Banožić: Najznačajnija vrijednost Hrvatske vojske jesu njene pripadnice i pripadnici

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/26 svibnja/Banožić 2.jpg

U povodu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, ministar obrane Mario Banožić poručio je da pored golemih iskoraka u opremanju vojske najznačajnija njihova vrijednost ostaju pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske, dodavši da je u povodu 32. obljetnice Hrvatske vojske najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih pripadnika, njih čak 2300 iz svih grana Hrvatske vojske.

Pripadnicima HKoV-a njihov dan i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske čestitao je Banožić na svečanosti u vojarni stožernog generala Petra Stipetića, gdje su vojnicima i časnicima uručena promaknuća, pohvale i nagrade.

Banožić je pritom najavio realizaciju najznačajnijih projekata opremanja i modernizacije HKoV-a sa 67 oklopnih vozila pješaštva Bradley, dodatnih trideset borbenih oklopnih vozila Patria, te opremanjem oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW.

Dodao je da je uspješno završen i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.

"Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem u fokus je stavila snaženje Hrvatske vojske i to u svim segmentima i u sve tri grane”, rekao je Banožić, koji je kao najznačajniju vrijednost istaknuo vojnike, dočasnike i časnike.

“Agresija Rusije na Ukrajinu upozorila nas je da se treba raditi na Hrvatskoj vojsci, da se vojska nikada ne treba promatrati kao na trošak”, ustvrdio je Banožić.

Promaknuto, pohvaljeno i nagrađeno 2300 pripadnika HV-a

Istaknuo je da je u povodu 32. obljetnice Hrvatske vojske najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih pripadnika, njih čak 2300 iz svih grana Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković prisjetio se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i početaka ustrojavanja HV-a, te istaknuo da je Hrvatska vojska danas moderna i respektabilna vojska, ponosna članica NATO saveza.  

Jurković je rekao da su sve aktivnosti vojske usmjerene na promjene koncepta spremnosti i obrane kroz projekte opremanja i modernizacije, što se, dodao je vidi i na proračunu”, no istaknuo je značaj ulaganja u čovjeka.

Zapovjednik HKoV general pukovnik Boris Šerić rekao je da se "Hrvatska kopnena vojska razvila u najveću i najmoćniju granu Hrvatske vojske”, te da je njihova vizija da budu i "modernija grana".

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti