BDP u prvom kvartalu ove godine porastao za 0,4% u odnosu na zadnji kvartal 2013.

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/13 lipanj/rast-strelica.jpg

Povećanju je najviše pridonio rast osobne potrošnje,na što ukazuje stabilizacija kretanja na tržištu rada, rast realnog prometa od trgovine na malo te rast realnog izvoza robe i usluga.

U lipanjskoj publikaciji Hrvatske narodne banke „Informacija o gospodarskim kretanjima“, objavljeno je da je tijekom prvog tromjesečja ove godine zabilježen oporavak gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini. Realni BDP porastao je za 0,4 %  u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje u 2013. godini.

Analitičari Hrvatske narodne banke napominju da je tome najviše pridonio rast osobne potrošnje, na što ukazuje stabilizacija kretanja na tržištu rada, rast realnog prometa od trgovine na malo te rast realnog izvoza robe i usluga. Ovim je rastom BDP-a, navode, nadoknađen pad realnog BDP-a iz druge polovice 2013. godine.  S obzirom da je gospodarska aktivnost i dalje na niskoj razini, godišnja je stopa promjene ostala negativna.
U analizi se ističe da je, nakon snažnog smanjenja u travnju, u svibnju vidljiv oporavak poslovnog pouzdanja u industriji, zbog poboljšanih očekivanja u vezi s proizvodnjom u sljedeća tri mjeseca te povećanja trenutačnih narudžba. Međutim, poslovni optimizam u građevini i pouzdanje potrošača i dalje su niski.

U HNB-ovoj se publikaciji navodi i da su, prema preliminarnim podacima Ministarstva financija, prihodi konsolidirane opće države u prvom tromjesečju ove godine bili za 0,4 % veći u odnosu na isto razdoblje lani. Rastu prihoda najviše su pridonijeli prihodi od trošarina na duhanske proizvode i naftne derivate, dok su prihodi od PDV-a smanjeni.

Navodi se također da je neto zaduživanje konsolidirane opće države u prvom tromjesečju ove godine iznosilo 6,9 milijardi kuna ili oko 50 posto planiranog manjka za 2014. godinu. Unatoč tako velikom manjku, javni je dug od siječnja do ožujka samo blago povećan, s obzirom na to da se za financiranje manjka država uglavnom koristila sredstvima depozita, koja su bila osigurana zaduživanjem krajem 2013. godine, ocjenjuju iz središnje banke.
Ukupni fiskalni saldo opće države bio je u prvom tromjesečju gotovo uravnotežen, što Hrvatska narodna banka pojašnjava bilježenjem neutrošenih sredstava od plasmana inozemne obveznice krajem prošle godine u sklopu primitaka od prije danih zajmova.

Pisane vijesti