Bilješka o sastanku u Vladi Republike Hrvatske na temu aktualnih pitanja glede Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH, dr. sc. Ive Sanaderdana 9. listopada 2006. održan je sastanak u prostorijama Vlade RH.

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH, dr. sc. Ive Sanadera, dana 9. listopada 2006. održan je u prostorijama Vlade RH sastanak na kojem su sudjelovali: Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskog sabora; dr. sc. Vesna Pusić, potpredsjednica HS-a i predsjednica HNS-a; Luka Bebić, potpredsjednik HS-a; Josip Friščić, predsjednik HSS-a; Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a; mr. sc. Vladimir Jordan, predsjednik HSU-a; mr. sc. Neven Mimica, kao predstavnik SDP-a i predsjedatelj Odbora za EI HS; dr. sc. Milorad Pupovac, predstavnik SSDS-a i predsjedatelj Odbora za međuparlamentarnu suradnju HS; Gordan Jandroković, predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku HS; ministri u Vladi RH mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, Petar Čobanković i Božidar Kalmeta; te vel. Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju RH u EU.
Na sjednici su jednoglasno usvojeni sljedeći zaključci:
1. Postojeća pravila primjene ZERP-a trebalo bi prilagoditi na način da se poštuje načelo nediskriminacije, uz potpunu primjenu hrvatskih pravnih propisa iz područja zaštite okoliša i ribarstva.
2. Ostvarenju cilja definiranog u t.1. valja pristupiti odmjereno i postupno, kako se ne bi ugrozili strategijski interesi RH – u prvom redu pregovori o pristupanju u EU – i naštetilo međunarodnom položaju RH.
3. Za provedbu cilja iz t.1. treba nastojati osigurati potporu Europske komisije (predsjednika EK Jose Manuel Barrosa, povjerenika za proširenje Ollija Rehna i povjerenika za ribarstvo Joe Borga), kao i u bilateralnim razgovorima potporu zemalja članica. Slijedom toga diplomacija RH mora pojačati svoje aktivnosti u EK i državama članicama EU.
4. Osnovat će se međustranačka stručna radna skupina sa zadaćom izrade pravnih podloga potrebnih za donošenje odgovarajuće odluke o ZERP-u u HS, kao i radi izrade prijedloga mogućih dopuna postojećih pravilnika RH kojima se reguliraju ribolov i ekološka zaštita u ZERP-u. Mole se stranke da dostave prijedlog imena.
5. Ministri Božidar Kalmeta i Petar Čobanković pripremit će potpunu informaciju o svim mjerama koje poduzima Vlada u cilju poboljšanja statusa hrvatskog ribarstva i jačanja ekološke zaštite Jadrana (ribarske luke, veletržnice, brodovi, hladnjače itd.).
Budući da je oko svih zaključaka postignut stranački konsenzus, dogovoreno je da se nepotrebno ne polemizira. Idući sastanak o rješavanju problema ZERP-a održat će se u istom sastavu do kraja listopada s ciljem informiranja o postignutom. S ovim zaključcima naknadno su se suglasili i predsjednik HSP-a Ante Đapić, te predstavnik HSLS-a Ivan Čehok.




Pisane vijesti