2. zajednička sjednica vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/2_zajednicka_sjednica_vlada_republike_hrvatske_i_republike_madarske.jpg

Cjelokupna mađarska vlada došla je danas ujutro u Hrvatski državni arhiv u Zagrebu gdje se održala druga zajednička sjednica vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske na kojoj se razgovarlo o zajedničkim projektima na raznim područjima.

RH i Mađarska za energetsku neovisnost i izgradnju infrastrukture

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Energetska neovisnost, izgradnja, spajanje i osuvremenjivanje cestovnih i željezničkih pravaca i ostali infrastrukturni projekti te pitanje nekretnina bile su glavne teme na drugoj zajedničkoj sjednici hrvatske i mađarske vlade koja je održana u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu, nekadašnjoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

"Energetska neovisnost naših dviju zemalja, ali isto tako regije i Europske unije od izuzetne je važnosti. Dogovorili smo stoga da se nastavi intenzivna suradnja INA-e, MOL-a i JANAF-a", izjavio je na konferenciji za novinare premijer Ivo Sanader.

Njegov mađarski kolega, premijer Ferenc Gyurcsany potvrdio je zainteresiranost Mađarske za skladištenje nafte i naftnih derivata prema standardima EU-a te izgradnju terminala na Krku za skladištenje tekućeg plina.

"To je za nas strateško pitanje", rekao je mađarski premijer dodajući da između dviju strana postoji dogovor o "spajanju plinovoda".

"Potrebno je izgraditi još 340 kilometara plinovoda", rekao je Gyurcsany.

Sanader je objasnio da su u igri dvije lokacije za izgradnju LNG terminala, na Krku i u Plominu. Izgradnja LNG-a u Plominu je, kako je rekao, u ovom trenutku "izglednija". Prema Sanaderovim riječima, nastavlja se suradnja na paneuropskim koridorima V/b i V/c, a obavljene su i pripreme za izgradnju mosta i graničnog prijelaza na Muri.

Gyurcsany je istaknuo da postoji volja da se do 2008. godine spoje cestovni pravci te da dvije zemlje prionu "osuvremenjivanju željezničkih pravaca od europske važnosti".

Na zajedničkoj sjednici vlada govorilo se i o pitanju nekretnina s obzirom da ljeto u Hrvatskoj provodi oko 400.000 Mađara koji su zaintresirani za trajniji boravak, odnosno kupnju kuća i zemljišta.

Gyurcsany se zahvalio hrvatskoj vladi što je poduzela mjere za jednostavniju registraciju imovine, no Sanader je istaknuo da je riječ o "načelu uzajamnosti", odnosno jednakom tretmanu za sve zemlje, poglavito u EU, s kojima Hrvatska uživa to načelo reciprociteta.

"Također nema razlike u tretmanu hrvatskih državljana i svih ostalih koji su nekretninu u Hrvatskoj stekli legitimno", izjavio je Sanader, dodajući da se o Viru nije govorilo.

To je potvrdio i Gyurcsany, istaknuvši da Vir "nije javno-pravno nego privatno-pravno pitanje u kojem Mađarska kao država nije bila posredni akter".

Dvije su strane na sjednici razgovarale i o položaju manjina, poručivši da "tu nema spora", ali da se uvijek može učiniti više.

"Obje vlade odlučno stoje iza prava i zaštite manjina i pogranične suradnje", kazao je Sanader.

Na pitanje o predstavniku hrvatske manjine u mađarskom parlamentu Gyurcsany je odgovorio da je na dnevnom redu izmjena izbornog zakona. On je objasnio da je glavni problem taj što koalicija kojoj je načelu nema dvotrećinsku većinu u parlamentu, te da je pristanak oporbe izostao.

Gyurcsany je pozdravio otvaranje mađarske katedre na Osječkom sveučilištu u narednoj akademskoj godini.

Na sjednici je dogovoreno da se Hrvatska 2010. godine predstavi u Pečuhu koji će te godine biti europska prijestolnica kulture.

Dvije strane potvrdile su da će se nastaviti suradnja dviju policija u turističkoj sezoni.

Prijateljski odnosi i europska orijentacija dviju zemalja i ovom je prigodom istaknuta, jer je, kako je rekao hrvatski premijer, riječ o "dvije prijateljske suvremene i samostalne države koje žele dijeliti europsku sadašnjost i budućnost".

"Jedan nam je cilj - da u zajedničkoj Europi pronađemo svoje mjesto jedni pokraj drugih", poručio je Gyurcsany.



Pisane vijesti