Božinović: Europska unija mora pokazati da ima odgovore na zabrinutost građana

Europska unija mora pokazati građanima da ima odgovore na njihove zabrinutosti, izjavio je danas hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uoči redovitog ministarskog sastanka "koji se održava u izvanrednim okolnostima".

Na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu raspravljat će se o pomoći Grčkoj u suočavanju s migrantskim valom iz Turske te o jačanju suradnje u području civilne zaštite za zaustavljanje širenja koronavirusa.

Hrvatska kao predsjedavajuća mora pokazati vodstvo

"Ovo je redovni sastanak u izvanrednim okolnostima. Mi kao predsjedatelji Vijećem EU-a moramo pokazati vodstvo zbog toga što građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti", rekao je Božinović uoči početka sastanka.

Na sastanak u Bruxelles doputovalo je samo nekoliko ministara, ostale zemlje članice zastupaju ili državni tajnici ili veleposlanici pri EU-u. Sastanak se održava u trenutku kada je više zemalja članica zatvorilo svoje granice, zatvorilo škole, restorane, trgovine, kako bi na taj način zaustavile ili usporile širenje virusa.

Božinović je istaknuo potrebu da se odluke u Europskoj uniji donose na "uniformniji način" i da bi to povećalo povjerenje građana.
Na pitanje je li Hrvatska spremna prihvatiti maloljetne migrante bez pratnje koji se nalaze na grčkim otocima, Božinović je rekao da se o tome razgovaralo, da postoji spremnost, ali da se to mora sagledati i s obzirom na činjenicu širenja koronavirusa.

Nastaviti s potporom Grčkoj

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson nedavno je boravila u Grčkoj i ona će s rezultatima svoga posjeta upoznati ministre.
"Mogu potvrditi da smo o tome raspravljali i da bismo bili spremni, ali prvo moramo čuti koji su rezultati posjeta povjerenice Johansson i moramo uzeti u obzir što to znači u ovim okolnostima zbog činjenice da se virus širi diljem Europe", rekao je Božinović.

Ministri unutarnjih poslova imali su prije dva tjedna izvanredni sastanak u Bruxellesu na kojem su dali potporu Grčkoj i zaključili da se neće tolerirati ilegalni ulasci na teritorij EU-a, nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante.

Na današnjem sastanku bit će riječi o inicijativi Njemačke, koju je podržalo nekoliko zemalja članica, da se s grčkih otoka primi 1600 djece bez roditeljske pratnje.

Pisane vijesti | Davor Božinović