Beroš: Reformske aktivnosti na području prevencije ključ su poboljšanja ishoda liječenja karcinoma usne šupljine

„Od karcinoma usne šupljine, glave i vrata godišnje prosječno oboli 380 muškaraca, i 100 žena, a premine prosječno 208 muškaraca i 36 žena. Ta  smrtnost veća je od zbroja umrlih od raka vrata maternice i melanoma. Glavni čimbenici rizika jesu duhan i alkohol, dok je za orofarinks rizični čimbenik i HPV. Stoga je nužan zaokret prema prevenciji što i činimo kroz naše reformske mjere, posebice preventivne zdravstvene preglede stavljajući pacijenta u središte zdravstvenog sustava“, izjavio je ministar Beroš na sastanku Radne skupine za rano otkrivanje karcinoma usne šupljine pri Nacionalnom povjerenstvu za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva, a povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glava i vrata.  

„Kasno otkrivanje raka usne šupljine i orofarinksa glavni je uzrok visoke smrtnosti, dok bi rano otkriveni slučajevi imali znatno povoljniju prognozu. Upravo je cilj Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomima usne šupljine, glave i vrata podići svjesnost i razinu znanja građana o ovoj skupini bolesti i upozoriti ih na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti, što dovodi do pozitivnih ishoda liječenja te u konačnici više stope preživljavanja“ dodao je prof. Ivan Alajbeg specijalist oralne patologije na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dajući podršku Pilot projektu preventivnih zdravstvenih pregleda koji je u završnoj fazi priprema i provodit će se u svih 5 županija – Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Osječko – baranjskoj, Sisačko – moslavačkoj te Primorsko – goranskoj županiji.

Ujedno jedna od aktivnosti podizanja svijesti, koja se od 2009. godine provodi na Stomatološkom fakultetu tijekom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomima usne šupljine, glave i vrata je „Dan otvorenih vrata“, koji će se ove godine održati 19. travnja, tijekom kojega pacijenti između 8 i 12 sati mogu bez prethodno dogovorenog termina doći obaviti besplatan pregled usne šupljine. 

„Zdravlje je vrhovni zakon i utječe na sve segmente društva. Temeljiti pregled oralne sluznice i dobro prepoznavanje oralnih struktura trebali bi biti sastavni dio svakoga posjeta stomatologu, a liječnik obiteljske medicine, na temelju rizičnih faktora, može ukazati na potrebu posjeta stomatologu“, naglasila je dr. Anka Jurišić Kvesić, voditeljica Radne skupine i projekta Zubna putovnica koja je rezultirala smanjivanjem KEP indeksa u Hrvatskoj odnosno smanjivanjem pojave karijesa, ispuna i vađenja zuba s 4,3 na 2,6.

„Pacijenti nisu samo broj, već ljudi sa svojim sudbinama. Upravo na tom tragu, ova zdravstvena administracija želi ostaviti u nasljeđe čvrste temelje prevencije u sklopu reformskih mjera kako bismo unaprijedili zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca, obitelji i u konačnici – nacije. Dodatna prigoda za istaknuti naš smjer djelovanja je i Europski dan prava pacijenata. Naši građani, prije svega, imaju pravo biti zdravi, pravovremeno se liječiti, a ponajviše razvijati zdrave navike i zdravstvenu pismenost. Važnost obilježavanja ovog dana je upravo utkana u svaki naš reformski iskorak kao i slogan kojim želimo obilježiti našu reformu zdravstvenog sustava, a to je – Zdravlje je prvo!“, zaključio je ministar Beroš.

 

Pisane vijesti