Aktualno prijepodne: Vlada paketom mjera i dalje štiti građane od poskupljenja i inflatornih pritisaka

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/18_rujna/VRH_2023.JPG

Premijer Andrej Plenković poručio je u Hrvatskom saboru da će inflacija u ovoj godini biti niža nego što to predviđa HNB, te da je Vlada u vrijeme najveće svjetske energetske krize osigurala da cijene struje i plina ostanu iste, a cijene naftnih derivata smanjene. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar kazao je da je Vlada donijela paket mjera kojima i dalje štiti građane od poskupljenja i inflatornih pritisaka.

Hrvatski sabor započeo je redovito jesensko zasjedanje Aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 40 pitanja zastupnika.

Inflacija će u ovoj godini biti niža nego što predviđa HNB

Premijer Andrej Plenković poručio je da će inflacija u ovoj godini biti niža nego što je to predviđa HNB, te da je Vlada u vrijeme najveće svjetske energetske krize osigurala da cijene struje i plina ostanu iste a cijene naftnih derivata smanjene.

Zastupnica Mirela Ahmetović ustvrdila je da se prema HNB-u prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini očekuje od 3,9 posto, što govori o usporavanju rasta inflacije u odnosu na lani, no i da HNB očekuje ubrzanje rasta cijena tijekom zimskih mjeseci zbog najavljenog poskupljenje cijena energije.

"Vi ste 17. travnja nakon kraja parlamentarnih izbora, kada je vaš veliki idol i neustavni kandidat za predsjednika Vlade, zajedno s vama teško poražen na parlamentarnim izborima, buncali o tome da ćete vi sastaviti Vladu sa vašim prijateljima i partnerima. Jednako je buncaujuće i ovo vaše pitanje danas", rekao je Plenković.

Poručio je da su, za razliku od SDP-a, svim građanima, umirovljenicima, braniteljima, onima na rubu siromaštva te institucijama osigurali da u vrijeme najveće svjetske energetske krize cijene struje i plina ostanu iste, a cijene naftnih derivata smanjene.

Mjerama štitimo najranjivije i pomažemo svima

I zastupnika Veljka Kajtazija je zanimalo kako će Vlada zaštititi socijalno najugroženije ako se mjere ukinu na što mu je ministar gospodarstva Ante Šušnjar odgovorio da je Vlada donijela paket mjera kojima i dalje štiti građane od poskupljenja i inflatornih pritisaka.

"Ovim mjerama štitimo najranjivije i pomažemo svima", rekao je Šušnjar. Naveo je i kako će do izrade registra stanovništva donositi mjere koje su linearno usmjerene prema građanima, a nakon njegove izrade moći će se ciljanije pomagati građane. Naknada troškova energije za najugroženije kupce realizira kroz vaučere koji su mjesečne vrijednosti 70 eura što je dovoljno za nadoknadu električne energije i plina te toplane koju koriste, rekao je.



Javna nabava katamarana provedena transparentno

Zastupnica Ivana Marković upitala je potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića o prodaji korištenih katamarana koje je Tankerska plovidba prodala Jadroliniji.

Butković joj je odgovorio da se situacija u Jadroliniji, nakon tragedije na Malom Lošinju, previše koristi u političke svrhe od strane oporbe.



Rekao je i da je javna nabava katamarana provedena transparentno i da se ništa u njoj nije događalo sumnjivo. Također, ovlašteni sudski vještak je napravio procjenu tih brodova.

Uskoro ćemo predložiti povećanje praga ulaska u sustav PDV-a na 50.000 eura

Govoreći o najavljenoj poreznoj reformi čije detalje javnost još čeka, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac potvrdio je da će Vlada uskoro predložiti povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura.

"Točno je, predložit ćemo uskoro povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura jer smatramo da je to dobra mjera i da će pomoći poduzetnicima koji su blizu praga da se na taj način i administrativno rasterete", poručio je Primorac odgovarajući na pitanje Darija Hrebaka.

Naglasio je kako je porezno rasterećenje kontinuirana ambicija HDZ-ovih vlada od 2016. do danas.



"Naš gospodarski rast od 2021. iznosio je prosječno 7,6 posto, javni dug smanjen je iz 2020. s 86,1 na 60 posto ove godine, deficit je na primjerenim razinama i pokazalo se da smo znali odabrati prave mjere kako bismo rasteretili gospodarstvo, što su priznale i kreditne agencije. To je doista impresivan iskorak u vrlo kratkom vremenu", ocijenio je. Primorac. Kazao je i da su od 2016. rasteretili gospodarstvo i ekonomiju za dvije milijarde eura.

Ova je Vlada poduzela čitav niz zakonodavnih prijedloga s ciljem zaštite žrtve

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, na pitanje zastupnice Vesne Bedeković, osvrnuo se na poduzeto u zaštiti žena od nasilja.

"Izričem javnu osudu bilo kakve vrste nasilja, osobito nasilja nad ženama i u obitelji. Ova je Vlada poduzela i donijela čitav niz zakonodavnih prijedloga koji su imali za cilj zaštititi žrtvu, da se nasilnika strože kazni i koliko je moguće u većoj mjeri isključi iz društva", kazao je ministar.



Podsjetio je da je u Kazneni zakon uvedeno novo kazneno djelo femicida - teškog ubojstva žene, koje ne zastarijeva, a propisane kazne su od 10 godina do dugotrajnog zatvora.

Tu je, kako je rekao, i niz drugih kaznenih djela i strože kazne, pa kod silovanja više nije moguće izreći mjeru rada za opće dobro, dok se djelo spolnog uznemiravanja progoni, ne više po prekršajnom, nego po Kaznenom zakonu.

Možemo biti više nego zadovoljni sezonom

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina izrazio je zadovoljstvo turističkom sezonom. "Mislim da možemo biti više nego zadovoljni, brojke su nam gotovo pa idealne, imamo povećanje dolazaka i noćenja cijele godine, a što se tiče glavnog dijela ljetne sezone, tu smo ostvarili nešto bolje rezultate nego prošle godine", naglasio je.

No, upozorio je na nužnost balansa između kvalitete života stanovnika turističkih destinacija i turizma.



"Novom strategijom i Zakonom smo vrlo jasno definirali smjer cjelogodišnjeg turizma, koji traži balans između kvalitete života lokalnog stanovništva i turizma, Ne smijemo se ni u jednom trenutku dovesti u situaciju kao što vidimo drugdje da lokalno stanovništvo izlazi na ulice i izražava nezadovoljstvo", istaknuo je i dodao da već sada imamo problem s određenom popunjenosti kapaciteta, poglavito u kategoriji domaćinstva.

U odnosu na 2023. smo stavili 67.000 novih kreveta, a od 2019. imamo ih 170.000 više, kojih su nam 40 posto praznih u srcu sezone, naveo je.

Sljedećih 10-ak godina obilježit će gradnja prometne infrastrukture

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković kazao je, govoreći o prometnom kolapsu koji svakodnevno utječe na živote stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, da će sljedećih 10-ak godina obilježiti gradnja prometne infrastrukture.

Kazao je da se probija tunel Kozjak, krenulo je probijanje novog izlaza s autocesti, radi se na proširenjima kako bi se rasteretio ulazak u Split.

"Tu je i multimodalna platforma Solin-Split-Omiš za koju smo prvu dionicu pustili u promet, maksimalno ćemo ubrzati realizaciju tog projekta. Cesta Zagvozd-Imotski je uvrštena u TEN-T mrežu, gotova je studija utjecaja na okoliš te bi u 2025. pokušali krenuti s natječajem gradnje ceste", odgovorio je Butković zastupniku Ivici Kukavici.

Tunel Učka se ne naplaćuje

Zastupniku Daliboru Pausu, koji je tražio ukidanje tunelarine kroz tunel Učku za građane Istre i Primorsko-goranske županije, ministar je poručio kako vidi da se polako priprema za lokalne izbore.

Butković je kazao kako se tunel Učka ne naplaćuje već je dio zatvorenog sustava naplate koji se primjenjuje na Hrvatskim autocestama. "Čitavo ovo vrijeme izgradnje, a obveze koncesionara su oko milijardu eura i taj kredit treba vratiti, nije podizao cijenu cestarine, nego su uveli i popuste za domaće stanovništvo. Krčki i Pelješki mosta nisu dijelovi autoceste", rekao je.

Pomoćnika u nastavi dobit će svaki učenik kojem je potreban

Premijer Andrej Plenković poručio je da će svako dijete s poteškoćama u razvoju kojem je potreban pomoćnik u nastavi potreban dobiti svog pomoćnika, a za intoniranje himne na početku nastave kazao je da bi to bilo primjereno na početku svakog polugodišta.

Ministar obrazovanja pojasnio je da će svako dijete kojem je pomoćnik u nastavi potreban dobiti svog pomoćnika sukladno zakonu i temeljem rješenja o priznavanju prava na potporu pomoćnika, ministarstvo  je sve zahtjeve koje su dobili riješilo pozitivno, odgovorio je Plenković na pitanje zastupnice Sabine Glasovac.

Nije nužno da svakoga dana slušamo himnu u školama, ali početkom svakog polugodišta bilo bi primjereno, kazao je Plenković, dodavši da predsjednik Republike ne poštuje Dan državnosti vlastite zemlje. „Nema goreg primjera rušenja poštovanja prema vlastitoj državi i institucijama”, ustvrdio je.

Zastupnica Sanja Bježančević dotaknula se premijerovog odnosa prema medijima, upitavši ga misli li da isto čine i predsjednici Vlada država članica Europske unije.

„Ima li nešto što sam rekao da nije istina? Ako ima, osporite mi neku tvrdnju. Je li sve hladno, objektivno, nepristrano, bez upliva i utjecaja?, upitao je premijer nabrajajući pozitivne gospodarske pokazatelje i realizirane projekte tijekom svog mandata.

Od 2016. praktički smo realizirali sve što smo obećali

Zastupnik Nikola Grmoja podsjetio je premijera Plenkovića  na slogan „Vjerodostojno” s koji je 2016. ušao u politiku, upitavši ga je li vjerodostojno govoriti u kampanji da neće biti poreza na nekretnine a onda nakon izbora ga najavljivati, je li vjerodostojno hvaliti se šengenom a sada Njemačka uvodi kontrole, je li vjerodostojno hvaliti se eurom koji je dodatno utjecao na inflaciju.

„Točno, vjerodostojno od 2016. praktički sve što smo obećali smo realizirali”, naglasio je Plenković.

Rast ulaganja u istraživanje i razvoj

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je rast ulaganja u istraživanje i razvoj u proteklih osam godina. Udio ulaganja u istraživanje i razvoj u BDP-u porastao je s 0,85 na 1,43 posto BDP-a, a cilj nam je 3 posto. Osim toga, od 2016. je 11 tisuća ljudi više zaposleno u istraživanju i razvoju.

„Nastavljamo tim putem, s 2,7 milijarde eura u novoj financijsko perspektivi”, rekao je.

Incidenti na granici pokazatelj su određenog stanja, sloboda kretanja je jedna od temeljnih sloboda

Govoreći od odnosu Hrvatske sa Srbijom, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da incidenti na granici te zadržavanja i maltretiranje državljana nisu mjera odnosa, ali su pokazatelj određenog stanja koje se u dijalogu mora prevladati.

„Sloboda kretanja je jedna od temeljnih sloboda, o tome sam razgovarao s ministrom vanjskih poslova Srbije i molio da zbog dobrosusjedskih odnosa ne zadržavaju nepotrebno i ne maltretiraju građani pri ulasku u Srbiju”, rekao je Grlić Radman.

O visokim cijenama hrane: Posao treba odraditi i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

"Naravno da idem u dućan, i to često, pitajte moje drage prijateljice u Konzumu na Britancu", kazao je premijer zastupniku Marijanu Pavličeku, kojeg je zanimalo ide li u trgovinu u nabavku i vidi li koliko su cijene osnovnih prehrambenih proizvoda 'otišle u nebo'.

Složio se s Pavličekom da su cijene previsoke, ali nije i s njegovom tvrdnjom da je razlog hiperinflacije ulazak u eurozonu i uvođenje eura.

"Treba znatno veći pritisak javnosti na sve aktere u tom lancu da se cijene snize. Ali on ne postoji, ne vidim ga uopće. Ne mislim da je europodručje razlog, naprotiv, možda je ono zlorabljeno za podizanje cijena", ocijenio je Plenković.

Osim države, inspektorata i udruga zaštite potrošača, ozbiljan posao, dodao je, treba obaviti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Zamolio sam ministra Šušnjara da napravi analizu 30 esencijalnih proizvoda i da vidimo kakva je situacija. Inflacija, inače, pada već mjesecima zahvaljujući mjerama koje poduzimamo", istaknuo je.

Zakon o strancima bit će sveobuhvatan, moramo znati njihove kvalifikacije, a oni imati dostojanstven život

Zastupnicu Mariju Selak Raspudić zanimalo je što je sa Zakonom o strancima, koji je u javnom savjetovanju bio još prije pola godine, a premijer Plenković najavio je da će ga Vlada prihvatiti početkom listopada.

"Zakon će biti sveobuhvatan, regulirat će i kvalifikacije, status, ti ljudi moraju imati dostojanstven život, a mi moramo znati kakve su njihove kvalifikacije, ne može se u državu tek tako ući i raditi bilo što bez kvalifikacija", kazao je Plenković.

Naveo je kako je do 31. srpnja izdana 131.879 dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj - 25.500 iz BiH, 20.974 iz Srbije, 20.660 iz Nepala, 12.122 iz Indije...

"Taj podatak nam govori da trenutno imamo 1,7 milijuna zaposlenih dok je nezaposlenost od samo 83.000. Dakle, taj broj na broj stranih radnika govori da se može zaposliti sve ljude u Hrvatskoj koji su spremni, voljni i orni za raditi", rekao je premijer.

U Puli neće biti vojna baza

Zastupnica Dušica Radojčić, pozivajući se na Srbiju koja je otkrila da je prilikom kupnje francuskih borbenih aviona Rafalea sklopila 11 sporazuma o drugim oblicima suradnje, pitala je što je sve naša Vlada potpisala te zašto stanovnici Pule nisu znali do neki dan da će tamo biti vojna baza.

"Prilikom odabira koje ćemo avione kupiti bio je konzultiran nadležni saborski odbor, koji je imao uvid u sve i, koliko se sjećam, apsolutno nitko nije imao ništa protiv. Nema zemlje na svijetu koja je takve ugovore stavila na internet", rekao je Plenković.

Dodao je kako u Puli neće biti nikakav veliki centar nego da se radi o ideji škole za pilote. "Nije valjda da će ljudi u Puli imati probleme da se piloti obučavaju u zračnoj luci?", upitao je.

Više od 62 milijuna eura uloženo je u obnovu školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs pojasnio je da izgradnja Srednje ekonomske škole nije pokrenuta sredstvima iz zajma jer lokacija ne odgovara uvjetima Svjetske banke te da je novac preusmjeren u izgradnju Gimnazije i učeničkog doma u Petrinji.



"Više od 62 milijuna eura uloženo je u obnovu školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji, više-manje sve je obnovljeno, osim jedne škole koju Sisak nije pokrenuo, pokrenuli ste sad", rekao je Fuchs.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Ivana Bugarina o vodno-komunalnom sustavu, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković  poručila je da vjeruje da je ogromna većina stanovništva Hrvatske zadovoljna s nikad viđenim ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu, koja će omogućiti svima pitku vodu i odgovarajući sustav javne odvodnje.

Za javno zdravstvo nabavljen 21 aparat za 85 milijuna eura

Zastupnica Ivana Kekin ustvrdila je da se novac iz javnog zdravstva izvlači sve besramnije, a premijer Andrej Plenković odgovorio joj je da je za njegove Vlade upravo za javno zdravstvo nabavljen 21 aparat za 85 milijuna eura.

"Zanimljivo je da niste spomenuli da smo upravo sada, u vremenu naše Vlade, za 85 milijuna eura nabavili 21 aparat za javno zdravstvo", rekao je Plenković. Najavio je i da će do 2025., po riječima ministra zdravstva Vili Beroša, nabaviti tri aparata kakva sada za liječenje raka ima privatna poliklinika Radiochirurgija Zagreb.

Kekin je, pokazujući fotografiju, upitala premijera kako ga nije sram hvaliti se na stranicama Vlade fotografijom na kojoj se vidi da je posjetio jednu privatnu polikliniku.

"Poštovana zastupnice Kekin, pa vi ste 'stokerica' (uhoda). Vi nosate moje slike okolo po Saboru, to još nisam primijetio nakon što je Maras nestao iz Sabora i trčao jednom za mnom po odborima", kazao je Plenković. Upitao ju je da li joj smeta što su na poziv otišli u posjet jednoj poliklinici te postoji li propis koji to zabranjuje.

Odgovarajući zastupniku Ivici Baksi, premijer Plenković je rekao kako u Općoj bolnici Čakovec nije smijenjen njezin ravnatelj niti će se ikome nešto u toj bolnici dogoditi. "Ništa se ne otima. Cilj je bolje i pristupačnije zdravstvo, bolje usluge svim građanima, veća koordinativna uloga Ministarstva zdravstva", poručio je.

Predložit ćemo daljnje povećanje osobnog odbitka i povećati odbitke za uzdržavane članove

Potpredsjednik Vlade Marko Primorac je, na upit zastupnice Sande Livije Maduna, hoće li se zadržati smjer rasterećivanja i prebacivanja poreznog tereta s rada na imovinu te porezno rasterećivanje mladih, odgovorio da je kontinuirana ambicija Vlade povećanje pravednosti poreznog sustava. Stoga, dodao je, što veće povećanje pravednosti poreznog sustava ide u smjeru što većeg rasterećenja rada, uz kompenziranje gubitka poreznih prihoda povećanjem mogućnosti opterećenja nekretnina.

Istaknuo je da je više od 80 posto jedinica lokalne samouprave, koje su imale uveden prirez, odlučilo ne kompenzirati gubitak prireza. Pri tome su mahom povećavale porezno opterećenje kuća za odmor tako da je oko 150 jedinica lokalne samouprave povećalo opterećenje kuća za odmor iznad prijašnje propisane maksimalne granice, a oko 55 jedinica lokalne samouprave je utvrdilo porez na kuće na odmor na maksimalni iznos od pet eura.

Najavio je da će u idućem poreznom rasterećenju rada u idućem krugu poreznih izmjena, koje će stupiti na snagu od 1. siječnja 2025., predložiti daljnje povećanje osobnog odbitka sa 560 na 600 eura. Povećat će se i odbici za uzdržavane članove, kao i svi neoporezivi primitci koji  se vežu uz osnovicu osobnog odbitka. Povećat će se također i prag za ulazak u višu stopu poreza na dohodak na osnovicu od 60.000 eura na godišnjoj razini.

Na pitanje zastupnice Ljubice Lukačić hoće li do kraja godine biti donijeta rješenje za inkluzivni dodatak za korisnike koji su u sustavu, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je odgovorio da svi koji su bili u sustavu od 1. siječnja 2024., a imaju pravo na inkluzivni dodatak, dobit će razliku na ona prava koja su do sada konzumirali. Uz to, rekao je, svi će po službenoj dužnosti na vrijeme dobiti inkluzivni dodatak.

Apeliram da se poštuje zakon u slučaju HNK Split

Odgovarajući na pitanje Tomislava Šute o situaciji u splitskom HNK-u, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na to da je novim zakonom upravljanje kazalištima decentralizirano te ministarstvo više nema utjecaj niti potvrđuje intendante.



"Dakle jasna je odgovornost osnivača za situaciju u kazalištu”, kazala je i podsjetila na to da su svim kazalištima povećana programska sredstva kao i da je HNK Split jedino nacionalno kazalište koje nije potpisalo ugovor za odobrena nacionalna sredstva jer nije imalo potvrđen plan rada i financijski plan.

"Jedino mogu apelirati na članove gradskog vijeća, grad, gradsku upravu i gradonačelnika da se uozbilje, počnu poštovati zakon, da ne politiziraju preko leđa umjetnika i kulture, da ustroje poslovanje sukladno zakonu, prestanu kršiti zakon", rekla je Obuljen Koržinek.
Dali smo sve instrumente lokalnoj samoupravi i nije moralno da ministar arbitrira tko će biti intendant, dodala je.

Ministar Beroš najavio novi preventivni nacionalni program ranog otkrivanja melanoma

Ministar zdravstva Vili Beroš, na upit zastupnika Branka Kolarića o listama čekanja, podsjetio je da postoje prioritetne uputnice koje omogućavaju liječniku obiteljske medicine prioritetno upućivanje pacijenata na preglede, kao i novi sustav za onkološke bolesnike, takozvana onkološka uputnica.

"Postoje neki koji ne dobiju adekvatnu zdravstvenu uslugu, no mogućnosti postoje, prioritetno naručivane i onkološke uputnice", kazao je. Najavio je također novi preventivni nacionalni program ranog otkrivanja melanoma.

Izmišljate teze
 
Zastupnik Miro Bulj upitao je premijera Plenkovića hoće li slati hrvatske vojnike na bojišta istočnog ratišta tijekom svog mandata.
 
"Ne znam odakle vama inspiracija za ovo pitanje o istočnom bojištu. Tko vam je to rekao? 'Helikopteraš' koji dolazi u Glavice helikopterom? To jedino tako možete saznati", rekao je Plenković.
 
Kazao je i kako mu je još simpatičnije da je Bulj zabranio izložbu u Sinju o diplama, guslama i ojkanju. "To je jedan od najjačih poteza i još nije viđeno na hrvatskoj političkoj sceni", dodao je.
 
Pri tome, rekao je Plenković, Bulj izmišlja nečije teze hoće li netko slati Hrvatsku vojsku u Ukrajinu. "To može biti samo teza samo nekoga tko izmisli problem i onda brani narod i hrvatske vojnike od nečega čega nema. To se jedino u helikopteru može smisliti gdje je buka pa se niste dobro čuli i razumjeli. 'Ovaj' je govorio o istočnom ratištu i Hrvatskoj vojsci i Ukrajini, a vi ste ulovili da treba zabraniti sijelo na tromeđi. Ja jedino to tako mogu povezati. Malo se rugam, ali nemam što drugo. Kakvo je pitanje, odgovor je još i dobar", ustvrdio je.
 
Broj poginulih na cestama se smanjuje iz godine u godinu
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, na upit zastupnika Zorana Gregurovića vezano uz važnost sigurnosti u cestovnom prometu, kazao da je porasla gustoća prometa na cestama, ističući da je samo na autocestama promet povećan devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Uz to, značajno je porastao broj registriranih vozila tako da se u zadnjih 10 godina bilježi povećanje od gotovo 32 posto.


 
Iznio je i podatak da je sada jedan posto više vozača nego prošle godine, a broj motocikala za čak 66 posto. Unatoč tome, dodao je, broj poginulih na cestama smanjuje iz godine u godinu.
 
I dalje ćemo unaprjeđivati položaj umirovljenika
 
Zastupnika Veselka Gabričevića zanimale su mjere koje se predviđaju za standard umirovljenika, a ministar Marin Piletić je rekao da će krajem tjedna usuglasiti tekst sporazuma s umirovljeničkim zajednicama, a kreće se i s radom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe gdje će jedna od prvih točaka će biti imenovanje radne skupine izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.


 
Poručio je da će i dalje unaprjeđivati položaj umirovljenika kroz promijenjenu formulu indeksacije pa će svako šestomjesečno indeksiranje mirovina biti povoljnije, a uvodi se i jednogodišnji dodatak svim umirovljenicima.
 
Vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine više od tri milijarde eura
 
Zastupnica Dubravka Lipovac Pehar upitala je što će se napraviti kako bi do kraja desetljeća ostvarili dostatnost i konkurentnost u poljoprivrednoj proizvodnji, na što joj je ministar Josip Dabro odgovorio da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine bila više od tri milijarde eura pri čemu je ciljana vrijednost do 2030. je 3,982 milijardi eura. No, dodao je, u praksi ne valja to što padamo sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda te smo sve manje samodostatni.


 
Dabro je kazao da će poljoprivrednicima isplata predujma za izravna plaćanja biti plaćena do početka studenog.
 
Zastupnik Tonči Restović zanimao se o gradnji energane tj. spalionice otpada u Šibeniku, a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković odgovorila je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proučio dokumentaciju i donio odluku o sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije u iznosu od 2,4 milijuna eura, što je potvrdila i Vlada.


 
Navela je kako je planirani kapacitet oko 130.000 tona otpada godišnje, a javnost će, dodala je, u potpunosti sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz taj projekt.

Premijer Plenković obišao nove prostorije Sabora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem prije početka sjednice obišao nove prostorije Sabora i samu sabornicu na novoj lokaciji vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" na zagrebačkom Črnomercu, te je izrazio zadovoljstvo viđenim.

     

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti