Bilješke sa sastanka „Alternativne mogućnosti zapošljavanja radnika Adris Grupe – TDR pogona Zagreb“

U utora18. travnja 2006. godine i u četvrta20. travnja 2006. godine u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade Republike Hrvatske održana svu dva sastanka na temu: „ Alternativne mogućnosti zapošljavanja radnika Adris Grupe – TDR pogona Zagreb“.

U utorak, 18. travnja 2006. godine i u četvrtak, 20. travnja 2006. godine u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade Republike Hrvatske održana svu dva sastanka na temu: „ Alternativne mogućnosti zapošljavanja radnika Adris Grupe – TDR pogona Zagreb“.

Ovim putem dostavljamo vam bilješke sa oba sastanka.

- Dana, 18. travnja 2006. godine održan je radni sastanak predstavnika Poglavarstva Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje –Područna služba Grada Zagreba, Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca, Tehnološkog parka Zagreb d.o.o., Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ureda za socijalno partnerstvo, na temu „Alternativne mogućnosti zapošljavanja radnika Adris Grupe – pogona Tvornice duhana Zagreb“.

Sastanak je počeo u 14,00 sati.

Na sastanku su sudjelovali:

Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba
Marija Halić, rukovoditeljica posredovanja pri zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnoj službi Grada Zagreba
Zdravko Barušić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba
mr.Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka Zagreb d.o.o.
Bernard Jakelić, Hrvatska udruga poslodavaca
Miljenko Rakić, načelnik odjela u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
Herman Sušnik, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
Leo Begović, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva
Ana Vincet Šepić, načelnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva
mr.Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH
Jasmina Cvetković, vježbenica u Uredu za socijalno partnerstvo


mr. Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH uvodno je kratko obrazložio odluku vlasnika Adris grupe - TDR o prestanku rada pogona bivše Tvornice duhana Zagreb i potrebi da se različitim usklađenim aktivnostima nadležnih institucija pruži stručna potpora svim radnicima Adris grupe u Zagrebu u cilju što kvalitetnije informiranosti o mogućnostima korištenja njihovih prava koja proizlaze temeljem odredbi Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, te mogućnostima njihovog alternativnog samo/ zapošljavanja. Pri tome je podsjetio da je, unatrag tri mjeseca na tu temu bilo razgovora s predstavnicima Uprave i dvaju sindikata u Adris grupi u Zagrebu, a s jednom manjom grupom radnika nedavno je imao razgovor te su isti nakon toga osnovali trgovačko društvo za pružanje određenih usluga na temelju čega su, između ostaloga već sklopili ugovor s Adris grupom o poslovnoj suradnji za potrebe lokacije u Zagrebu. Kako u okviru različitih ministarstava postoje mnogobrojne poticajne mjere, ukazao je da je potrebito, u okviru odgovarajuće institucije npr. Tehnološkog parka d.o.o. Zagreb omogućiti svim zainteresiranim radnicima Adris grupe odgovarajuću stručnu potporu, a istovremeno putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osigurati intenzivne aktivnosti kako bi se povećala konkurentnost radnika na tržištu rada, imajući pri tome u vidu, da je pretežiti dio radnika Adris grupe u Zagrebu gledajući po kvalifikacijskoj strukturi; PKV, KV, SSS, VKV. Založio se da se u svim slučajevima kada se radi o organizacijskim i tehnološkim promjenama u trgovačkim društvima postupa na takav način kako bi se potaknulo i poslodavce i sindikate da u suradnji s drugim institucijama u okviru redovitih mjera poticanja zapošljavanja u što većoj mjeri potiču alternativne oblike samo/ zapošljavanja, u čiju bi funkciju bilo dobro uz poticajne mjere države usmjeriti i sredstva koja se isplaćuju u vidu stimulativnih otpremnina.

Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba iskazao je spremnost da Tehnološki park Zagreb d.o.o. preuzme ulogu, a što mu je i uobičajena aktivnost na informiranju i pružanju stručne pomoći svim zainteresiranima za samo/ zapošljavanje, a istovremeno je i preuzeo i obvezu utvrditi potrebu za određenim profilima radnika u Holdingu „Gradsko stambeno i komunalno gospodarstvo“ Zagreb, čime bi se ovisno o odgovarajućim znanjima i sposobnostima moglo utvrditi da li bi se jednom dijelu radnika mogao ponuditi i takav vid alternativnog zapošljavanja.

Ostali nazočni sastanku podržali su navedene aktivnosti te su nakon rasprave prihvaćeni sljedeći

ZAKLJUČCI

1.Tehnološki park Zagreb u suradnji s drugim nadležnim institucijama omogućiti će i osigurati stručnu potporu svim radnicima Adris grupe-TDR (TDZ) u Zagrebu s ciljem:
 Informiranja o mogućnostima samo/ zapošljavanja i korištenja različitih poticajnih mjera,
 Utvrđivanja njihovog pojedinačnog i/ ili grupnog interesa i preduvjeta za alternativno samo/ zapošljavanje,
 Usmjeravanja zainteresiranih u svrhu korištenja određenih mogućnosti samo/ zapošljavanja,
 Stručnu pomoć pri samo/ zapošljavanju, pripremama za osnivanje obrta/ trgovačkog društva i sl.


U svrhu provedbe navedenog zaključka predsjednik GSV-a Grada Zagreba, Zdravko Barušić, obvezuje se dogovoriti organizaciju odgovarajućeg sastanka predstavnika Sindikata PPDIV-a – SSSH i Novog sindikata – HUS, odnosno zainteresiranih radnika s mr. Marijanom Ožanićem, direktorom Tehnološkog parka Zagreb d.o.o.

2. Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb u okviru redovnih aktivnosti pružiti će radnicima Adris grupe-TDR (TDZ) stručnu pomoć sukladno odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kako bi im se povećala razina konkurentnosti na tržištu rada, odnosno otvorile realne mogućnosti za novo zapošljavanje.

3. Ured za gospodarstvo Grada Zagreba „snimiti“ će u Holdingu „Gradsko stambeno i komunalno gospodarstvo“ realne potrebe za određenim profilima radnika, te će u tom slučaju ponuditi slobodna radna mjesta radnicima Adris grupe-TDR u Zagrebu sukladno njihovim obrazovnim kvalifikacijama.

4. Sljedeći sastanak u sastavu sudionika nazočnih današnjem radnom sastanku, održati će se u četvrtak 20. travnja 2006. godine u 10,00 sati u Uredu za gospodarstvo Grada Zagreba, a na istom će se podnijeti informacija u vezi aktivnosti na provedbi zaključaka od točke 1 – 3.

- Dana, 20. travnja 2006. godine održan je nastavak radnog sastanka od 18. travnja 2006. godine predstavnika Poglavarstva Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje –Područna služba Grada Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca, Tehnološkog parka Zagreb d.o.o., Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ureda za socijalno partnerstvo, na temu „Alternativne mogućnosti zapošljavanja radnika Adris Grupe – TDR pogona Zagreb“.

Sastanak je počeo u 10,00 sati.

Na sastanku su sudjelovali:

Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba
Marija Halić, rukovoditeljica posredovanja pri zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnoj službi Grada Zagreba
mr.Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka Zagreb d.o.o.
Mislav Stipić, Hrvatska udruga poslodavaca
Tugomir Majdak, viši stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
Ana Vincet Šepić, načelnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva
mr.Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH
Suzana Kovač, vježbenica u Uredu za socijalno partnerstvo


Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, uvodno je istaknuo da je potrebno nastaviti daljnju provedbu zaključaka s prošlog sastanka, odnosno da Tehnološki park Zagreb d.o.o. u suradnji s drugim nadležnim institucijama omogući i osigura stručnu potporu svim radnicima Adris grupe-TDR (TDZ) u Zagrebu koji to žele u cilju njihovog što lakšeg radnog angažiranja. Ukazao je da se aktivnosti trebaju nastaviti neovisno o izjavama u medijima, budući da iste ne zadiru niti u privatizaciju niti u djelovanje drugih institucija.

mr.Vitomir Begović, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo u RH, informirao je prisutne da je Sindikat PPDIV-a – SSSH, koji zastupa većinu tj. 172 radnika iz pogona u Zagrebu koji su prihvatili stimulativne otpremnine, suglasan s realizacijom predloženih aktivnosti na prethodnom i današnjem sastanku, a kojima je cilj stručna pomoć radnicima u programima edukacije, samozapošljavanja i zapošljavanja. Ponovno je podsjetio da se i u ovom slučaju radi o uobičajenim aktivnostima, koje su se provodile i u drugim sličnim slučajevima, te da su iste predviđene i određenim zakonima, odnosno djelokrugom rada pojedinih institucija, kao što je npr. Tehnološki park Zagreb d.o.o. i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Marija Halić, rukovoditeljica posredovanja pri zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnoj službi Grada Zagreba, izložila je mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sukladno odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kako bi se otvorile realne mogućnosti za novo zapošljavanje, a na temelju raspoloživih informacija o općim radnim karakteristikama ( razini obrazovanja, stečenom zvanju i zanimanju, starosnoj dobi) radnika navedene tvrtke. Istaknula je da je Područna služba Zagreb u okviru svoje nadležnosti spremna uključiti se u aktivnosti s Tehnološkim parkom Zagreb d.o.o. i drugim nadležnim institucijama kako bi se svim radnicima Adris grupe – TDR pogona Tvornice duhana Zagreb pružile potpune informacije i osigurala stručna pomoć u rješavanju njihovog zapošljavanja.

Ostali nazočni sastanku podržali su navedene aktivnosti te su nakon rasprave prihvaćeni sljedeći

ZAKLJUČCI

2. Predlaže se predstavnicima Sindikata PPDIV-a – SSSH i Novog sindikata – HUS, da u daljnjem dogovoru s mr. Marijanom Ožanićem, direktorom Tehnološkog parka Zagreb d.o.o., te radnicima dogovore daljnje aktivnosti u okviru manjih grupa radi informiranja i stručne pomoći o mogućnostima samozapošljavanja i zapošljavanja.

5. Na temelju raspoloživih informacija o općim radnim karakteristikama ( razini obrazovanja, stečenom zvanju i zanimanju, starosnoj dobi) radnika Adris grupe – TDR pogona Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Zagreb u cilju njihovog alternativnog zapošljavanja spremna je provesti slijedeće mjere :

 Posredovanje pri zapošljavanju za trenutno slobodna radna mjesta.
Područna služba Zagreb kontinuirano ima potrebu za radnicima u proizvodnji – na proizvodnoj liniji, čistačicama, vozačima, zaštitarima – čuvarima, računovođama i knjigovođama, te svim zanimanjima u građevini.


Područna služba HZZ-a Grada Zagreba u cilju provedbe prethodno navedenog posredovanja pri zapošljavanju uspostaviti će kontakte sa svim zainteresiranim poslodavcima na području Grada Zagreba.

 Korištenje subvencije pri zapošljavanju radnika u vlastitom obrtu ili poduzeću u sklopu Programa poticanja zapošljavanja u 2006. godini.

 Osposobljavanje:
- za zanimanja za sezonske poslove u ugostiteljstvu i
turizmu
- za deficitarna građevinska zanimanja
- za ostala deficitarna zanimanja


 Uključivanje na informatičke tečajeve u cilju stjecanja informatičke pismenosti.

 Opismenjavanje – uključivanje radnika koji nemaju završenu osnovnu školu u Vladin projekt «Za Hrvatsku pismenost- put do poželjne budućnosti» u cilju stjecanja osnovnoškolskog obrazovanja i prvog pomoćnog zanimanja.

 Informiranje o: - slobodnim radnim mjestima
- mogućnosti upisa u evidenciju nezaposlenih osoba ili tražitelja zaposlenja
- pravima i odgovornostima za vrijeme nezaposlenosti.


 Uključivanje u radionice u cilju prilagođavanja promjenama u profesionalnoj karijeri. Razvijanje potrebe za stjecanje znanja i vještina, te mobiliziranje pozitivnog potencijala za aktivno traženje posla.

Područna služba Zagreb za navedene radnike može organizirati slijedeće radionice:

- Metode samoprocjene
- Kako tražiti posao ( pisanje životopisa i molbe)
- Kako se pripremiti za razgovor s poslodavcem.




Pisane vijesti