Bačić za HTV: Osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona u Maksimiru

Slika /Vijesti/2024/Veljača/21 veljača/Ministar Bačić 21.2..JPG

Potpisivanjem sporazuma između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba riješen je 27 godina star imovinsko-pravni spor za zemljište stadiona na Maksimiru, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona. O idućim koracima, u središnjem Dnevniku HTV-a, govorio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branko Bačić.

Kazao je da je prije 70, gotovo 80 godina, Crkvi oduzeto na prostoru Maksimira gotovo 300 tisuća kvadrata, 30 hektara.
 
„Mi smo s našim prijedlogom i sporazumom definirali da će se kroz deset lokacija, koje su u prosjeku površine oko 5000 m2, Crkvi nadoknaditi tek šestina te iste površine. Kad govorimo o tržišnoj vrijednosti, mi smo tržišnu vrijednost Maksimira, površinu od 300 tisuća kvadrata, s obzirom na poziciju gdje se nalazi, procijenili na 20 milijuna eura“, poručio je Bačić, dodavši da se u ovom sporazumu radi o značajno manjoj površini pa će i taj iznos biti bitno manji.
 
Crkva nije htjela obeštećenje, već izgradnju vjerskih objekata u četvrtima gdje ih nema
 
Dodao je da Crkva nije htjela i nije joj bilo važno da se ona u ovom postupku obešteti, već joj je bilo važno da su na prostoru Zagrebačke nadbiskupije, odnosno Zagreba, izgrade vjerski objekti u onim gradskim četvrtina gdje ih nema.
 
„Crkva je predložila svoje lokacije, a onda smo mi u ministarstvu i Vladi, iz urbanističkog plana Grada Zagreba, utvrdili koje su to lokacije koje mogu biti brzo realizirane jer su predviđene za društvenu namjenu, odnosno vjersku namjenu. To nam je bila vodilja. Na tih deset lokacija pet je u vlasništvu Grada Zagreba, četiri su privatne, a jedna je dijelom u vlasništvu Grada Zagreba i privatnih osoba“, rekao je Bačić.
 
Dodao je da je Vlada morala preuzeti odgovornost za rješavanje statusa čestica na kojima će se ubuduće izgraditi vjerski objekti.
 
„Pozvane su fizičke osobe i upoznate s prijedlogom. No, prije potpisivanja ugovora, nismo imali ovlast da idemo u samu realizaciju“, pojasnio je ministar, izrazivši uvjerenje da će se na temelju stvarne procjene ovlaštenih vještaka definirati cijena koja će zadovoljiti vlasnike, te da će se u razumnom roku taj prijedlog realizirati.
 
Arhitektonsko rješenje mora zadovoljiti kriterije grada europske države u 21. stoljeću
 
Komentirao je izjavu gradonačelnika Tomaševića kako vjeruje da će novi stadion graditi privatan investitor, kazavši da se na ovom projektu mogu koristiti iskustva brojnih europskih nogometnih arena.
 
„Svakako da je Vlada razgovarala s potencijalnim ulagačima, no sama je odluka na Gradu Zagrebu jer je on upisan vlasnik i u poziciji naručitelja radova i investitora“, kazao je.
 
Istaknuo je da je prije toga potrebno završiti studiju opravdanosti izgradnje stadiona s definiranim brojem mjesta, utvrditi koliki bi bili prihodi, kako bi ta investicija biti isplativa.
 
„Treba pronaći i arhitektonsko rješenje koje bi zadovoljilo kriterije jednog grada europske države u 21. stoljeću“, rekao je, dodavši da je Vlada osigurava određena sredstva kao pomoć u toj realizaciji.
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti