Banožić: Cilj je da brodovi koji se grade u Brodosplitu budu završeni i isporučeni 2023. godine

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako nema informacije o mogućim financijskim teškoćama u Brodosplitu u vezi s izgradnjom preostala četiri ophodna broda, a izrazio je nadu da će ga Uprava tog brodogradilišta pravodobno izvijestiti ako one postoje.

"Obveza Brodosplita je završiti te brodove sukladno dinamici kako je to zatraženo i ugovorom. Nadam se da, ako postoje nekakvi problemi, da će me Uprava izvijestiti na vrijeme o tome jer obalni ophodni brodovi su potrebni Hrvatskoj ratnoj mornarici", kazao je ministar Banožić u Splitu odgovarajući na upit o financijskim teškoćama u vezi s izgradnjom tih brodova.

Pritom je posjetio kako je ugovor o gradnji brodova obalne straže u Brodosplitu potpisan 2014. godine te da mu je kao ministru cilj da ti brodovi budu završeni i isporučeni 2023. godine.

Banožić je rekao kako se nada da se neće upotrijebiti "bilo kakav oblik penalizacije" te da će ti brodovi biti izgrađeni onako kako je ugovoreno.

Milanović iznosi neistine, u odluci Vlade jasno vidljivo da zrakoplovi stoje 999 milijuna eura

U vezi s optužbom predsjednika Republike Zorana Milanovića da je pri nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale 'maznuto' 200 milijuna eura, Banožić je rekao kako su to neistine.

Istaknuo je kako je u odluci Vlade jasno vidljivo da zrakoplovi stoje "999 milijuna eura i 63.000 eura na tih 999 milijuna, i to je ono što smo mi potpisali na tehnički ugovor i kroz tri ugovora s francuskim tvrtkama bez kojih se jednostavno to sedstvo ne može unijeti u sustav Hrvatske vojske".
Po njegovim riječima, odlukom Vlade predviđen je iznos od 1,1milijardu kuna za PDV koji će se platiti na nove proizvode i usluge.

"Također govorim o jednom dijelu indeksacija cijena koje su klauzula svakog ugovora koji se odnosi na ovako jedno dugačko razdoblje",  rekao je Banožić objašnjavajući cjelokupne troškove nabave borbenih zrakoplova.

U vezi s troškovima, dodao je, treba uzeti u obzir stope inflacije ili bilo koje druge promjene koje se događaju na tržištu, što se redovito ima u svim ugovorima.

"Treći iznos koji je spomenut u javnosti je 215 milijuna kuna", rekao je i dodao da se taj iznos "bilježi na stavci Ministarstva obrane i on u sebi prije svega sadržava infrastrukturu koja je potrebna za uvođenje višenamjenskoga borbenog aviona u HV".

Rekao je kako je taj iznos namijenjen i za odlaske i putovanja više od 80 naših zrakoplovnih tehničara i pilota koji će provesti u Francuskoj više od 19 tisuća sati na "transferu znanja".

"Ne znam kako netko može tumačiti da je netko nešto maznuo", dodao je Banožić.

Podsjetio je kako su se spekulacije o 200 milijuna 'maznutih' eura pojavile prvog dana kad se pojavio proračun, i po njemu, pravo je pitanje zašto komentirati iznos ako proračun još nije bio donesen.

Ministar obrane također je rekao da "situacija nije bajna s hangarima za helikoptere Black Hawk, koji stižu u prvom kvartalu sljedeće godine". Napomenuo je da postoji prijelazno rješenje koje će trajati nekoliko mjeseci dok se ne završi prvi hangar, a nakon toga će se krenuti i u izgradnju drugog hangara.

Amerikanci su jedan od naših najvažnijih saveznika

U vezi sborbenim vozilima Bradley, rekao je da to "zahtijeva određena ulaganja" i kako je to bilo na Odboru za obranu i na sastancima s američkim Veleposlanstvom, gdje su, kako je precizirao, "jasno iskazali da su Amerikanci jedan od naših najvažnijih saveznika".

Ministar Banožić danas je u Splitu bio na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije. Bio je i na misi zadušnici te je položio vijenac na spomenik poginulim pripadnicima te postrojbe. U toj je postrojbi, kako je rečeno, tijekom Domovinskog rat bilo angažirano više o 2500 ljudi i smatra se jednom od najelitnijih postrojba.

Na obilježavanju osnutka te bojne Vojne policije, osim obitelji poginulih pripadnika, bili su i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike komodor Damir Dojkić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS general bojnik Boris Zdilar, predstavnici županije, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić