Aladrović: Država će reagirati na sve zlouporabe mjera

Prilično sam siguran da će biti zlouporaba naknada za radnike, ali ćemo kao država odreagirati, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“.

Aladrović je rekao da su mjerama naknada za radnike od 3250, odnosno 4000 kuna zbog pandemije koronavirusa htjeli postići očuvanje radnih mjesta. Statistika pokazuje povećanje broja nezaposlenih od otprilike 19.000, ali taj broj nakon ažuriranog paketa mjera značajno pada, a broj osiguranika koji bi trebao biti vezan za broj zaposlenih trenutno je u stagnaciji, čak i u blagom rastu, dodao je.

„Ovaj paket mjera je pogođen, zadovoljio je uvjete koji su očekivani od strane zaposlenika i poduzetnika kako ne bi došlo do većih otpuštanja, odnosno do većih ekonomskih šokova“, rekao je Aladrović.

Obrađeno oko 80.000 prijava koje obuhvaćaju 410.000 zaposlenika

Dodao je da su zaprimili oko 95.000 prijava poslodavaca koje obuhvaćaju 550.000 zaposlenika, a s jučerašnjim danom obrađeno je oko 80.000 prijava koje obuhvaćaju 410.000 zaposlenika te je za te prijave dosad isplaćeno oko 1,312 milijardi kuna.

Aladrović je rekao da su se vrlo jasno odredili da žele spašavati radna mjesta u realnom sektoru te da je to prioritet, a u sljedećem koraku će u individualnim slučajevima, kada bude potrebe, razgovarati i s drugim tvrtkama u državnom vlasništvu koje su se eventualno našle u problemima.
Također je izvijestio da im nije prijavljena niti jedna zlouporaba.

„Da će ih biti, prilično sam siguran da hoće, ali ćemo kao država odreagirati kao i svaki put na zlouporabu“, poručio je Aladrović, dodajući da je štetno unaprijed govoriti o zlouporabama.

Aladrović je rekao da će se kontrole raditi i da će do kraja sljedećeg tjedna biti objavljen popis o tome tko je koliko dobio.

Srednjoročne i dugoročne mjere

Izdvojio je da rade na tome da sljedeći set mjera bude orijentiran i prema srednjem i dugom roku. U emisiji je otvoreno i pitanje rezanja plaća.

„Ovisno koliko će zahtjevi za smanjenjem rashodovne strane proračuna biti velike, tako ćemo se postavljati u sljedećim situacijama. Ako govorimo o rezanju plaća, plaće čine rashodovnu stranu proračuna, iznose oko 30 milijardi kuna godišnje, dakle plaće državnih i javnih službi i to je sigurno segment troškova o kojemu moramo razgovarati“, istaknuo je Aladrović, dodajući da su imali konzultacije sa socijalnim partnerima te da će, ako bude potrebe za reaktiviranjem pregovora o kolektivnim ugovorima, pozvati sindikate na solidarnost.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović