Banožić u Kninu: Crvene beretke podsjetnik kako je nastala 4. brigada i Hrvatska

Ministar obrane Banožić poručio je u kninskoj vojarni da je današnja svečanost dodjele crvenih beretki, simbola legendarne 4. gardijske brigade novim pripadnicima bojne Pauci - podsjetnik onima koji ju nose kako je nastajala 4. brigada HV-a i na koji način je nastala hrvatska država.

Na svečanosti održanoj u vojarni „4. gardijske brigade Pauci“ u Kninu, dodijeljene su 53 crvene beretke novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, u povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj i drugi, naveli su iz Ministarstva obrane RH.

Banožić je istaknuo da današnja svečanost dodjele crvenih beretki nije samo čin novim pripadnicima bojne Pauci, poručivši:  "Crvena beretka, simbol legendarne 4. gardijske brigade, je prije svega podsjetnik da svaki dan, kada budete nosili tu crvenu beretku, budete svjesni načina na koji je nastajala 4. brigada i na koji način je nastala Hrvatska država. Vama je povjerena čast da čuvate uspomenu i nastavite tradiciju legendarnih Pauka.“

 U povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade ministar obrane je naglasio kako je to prilika podsjetiti se slavnog puta i svih pobjeda legendarne ratne 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

 „Te pobjede su nam i danas obaveza da poštujemo način na koji je stvorena Hrvatska vojska i još im jednom zahvalimo, kao i svake godine do sada, na svemu što su, zajedno sa svojim članovima obitelji, dali da bi danas imali sigurnu i slobodnu hrvatsku državu“, dodao je Banožić.

 Osvrnuvši se na važnost očuvanja tradicije, ministar obrane je podsjetio kako vojarna u Kninu nosi ime slavne 4. gardijske brigade, a Časnička škola ime Andrije Matijaša-Pauka.

„Kada govorimo o 4. ratnoj gardijskoj brigadi, o imenima kao što je Andrija Matijaš-Pauk, govorimo o ljudima koje je dičila iznimna hrabrost i odlučnost“, rekao je.

Ministar obrane zaključno je naglasio kako je daljnja obaveza hrvatske države ulagati u Hrvatsku vojsku, razvijati je jer je ona krvlju stečena. "Čestitam svima vama koji ste danas prisegnuli i želim vam još jednom zahvaliti na svemu što činite za Hrvatsku državu“, dodao je Banožić.

Važno kontinuirano unaprjeđivanje i modernizacija Oružanih snaga RH

I načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitao je pripadnicima 4. ratne brigade dan brigade te pripadnicima bojne Pauci dan bojne kao i novim članovima bojne Pauci na prisezi. Također se prisjetio svih pripadnika brigade, poginulih i teško stradalih branitelja, koji su stradali braneći Domovinu.

„Ovo je prilika da se prisjetimo slavne ratne 4. brigade koja slavi tridesetu godišnjicu osnutka i koja je sudjelovala u najvažnijim operacijama u Domovinskom ratu, a nije doživjela niti jedan poraz i dala je ogroman doprinos pobjedi u Domovinskom ratu“, rekao je admiral Hranj.

I načelnik GS OS RH je istaknuo važnost kontinuiranog unaprjeđivanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Admiral Hranj poručio je članovima bojne Pauci da je pred njima karijera profesionalnog vojnika s puno izazova i prilika, a ona ovisi o ambicioznosti, upornosti i požrtvovnosti. "Neka vam crvena beretka koju nosite bude poticaj u svakodnevnom radu“, dodao je.

 Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada rekao je kako je za njega ovo veliki dan, ne samo zbog mladih Pauka već i zbog dana osnutka 4. gardijske brigade.

"Kao pripadniku ove postrojbe, iznimna mi je čast da možemo u sustav primiti 53 nova mlada pripadnika“, dodao je pukovnik Armada.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić