Bilo bi dobro da kandidati za glavnog državnog odvjetnika objave programe na sjednici Odbora za pravosuđe

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/10 siječanj/Plenković.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je u današnjoj izjavi za medije da bi bilo dobro da četvorica kandidata za glavnog državnog odvjetnika svoje programe predstave na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, nakon što te programe nije objavilo Državnoodvjetničko vijeće na svojim stranicama. Oštro je osudio fizički napad na skupinu maloljetnika proteklog vikenda u Vukovaru, a od policije očekuje da provjeri ima li među napadačima i navijača koji su se nedavno vratili iz Grčke te da objavi tu informaciju ako se pokaže točnom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na aktualne teme.

Novinarima je kazao da bi bilo dobro da četvorica kandidata za glavnog državnog odvjetnika svoje programe predstave na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, nakon što te programe nije objavilo Državnoodvjetničko vijeće na svojim stranicama.

"Meni se čini, radi javnosti i transparentnosti, da bi bilo jako dobro da ih se pozove i da objasne zastupnicima svoj program, da javnost vidi o kome je riječ jer je to važna funkcija u hrvatskom pravosuđu", rekao je, napomenuvši da je stvar Odbora hoće li na kandidature gledati samo formalno ili će pozvati i saslušati kandidate.

Premijer je rekao da će Vlada sutra kandidature proslijediti u Sabor. Ustvrdio je da je sve sukladno proceduri i zakonu, transparentno i onako kako treba biti.

Kazao je i da poznaje troje kandidata, a jedino nikada nije vidio kandidata iz državnog odvjetništva.

Novinari su ga pitali i je li otegotna okolnost što neki ugledni odvjetnici i dio oporbe smatraju da Ivan Turudić, zbog bliskosti s HDZ-om, nije baš pogodan za kandidata, na što je Plenković odgovorio da je Turudić kao sudac osudio bivšeg predsjednika HDZ-a. Naglasio je da su svi kandidati u istoj poziciji.

Osvrnuo se i na izjavu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Krunoslava Olujića koji rekao da bi predsjednik Zoran Milanović mogao poništiti izbor ako ne bude zadovoljan procedurom. "Kako to, kojom se to hokus-pokus varijantom može anulirati stav Hrvatskog sabora? Ne znam kako, kakvim pravnim manevrom, na temelju kojeg akta?", upitao je Plenković.

Na policiji je da provjeri ima li među napadačima navijača iz Grčke

Premijer je u izjavi oštro osudio fizički napad na skupinu maloljetnika proteklog vikenda u Vukovaru, a od policije očekuje da provjeri ima li među napadačima i navijača koji su se nedavno vratili iz Grčke te da objavi tu informaciju ako se pokaže točnom.

''Na policiji je da to provjeri i objavi, ako je ta informacija točna. Ta opcija nije još isključena. U svakom slučaju očekujem da se huligane i one koji su napali maloljetnike bez ikakvog povoda i razloga sankcionira bez obzira tko su'', rekao je.

Premlaćivanje maloljetnika u Vukovaru nazvao je "groznom pojavom" koju treba svesti na najmanju moguću mjeru. 

''Smatramo da ljude treba odgajati u ozračju kulturne komunikacije te tolerantnog i uključivog društva, a ne u ozračju primitivizma i divljaštva protiv kojeg se borimo svim sredstvima naše politike'', poručio je Plenković.

Kazao je i da odlazak u kolonu sjećanja na Dan žrtve Vukovara ne vidi kao bilo kakvo svrstavanje s politikom Domovinskog pokreta i gradonačelnika Penave. Naglasio je da su u Vukovar išli i prije Penave te će ići i nakon Penave.

''Ne vidim da je odlazak u kolonu sjećanja na Dan žrtve Vukovara bilo kakvo svrstavanje s politikom Domovinskog pokreta i gradonačelnika Penave. Oštro odbacujemo politiku onih koji su u stanju napisati bljuvotine o tome da smo mi odgovorni za to što se dogodila neka prometna nesreća'', naglasio je.

Govoreći o Domovinskim pokretu, Plenković je također kazao da je riječ o stranci koja je izmislila sindikalca koji je tvrdio da nema afričke svinjske kuge, a u međuvremenu je izbačen iz sindikata.

Sjednica Vijeća za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak u Đakovu

Premijer je novinarima kazao i da je stigla još jedna potvrda o padu inflacije. Dodao je da je hrvatski BDP nastavio rasti, kao i plaće u državnom i javnom sektoru. Naglasio je da su ispunjene sve reforme te sukladno Planu otpornosti i oporavka zatraženo novih 163 milijuna eura za ovaj semestar. Time smo, istaknuo je, jedna od zemalja koje najučinkovitije iskorištavaju instrument EU Next Generation, koji nam, kako je rekao, daje veliki investicijski zamah jer smo kroz taj instrument, uz Fond solidarnosti dobili još 1,5 milijardi eura za obnovu.

Što se tiče ovotjednih događaja, Plenković je najavio novu sjednicu Vijeća za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak u Đakovu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti