Bianca Matković koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s EU

ZAGREB,19. ožujka 2008.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je državnu tajnicu Ministarstva vanjskih poslova Biancu Matković imenovala glavnom koordinatoricom za praćenje aktivnosti na ispunjavanju svih obveza koje Hrvatska treba napraviti kako bi iduće godine završila pregovore o pristupanju EU.

Premijer Ivo Sanader pojasnio je da bi Matković koordinirala aktivnosti po ministarstvima vezane uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Nacionalni program pristupanja EU, te izradu svih mjerila za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

U svakom od ministarstava djelovat će i posebni koordinatori, koji ne mogu biti niže rangirani od državnih tajnika, a koji će glavnu koordinatoricu jednom tjedno izvještavati o svemu što njihovi resori čine u ispunjavanju za pristupanje EU vezanih obveza. Bianca Matković po potrebi će moći pozivati i druge institucije i upozoravati ih na poslove koje treba odraditi.

Sanader je naglasio da se njezine ovlasti ne sudaraju s ovlastima glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka, već da su komplementarne.

Napomenuo je kako su Vlada i partneri iz vladajuće koalicije spremni učiniti sve kako bi se pregovori s EU zaključili do kraja ljeta ili početka jeseni iduće godine, da u tome imaju punu potporu predsjednika države Stjepana Mesića.

"Smatramo da Hrvatska može odraditi svoj dio posla", poručio je premijer.

Naglasio je kako taj optimizam u Vladi gaje i na izjavama predsjednika Europske komisije Josea Barrosa, povjerenika za proširenje Ollija Rehna i povjerenika za sigurnost i vanjsku politiku EU Javiera Solane, koji su, kazao je, potvrdili da podržavaju spremnost EK da se ubrzaju pregovori s Hrvatskom, ali ne nauštrb njihove kvalitete.

Sanader je javnosti poručio da sve što Hrvatska čini da ubrza pregovore nije zato što to od nje traži EU, već "prije svega radi nas samih, i sve ove reforme su za dobrobit nas samih".

Podsjetio je da Hrvatska za dva tjedna očekuje i pozivnicu za pristupanje NATO-u, da za dva, tri mjeseca slijedi potpisivanje protokola u između Hrvatske i NATO-a, a potom, za šest do deset mjeseci, počinje i proces ratifikacije tog protokola među državama članicama NATO-a.

Sanader je rekao da bi Hrvatski sabor početkom iduće godine mogao glasovati o pristupanju NATO-u.

"Veliki je to korak naprijed u jačanju međunarodnog položaja Hrvatske, kao što je to bilo i dobivanje statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Oba ta događaja pridonijet će i našoj uspješnoj političkoj, diplomatskoj i pregovaračkoj borbi da uskoro uđemo u članstvo EU, za nas najelitniju asocijaciju", kazao je premijer.

Sanader je svim članovima svoga kabineta podijelio obveze koje njihovi resori moraju ispuniti u narednom razdoblju.



Pisane vijesti