Banožić u Odesi s ukrajinskim ministrom Reznikovim: Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u Odesi s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, potvrdivši još jednom podršku Hrvatske Ukrajini. 

Banožić je u ukrajinski grad stigao u sklopu jednodnevnog posjeta tijekom kojeg je s Reznikovim razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i o pomoći koju joj Hrvatska pruža. 

„S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija“, rekao je Banožić. 

„Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskija, ministra Reznikova i drugih lidera, opstaje i uspijeva u svojoj borbi“, naglasio je hrvatski ministar, poručivši ukrajinskoj strani da i dalje može računati na podršku Hrvatske.

Agresija u Ukrajini snažno se odražava na sve sfere života u Europi

Banožić je u Odesi rekao da „trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u hrvatskom okruženju u jugoistočnoj Europi".

„Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi“, kazao je. 

Reznikovu je poklonio repliku Vukovarskog vodotornja te tijelo neaktivirane granate kalibra 120 milimetara koja je tijekom Domovinskog rata ispaljena na njegove rodne Vinkovce. Ukrajinski ministar je Banožiću pak darovao geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju. 

Svijeće i svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu

Banožić je Reznikovu poklonio i navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia, a od ukrajinskog ministra dobio je dres nogometnog kluba Čornomorec iz Odese. 

Hrvatski ministar je u sklopu posjeta položio cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu te je posjetio školu za ronioce gdje je s položio vijenac i zapalio svijeće i kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice, potom posjetivši i njezin brod. 
 
Izvor: Vlada / Hina
 
 
 
 

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić