Bačić: Nacionalnim planom stambene politike omogućiti priuštivo i održivo stanovanje

Slika /Vijesti/2024/Listopad/21_listopada/N1_Bačić_2110.png

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gostujući u  Novom danu N1 televizije govorio je o Nacionalnom planu stambene politike i naglasio kako je to prvi krovni dokument te vrste.

“Program priuštivog najma tek je jedan od mjera tog nacionalnog plana. Njime se želi pripomoći sugrađanima koji se odlučuje za priuštivo stanovanje na način da se barem dio od 600 tisuća praznih nekretnina podigne na tržište”, kazao je.

Napomenuo je da su radeći analize kao temelj plana ispitali stanje na tržištu te da u Hrvatskoj imamo oko dva milijuna 380 tisuća stambenih jedinica otkako je Hrvata na ovim prostorima.

Od njih 950 tisuća nije u funkciji stanovanja, a građeni su za stanovanje, nastavio je. Od toga je 600 tisuća praznih, a više od 200 tisuća u kratkoročnom najmu. Oko 130 tisuća su prostori prenamijenjeni u ordinacije, odvjetničke urede, itd., kazao je ministar.

Kompilacijom mjera staviti prazne nekretnine na tržište

Istaknuo je da je tih 600 tisuća stanova doista prazno i da nisu na crnom tržištu te kako smatra da nije ispravan pristup da se samo grade nove jedinice, okupira novi prostor i ukida zelena površina, već da se mjerama podignu nekretnine na tržište.

S tim u vezi, kazao je da je u Saboru provedeno prvo čitanje Zakona o održavanju stambenih zgrada kojim se onemogućilo kratkoročno iznajmljivanje zgrada, a potom je najavljeno uvođenje poreza na jedinice koje se ne koriste za stanovanje - one prazne i one u kratkoročnom najmu.

„Ovo je treća mjera - program priuštivog najma”, rekao je ministar pojašnjavajući da se kompilacijom mjera želi izvršiti pritisak na sugrađane koji u vlasništvu imaju prazne nekretnine.

“Netko ima stan od 65 kvadrata. Mi ćemo vlasniku stana, ukoliko potpiše ugovor na šest godina, uplatiti u dvije rate 42 tisuće eura. Polovica ide odmah, a nakon dvije-tri godine - drugu. Za taj stan on više ne mora brinuti. APN će tada s liste najmoprimatelja useliti one sugrađane koji si ne mogu priuštiti stan jer im cijena stana s režijama prelazi 30 posto mjesečnih primanja”, rekao je Bačić.

Državni stanovi prioritet

Dodao je da Ministarstvo uspostavlja poseban program i ako se u njemu uđe na listu, dobit će se prikladan stan. Nakon toga potpisuje se ugovor s državom, a ne s vlasnikom, u kojem se najmoprimac obvezuje državi mjesečno plaćati iznos najamnine, rekao je ministar.

Na upit kako se u nekim zemljama model pokazao kao neuspješan, ministar je odgovorio da model nije identičan, već izdašniji.

„U našem modelu država vraća stan u stanju u kakvom je unajmljen”, dodao je.

O državnim stanovima rekao je da je tu 8000 stanova, od kojih je 1200 praznih.

„Oni su prioritet i prvi će ići u program priuštivog najma”, kazao je ministar i nakon toga najavio inventuru drugih institucija.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti