Američki predsjednik George W. Bush snažno podržao ulazak Hrvatske u NATO i EU

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Bijeloj kući izjavio kako je "svjetski interes da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO", te najavio da će se na summitu NATO-a u Rigi u studenom založiti da Hrvatska bude pozvana u članstvo 2008. godine.

WASHINGTON, , 17. listopada 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u utorak je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Bijeloj kući izjavio kako je "svjetski interes da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO", te najavio da će se na summitu NATO-a u Rigi u studenom založiti da Hrvatska bude pozvana u članstvo 2008. godine.

"Vjerujem kako je u interesu svijeta da se Hrvatska primi u NATO i Europsku uniju, zbog toga ću se na summitu u Rigi založiti da se Hrvatska primi u NATO. Mislim da je dobar datum 2008. godina", izjavio je predsjednik Bush nakon razgovora sa Sanaderom.

Za razgovore je rekao "da su bili dugi i zanimljivi, kako se očekuje od prijatelja".

"Smatram predsjednika Vlade prijateljem, smatram Hrvatsku prijateljem", dodao je Bush. Na sastanku se, po njegovim riječima, razgovaralo o pitanjima vanjske politike pri čemu je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju pruža mladoj demokraciji u Afganistanu.

Razgovarali smo i o bilateralnim pitanjima, o gospodarskoj suradnji, o investiranju, o potrebi povećanja trgovinske razmjene, dodao je predsjednik Bush zaključivši da je to bio jako dobar susret.

Premijer Sanader je zahvalio na vrlo toplom i prijateljskom prijemu, zanimanju i razumijevanju koje je predsjednik Bush pokazao za Hrvatsku.

"Jedino se nismo složili oko toga, ima li SAD ili Hrvatska ljepšu morsku obalu", rekao je Sanader.

Sanader je zahvalio na podršci predsjednika Busha za ulazak Hrvatske u NATO i EU, te kazao kako je za još neka pitanja u Europi potrebno snažno transatlantsko partnerstvo dodajući da Hrvatska podržava suradnju SAD i Europske unije na rješavanju tih pitanja.

Premijer Sanader je pozvao predsjednika Busha u posjet Hrvatskoj, koji je kazao da je o Hrvatskoj čuo nevjerojatne stvari, da je lijepa, da je jedna od najljepših mjesta na svijetu, ali da o tome prvo mora razgovarati sa svojom suprugom.Pisane vijesti