Bedeković u Temi dana: Zaštita od nasilja i osnaživanje socijalnih djelatnika

U saborsku proceduru poslan je paket zakona kojim se jača zaštita od nasilja u obitelji i seksualnog nasilja. Promjene će utjecati na više institucija i sektora, a Vlada je osigurala i dodatnih 70 milijuna kuna za rad skloništa i sigurnih kuća.

Šest novih skloništa za žene koje trpe nasilje u obitelji trebalo bi se otvoriti do kraja godine u županijama koje ga dosad nisu imale. Tada će u Hrvatskoj biti ukupno 25 skloništa. Centri za socijalnu skrb diljem zemlje dobili su detektore metala na ulazu, a uskoro će ih dobiti i 20 Centara u Zagrebu. Djelatnici dobivaju status službene osobe.

O svemu tome u Temi dana Hrvatske radiotelevizije govorila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- Šest županija zasad nema sigurne kuće i ovih dana intenzivno pregovaramo s tim županijama i u fazi smo iznalaženja privremenog rješenja do nove godine. Svi su na terenu, komunikacija je intenzivna. U međuvremenu pripremamo natječaj iz Europskog socijalnog fonda. 70 milijuna kuna je na raspolaganju, ne samo za uređenje prostora, nego i za stručni rad sa žrtvama nasilja, kazala je ministrica Bedeković.

Naglasila je da su status službene osobe socijalni radnici i stručni djelatnici čekali 20 godina. Izravno je razgovarala s njima, reakcije su pozitivne. Socijalni radnik može kvalitetno obavljati svoj posao samo kad je siguran. Samo tako mogu biti zadovoljni i naši sugrađani koji koriste svoja socijalna prava, dodala je.
Do 30. rujna su svi centri za socijalnu skrb trebali dobiti detektore metala i šire ovlasti zaštitarskih službi. Taj zadatak je izvršen - svi centri imaju jedan detektor - ručni, ili ugrađeni. Postoje još samo centri koji čekaju rok isporuke vezano za ugradnju, kazala je.

Ministrica je kazala kako se do kraja studenoga kreće sa cjelovitim stručnim usavršavanjem svih socijalnih i stručnih djelatnika s ciljem osnaživanja struke. Ciljevi su bolje upravljanje kriznim situacijama i nošenje sa stresom, stjecanje dodatnih kompetencija, supervizija, motiviranje nedobrovoljnih korisnika te timski rad i niz drugih tema. Socijalni radnici su dali povratnu informaciju - što njima treba, naglasila je.

O plaćama u sustavu obrazovanja

Kazala je kako cijeni važnost uloge i zna što rade učitelji, nastavnici i profesori. Međutim dodala je, da Vlada i ministri rade kao tim koji provodi program pri čemu treba voditi računa o svim sektorima. Vlada je pokazala koliko joj je stalo do obrazovanja i reformskih procesa u obrazovanju, kazala je Bedeković te dodala kako je u protekle tri godine u taj sektor uloženo preko 3 milijarde kuna, a za plaće prosvjetnih radnika je ove godine uloženo dodatnih 500 milijuna kuna i ponuđeno je još 320 milijuna, što je u održivo i u okviru trenutnih mogućnosti. 

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Vesna Bedeković