Banožić: Odluku o borbenim zrakoplovima očekujem u ovom mjesecu, predsjednik je bio pozvan da sudjeluje u procesu

Ministar obrane Mario Banožić kako očekuje da će se odluku o odabiru najboljeg ponuđača za višenamjenske borbene zrakoplove donijeti u ovom mjesecu.

Ministar Banožić je prilikom 30. obljetnice osnutka Gromova u Petrinji istaknuo kako smo se nalazili u vremenu potresa i pandemije te se komunikacija sa zemljama ponuđačima možda nije odvijala kada se to željelo.

"To je sve rezultiralo da danas imamo superiorno vrijeme ispred nas u kojem će odluka biti donesena na čast i slavu HV-a i HRZ-a", rekao je Banožić.

Na pitanje kada će se donijeti odluka, odnosno koji su rokovi, ministar je naglasio da očekuje da će se to dogoditi u ovome mjesecu.

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je upitao "kada će se Vlada oteliti" po pitanju nabavke borbenih zrakoplova.

"Mislim da je to nepristojan odgovor, prije svega predsjednik je bio pozvan da sudjeluje u tijelu koje je kreiralo podlogu na osnovu koje se donosi odluka. Mogao je držati za rep, nogu ili nešto drugo i sudjelovati u tom procesu", poručio je Banožić.

Komentirao je i njegov odnos u komunikaciji s predsjednikom Milanovićem te da on prije svega nastoji ostati pristojan.

"Prije svega zato što sam ministar resora koji je za mene uistinu časna dužnost. Osobnost čovjeka koja bi trebala biti takva da izbjegava konflikte, a opet nastojati upravljati situacijom bez obzira na okolnosti", naglasio je Banožić.

Smatra da bi vrhovni zapovjednik trebao biti pozitivan, te sudjelovati u procesu tako da podupire vojsku i MORH u donošenju odluka o modernizaciji i opremanju.

"Isto tako mora biti svjestan da, ako sam ja politički opredijeljen, nisam ograničen. Razumijem dobro koje su temeljne ustavne zadaće predsjednika, poštujem njegovu ulogu kao takvu. Ne mogu prihvatiti da svoj način komunikacije i političke stavove nastoji odraziti na HV", istaknuo je Banožić.

Izbjegavam konfliktne situacije

Na novinarski upit o izostavljanju predsjednika Milanovića iz priopćenja MORH-a, Banožić je rekao da je za to naknadno saznao te da to do sada nikada nije bio slučaj.

"Ako sam ja bio na Pantovčaku u Uredu predsjednika onda se zna tko je tamo bio domaćin. Ne vidim potrebu za polemiziranjem", smatra Banožić.

Po pitanju časnika koji su u konfliktu s ministrom i predsjednikom jer ne znaju čiju zapovijed slušati, Banožić objašnjava kako zapovijedi u sadašnjim okolnostima izdaje samo načelnik Glavnog stožera, koji zapovijedi izdaje temeljem odluka ministra obrane.

"Ne bih volio doći u situaciju da ja pišem odluku temeljem koje će netko doći u situaciju da ih ja dijelim, neću ih dijeliti", kazao je ministar.

Na pitanje je li onda bio prekršen zakon kada su određeni zapovjednici poslušali predsjednika, ministar kaže kako on tada nije donio odluku.

"Nastojim na taj način izbjeći konfliktnu situaciju koja bi naštetila HV-u i zato ne podržavam takav model rada. Nećemo s time otići naprijed prema modernizaciji HV-a. Bio bih najsretniji da je predsjednik od početka bio uključen u proces", kazao je Banožić.

Banožić u vojarni u Vukovaru i na otkrivanju biste Emerika Gašića u Komletincima

Ministar obrane Mario Banožić obišao je u petak u Vukovaru objekte u završnoj fazi gradnje u vojarni „204. brigade HV“, a potom je kao izaslanik premijera Plenkovića u Komletincima sudjelovao na svečanosti otkrivanja biste svećenika Emerika Gašića, ubijenog 1947. u tome mjestu.

Obilasku radova u vukovarskoj vojarni „204. brigade HV“ nazočio je i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Tomislav Mažar i saborska zastupnica Marijana Balić.

Izmještanjem Inženjerijske bojne u Vukovar, završit će se projekt započet 2016. godine, rekao je Banožić.

„Očekujem da bi radovi u vojarni u Vukovaru trebali biti gotovi do 15. lipnja što je u skladu i s potpisanim aneksom ugovora. Na taj način završili bismo ovu drugu fazu sa 26 milijuna kuna ukupne investicije“, istaknuo je ministar obrane.

U vojarni se očekuje smještaj 250 hrvatskih vojnika, dodao je.

"Kao što smo obećali na početku mandata i najavili prošle godine, ova Vlada vraća Hrvatsku vojsku (HV) u gradove, u mjesta gdje HV prirodno i pripada. Povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojba HV-a s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika HV-a te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata", rekao je Banožić. 

Nastavlja se projekt povratka HV-a u Vukovar

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Validžić kazao je kako je plan da se upravo u vukovarsku vojarnu prebaci cijela Inženjerijska bojna Gombr-e.

„Na taj način, uvjeti života i rada naših vojnika bit će bolji, a time i naša učinkovitost“, rekao je.

Državni tajnik Tomislav Mažar rekao je da se nastavlja projekt povratka HV-a u grad Vukovar. Osim vojarne „204. brigade HV“ koja će primiti cijelu Bojnu, nastavit će se i izgradnja zgrade sa stanovima koji će se dodjeljivati hrvatskim vojnicima, kazao je i zahvalio Ministarstvu obrane na potpori koju pruža Vukovaru.

Sudbina velečasnog Emerika Gašića, sudbina je hrvatskog naroda

Nakon Vukovara ministar obrane Banožić sudjelovao je u Komletincima na svečanosti otkrivanja biste svećeniku Emerika Gašića, ubijenom 1947. u tom mjestu. Govoreći o liku i djelovanju velečasnog Gašića, ministar je kazao kako je riječ o jednom od mnogih mučenika hrvatskog naroda na trnovitom povijesnom putu za slobodu.
 
„Sudbina velečasnog Emerika Gašića, sudbina je hrvatskog naroda, čije su vrijednosti, tradiciju i običaje nastojali zatomiti, obezvrijediti i uništiti ti isti koji su velečasnog Emerika Gašića lišili života. Da u tome nisu uspjeli, najbolje svjedoči slobodna i neovisna Republika Hrvatska za čije postojanje su zaslužni upravo ljudi poput velečasnog Emerika Gašića, Blaženog Alojzija Stepinca i hrvatskih branitelja", rekao je ministar Banožić.

Dodao je da se zato nikada ne smijemo umoriti od prenošenja istine o Domovinskom ratu i ljudima koji su svoj život posvetili za dobrobit našeg naroda.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako za njihov Grad i Županiju otkrivanje biste Emerika Gašića ima veliki značaj jer je time završen proces rehabilitacije velečasnog Gašića, započet prije desetak godine, odnosno time je odana zaslužena počast svećeniku ubijenom od strane komunističkih vlasti.

Po završetku svečanog programa, služena je sveta misa koju je predvodio msgr. Đuro Hranić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Potom su položeni lampioni na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Emerika Gašića.

Svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije i povjesničar Emerik Gašić rođen u Komlenticima 1904. godine, gdje je od 1938. i župnik. Bavio se istraživačkim radom po arhivima u Zagrebu i Đakovu u vrijeme nadolazećeg rata Drugog svjetskog rata. Nakon rata jugokomunističke vlasti optužuju ga za otpor novom režimu, a pripadnici UDB-e ubili su ga u župnoj kući u noći 18. na 19. svibnja 1947. godine.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti