i Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj.
 
„Šaljemo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, osobito naših manjih sredina, u područjima gdje svaka investicija u infrastrukturu, bilo da je to u dječje vrtiće, bilo da je to u domove kulture, vatrogasne domove i ostale infrastrukturne objekte, znači i otvaranje novih radnih mjesta i ostanak onih koji tamo imaju svoj dom i svoju obitelj“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je kako su ovi projekti snažna poruka hrvatskom selu i poruka da u duhu partnerstva i dijaloga, kojeg Vlada kontinuirano razvija, pruža ruku važnim projektima i aktivnostima koji mogu biti dodana vrijednost za razvoj.
 
„Politika ravnomjernog regionalnog razvoja je dio snažnog angažmana Vlade u proteklih godinu i pol dana. Osobitu pozornost posvetili smo Slavoniji, ali to ne znači da druge županije, a ovdje ih je u ovim projektima uključeno čak 17, nisu jednako važne i nisu jednako na dnevnom redu Vlade, dapače“, poručio je.
 
Naglasio je kako će ovakve mjere biti dio mozaika aktivnosti za demografsku revitalizaciju zemlje, što je jedan od ključnih problema države.
 
Zahvalio je svima na vještini u pripremi projekata te dodao kako smatra da  agencije, općine, gradovi, županije i ministarstva trebaju učiniti dodatne napore kako bi priprema projekata, njihovo kandidiranje i, u konačnici, realizacija bili što lakši.
 
U tom je kontekstu naveo kako postupno rastu institucionalni kapaciteti i u kadrovskom i u stručnom smislu.
 
„Izrazito smo ubrzali sve procedure i pojednostavljujemo ih, kada je riječ o apsorpciji europskih sredstava jer želimo da na taj način od našeg članstva u Europskoj uniji ostvarimo dodatnu vrijednost u našem razvoju“, poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti