Aladrović za HRT: Odabrali smo iznos povećanja minimalne plaće koji gospodarstvo može podnijeti

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović gostovao je u Temi dana Hrvatske radiotelevizije te rekao da je jučer postignut dogovor na razini koalicijske vlade u kontekstu pogodbene mjere od 2 % povećanja kroz koeficijente ako se do 30. lipnja iduće godine ne redizajnira cijeli sustav plaća.
 

- Mi smo redizajn plaća već najavljivali. Želimo cijeli sustav plaća napraviti pravednijima. Onih 6 % kojih smo ranije komunicirali kroz osnovicu ostaje i dalje na stolu, a ovih 2 % je nešto o čemu ćemo razgovarati u ponedjeljak na sastanku na koje smo pozvali sve sindikate koji su u štrajku i nadamo se da će se odazvati, rekao je ministar. 

Aladrović se složio da je kraj lipnja izrazito kratak rok za donošenje Uredbe o koeficijentima.

- Možemo se složiti da je ovo izrazito kratak rok i da će zahtijevati intenzivan rad kako bi ovaj sustav uredili onako kako smo planirali i kako smo iskomunicirali prema sindikatima i prema građanima RH. Mi već radimo na tome. Vjerujemo da ćemo uspjeti, rekao je.

- Što se tiče samih koeficijenata to nije definirano na sastanku toliko detaljno. Mi moramo u  ponedjeljak vidjeti što kažu sindikati, kako njima izgleda ova mjera. Smatramo da smo s ovom mjerom i mjerom povećanja od 6 % kroz osnovicu stvorili okolnosti da se ovaj štrajk može privesti kraju, ustvrdio je.

Ministar kaže da pregovori sa sindikatima traju već mjesec dana i da je cijelo društvo svjesno da su neki zahtjevi nerealni i financijski i sistemski.

- Sindikatima ćemo ponuditi ono što smo jučer na vladi odlučili i ono što smo u ponedjeljak komunicirali na sastanku. Ja očekujem da će se sindikati u srijedu pojaviti na pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru koji su već ranije dogovoreni i da će im to biti ispred prosvjeda, rekao je.

- U Vladi smatramo da su s ovom ponudom ispunjeni svi uvjeti da se ovaj štrajk završi, poručio je Aladrović.

O povećanju minimalne plaće

Vlada je danas prihvatila i prijedlog proračuna za sljedeću godinu i prijedlog izmjena zakona u četvrtom krugu porezne reforme. Među poreznim rasterećenjem od 2 milijarde i 400 milijuna kuna, nalazi se i prijedlog za povećanje minimalne plaće - za oko 55 tisuća korisnika primanja se povećavaju za 250 kuna te će ubuduće iznositi 3250 kuna.  

- Danas je ta uredba izglasana na Vladi što znači da od 1. siječnja 2020. minimalna plaća u netu iznosu 3250 kn. Procjene pokazuju da je trenutačno u Hrvatskoj 55 tisuća onih koji imaju minimalne plaće, mi očekujemo da će se taj broj povećati s obzirom na to da povećavamo iznos minimalne plaće. Ali bitno je da će se onima koji danas imaju minimalne plaće te plaće povećati u netto iznosu za 250 kn, rekao je Aladrović.

Smatra da povećanjem minimalne plaće Vlada čini dobro onima koji imaju minimalne plaće ali i gospodarstvu u cjelini.

- Visinu plaće određuje Vlada. Naravno da smo prije toga imali konzultacije i sa sindikatima i s poslodavcima. Vrlo dobro su svi bili upoznati s iznosima koji su bili na stolu i koji su se kretali u rasponu od 3120 do 3500 kn. Mi smo odabrali onaj iznos za koji smo smatrali da ga gospodarstvo može podnijeti i koji će biti dovoljno povećanje za one koji trenutačno imaju minimalnu plaću, istaknuo je.

- S druge strane, svjesni smo da postoje određene industrijske grane, sektori koji su radno intenzivni i koje svako povećanje cijene rada može učiniti manje konkurentnima. Mi radimo na kompenzacijskim mjerama kojima ćemo im pokušati pomoći da se pripreme za ono što ih očekuje u 2020, poručio je ministar.

Kaže da su određene kompenzacijske mjere i ranije postojale ali se nisu koristile u obimu koji su očekivali.

- Razlog tomu je bila visoka birokratizacija tih mjera. Kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje ćemo učiniti da se ta birokracija smanji na minimum. S druge strane, neke su industrije izašle iz problema minimalne plaće, odnosno, sami su zbog uvjeta na tržištu rada povećali plaće, naglasio je.  
 
- Moramo također biti svjesni da imamo rekordno nizak broj nezaposlenih i rekordno nisku stopu nezaposlenosti. Ponuda i potražnja za radnim mjestima čini samo povećanje plaća logičnim slijedom. Tako da će i ponuda i potražnja utjecati na porast ostalih plaća, a ovom administrativnom mjerom pokazujemo da zaista skrbimo za one s najnižom plaćom, zaključio je Aladrović.
 

Izvor: HRT / Vlada



Pisane vijesti | Josip Aladrović