67.850.000,00 kuna za poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, nakon provedenog postupka izravne dodjele sredstava, odobreno je 67.850.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“.

Cilj ovog projekta je usvajanje znanja i vještina kao ključnih kompetencija za poduzetništvo i obrt s namjerom poticanja rasta i razvoja. Odobrena sredstva odnose se na tri školske godine: 2016./2017., 2017./2018. i 2018/2019.

Riječ je o provedbi mjera koje se najvećim djelom odnose na poticanje mladih na obrazovanje u strukovnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada u cilju osiguranja stjecanja vještina za samostalan rad te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija. Također, drugi dio mjera je namijenjen za potpore gospodarskim subjektima za primanje učenika na naukovanje kako bi se neposredno u gospodarstvu osiguralo usvajanje ključnih vještina i kompetencija te kvalitetno obrazovani kadrovi koji mogu potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu.

Podsjetimo, Programom Vlade RH utvrđene su smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Financijska sredstva namijenjena za stipendiranje učenika u iznosu od 54 milijuna kuna omogućiti će nam  povećanje broja dodijeljenih stipendija kojima potičemo učenike na upis u zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Za dodjelu stipendija učenicima u školskoj godini 2017/2018 osigurano je ukupno 18 milijuna kuna od čega 85% upravo iz ovog projekta. Iznos godišnje stipendije po učeniku je 9.000,00 kuna. Na natječaj „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ koji je zatvoren 31. listopada zaprimljeno je 2948 prijava. Zahtjevi su trenutno u obradi, a isplata prvog dijela potpore planirana je u I. kvartalu 2018. godine.

Napominjemo kako se broj stipendija u zadnje dvije godine višestruko povećao te su 2017. godine dodijeljene 1522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu kada su dodijeljene 291 stipendije u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Istovremeno, temeljem navedenog Projekta osigurali smo i poticajna sredstva za gospodarske subjekte koji primaju učenike u naukovanje u iznosu od 13 milijuna kuna, od čega je za 2017. godinu predviđen iznos od 5 milijuna kuna. Važno je istaknuti kako od ove godine potpore za naukovanje dodjeljujemo za sva zanimanja u sustavu vezanih obrta, a ne samo za deficitarna zanimanja. Također, osim sufinanciranja nagrade koju je gospodarski subjekt sukladno sklopljenom ugovoru o naukovanju obvezan isplaćivati, osigurava  se i naknada mentoru za njegov rad s učenicima, što smatramo izuzetno važnim.

Za navedene namjene zaprimljene su 184 prijave, a isplata je planirana u I kvartalu 2018. godine.

Do 2015. godine sredstva za ove namjene osiguravala su se isključivo iz Državnog proračuna. Dolaskom nove Vlade ostvarila se suradnja s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te se iznašla mogućnost financiranja stipendija iz Europskog socijalnog fonda i to u perspektivi 2016.-2019. godina, a raspoloživa sredstva za ove namjene su značajno povećana.  

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pisane vijesti