Banožić na testiranju sustava Vegvisir: HV spremna za najnaprednije tehnologije

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/09 svibnja/Dan EU/2023-05-09-petrinja-patria-870x600.jpg

U vojarni Pukovnik Predrag Matanović održano je testiranje i demonstracija integracije i uporabe sustava situacijske svjesnosti Vegvisir na borbenom oklopnom vozilu Patria, a ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je HV spremna za korištenje najnaprednijih tehnologija.

Prezentaciju su, uz potporu Hrvatske kopnene vojske, organizirale hrvatske i estonske tvrtke koje zajednički razvijaju sustav Vegvisir, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane. 

Demonstracija je bila podijeljena u teoretski dio s prezentacijom te terenski dio u kojem je BOV Patria bio opremljen komponentama sustava Vegvisir među kojima su kamere, senzori i misijsko računalo.

Ministar Banožić kazao je kako današnje testiranje i demonstracija dokazuje izrazito visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika koji su spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija na tržištu vojne industrije.

Za Hrvatsku vojsku određen jasan smjer razvoja

“Sve što smo vidjeli svjedoči kako je za Hrvatsku vojsku i njezine pripadnike određen jasan smjer razvoja, smjer koji podrazumijeva stalno razvijanje, unapređivanje i moderniziranje njezinih sposobnosti”, rekao je ministar.

Naime, među osnovnim ciljevima razvoja sustava su bolja situacijska svjesnost, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a.

Prema opisu proizvođača, navedeni sustavi u kombinaciji s tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočalama,  između ostalog,  pružaju vozaču BOV-a situacijsku svjesnost,  odnosno "pogled kroz vozilo" u punom krugu od 360 stupnjeva, kao I trenutačni uvid  u podatke poput pozicije vlastitog vozila ili lokacije prijateljskih i protivničkih postrojbi.

Sustav Vegvisir još je u fazi razvoja prototipa, a prije HKoV-a na svojim oklopnim vozilima testirale su ga estonske oružane snage.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić