Bačić: Katastarskim izmjerama obuhvaćeno 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta

Slika /Vijesti/2024/Travanj/8 travnja/HN20240408478880.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisao je ugovore vrijedne 9,3 milijuna eura za katastarske izmjere u devet jedinica lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije te je rekao da je izmjerama u Hrvatskoj obuhvaćeno 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta.

"Nismo zadovoljni jer katastarska evidencija je još uvijek oslonjen na podatke koje je radila Austrougarska u 19. stoljeću te smo odlučili urediti katastar i zemljišne knjige na 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta sa 14 milijuna čestica," rekao je.

Istaknuo je kako nijedna komercijalna banka u Hrvatskoj nema takvu imovinu kao što je tih 600 tisuća hektar građevinskog zemljišta.

"Ta, kako je zovu, 'banka' zemljišnih podataka koja se odnosi na katastar i zemljišne knjige donosi najveći prihod s obzirom na cijene nekretnina koje rastu," kazao je Bačić.

Po njegovim riječima, 80 posto svih aktivnosti u Hrvatskoj događa se na građevinskom zemljištu kada je u pitanju gradnja ili parcelacija.

Na upit postoji li mehanizam da se taj resurs građevinskog zemljišta u što većoj mjeri sačuva i ne pokupuju ga stranci, Bačić je rekao kako je Hrvatska članica EU te je uskladila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

Ugovori vrijedni oko 630 tisuća eura za energetsku obnovu

"Kao što Hrvati mogu kupovati nekretnine u zemljama EU tako i stranci mogu kupovat nekretnine u Hrvatskoj," kazao je ministar. Dodao je kako je u 2022. godini svaka treća nekretnina u Hrvatskoj prodana strancima, i u pravilu plaćena gotovinom.

Bačić je također danas uručio četiri ugovora vrijedna oko 630 tisuća eura za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru na području Splitsko-dalmatinske županije.

Također je uručio i ugovor po kojem će Taekwondo klub Marijan postati vlasnik prostorija u kojima je smješten.

Župan Blaženko Boban je posebice istaknuo kako se jedan od danas uručenih ugovora odnosi na ustupanje toj županiji u vlasništvo prostora namijenjenog za unaprijeđene umjetne inteligencije.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti