Božinović: Hrvatska nedvojbeno šalje poruku podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu

Slika /Vijesti/2024/Listopad/9_listopada/Bozinovic_A_sada_Vlada.png

„Danas će se u Dubrovniku potpisati dugoročni sporazum o podršci Ukrajini upravo u područjima u kojima Hrvatska već od samog početka agresije intenzivno pomaže Ukrajinu“, kazao je Božinović na Hrvatskom radiju. O misiji NATO-a istaknuo je da odluka koju je Vlada uputila Saboru izričito navodi da će hrvatski časnici biti raspoređeni samo u Njemačkoj i naglašeno je da ne bi mogli biti raspoređeni i u Ukrajinu. „Ne znam zašto i kome služe takve širenje neistina, jer mislim da hrvatska javnost i građani zaslužuju istinu“, rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" kako je summit Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe u Dubrovniku treći takvog formata. Prvi je bio u Ateni 2022. godine, a jedan je bio početkom ove godine u Tirani.

Istaknuo je da je važno da se pošalje regionalna dimenzija podrške Ukrajini u njezinim naporima i da se razmotre svoje mogućnosti kako pomoći Ukrajini s obzirom na to da se radi o državi koja je žrtva agresije.

„I ako ništa drugo, ono što je zajedničko svim državama Jugoistoka Europe, to je poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta države na kojima počiva europski mir od kraja Drugog svjetskog rata“, kazao je i dodao da je izuzetak naša regija, odnosno agresija velikosrpskog režima na Hrvatsku.

Izrazio je uvjerenje da je takva vrsta potpore iz područja koje je samo bilo izloženo agresivnim nastojanjima od strane svojih susjeda itekako dobra.

Ministar Božinović je naglasio da je situacija u Ukrajini teška i da se razmatra mogućnosti pomoći u obnovi Ukrajine.

Kazao je i da je sam Dubrovnik kao mjesto, gdje se organizira ovaj skup višestruki simbol, jer i Dubrovnik je proživio napade, bombardiranja, kao što je danas, nažalost, Odesa, kao, ukrajinski dragulj u Crnom moru. Odesa je pod kišom granata, pod raketama, koje pogađaju, ne samo vojne ili gospodarske ciljeve, već i civile, dodao je.

Stav da treba pomoći Ukrajini jedinstven

Na upit da komentira dugotrajni i brutalni rat u Ukrajini te smatra li je li iscrpio ili oslabio zajedništvo Europske unije i zemalja jugoistoka Europe spram Ukrajine, Božinović je odgovorio da je stav da se Ukrajini treba pomoći jedinstven, ali da postoje razlike u nekim nijansama.

Svaka država ima neke svoje unutarnje političke dinamike, dodao je i rekao da je, međutim, bitno europsko, pa i globalno načelo da treba poštivati teritorijalnu cjelovitost, jer na tome zapravo počiva međunarodni poredak.

Naglasio je da ako se zažmiri i pustiti da jedna država, koja je jača, pregazi neku drugu državu, to je proces koji je onda kasnije puno teže zaustaviti.

Međunarodna zajednica je stala na stranu Ukrajine, ali je stala i na stranu međunarodnog poretka, međunarodnog prava, humanitarnog prava i  to je nešto gdje ćete teško naći da se bilo tko, u ne samo demokratskom svijetu, razlikuje u tim pozicijama, dodao je. 

O podršci eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO kada jednom za to članstvo dođe vrijeme, ministar je rekao da Ukrajina želi postati članicom i EU i NATO-a, a to su odluke koje svaka država donosi za sebe.

Zaključio je da je to je suverena odluka države, pod uvjetom da se stvore svi preduvjeti i da se ispune uvjeti.

Podsjetio je da Hrvatska to najbolje zna iz naše recentne povijesti koliko nam je trebalo da ispunimo uvjete i za članstvo prvo u NATO i za članstvo u EU i upravo to je postavilo temelje onoga na čemu baziramo dobrim dijelom i svoju nacionalnu sigurnost i svoj napredak.

Dodao je da je zbog toga Hrvatska na tom polju itekako aktivna.

Poručio je da je današnji summit treći skup kojim Hrvatska nedvojbeno šalje poruku podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Na upit da komentira sporazum o podršci Ukrajini, ministar Božinović podsjetio je da su se na sastanku G7 ove godine članice te skupine najrazvijenijih zemalja svijeta usuglasile oko davanja podrške Ukrajini i preporučile drugim državama da se pridruže njihovoj izjavi i da donesu bilateralne sporazume sigurnosne s Ukrajinom.

„Tome su se pridružile 32 države. Hrvatska nije opet zbog protivljenja predsjednika. Ono što je Hrvatska odlučila, hrvatska Vlada, i ono što će se danas potpisati, to je jedan dugoročni sporazum o podršci Ukrajini upravo u ovim područjima u kojima Hrvatska već od samog početka agresije intenzivno pomaže Ukrajinu“, rekao je.

O prisutnima na skupu, kazao je da na summitu svaku državu predstavlja jedan visoki dužnosnik.

„Dakle, imate četiri, čini mi se, predsjednika država, pet premijera, tri ministra vanjskih poslova. Hrvatsku kao organizator tog skupa predstavlja predsjednik Vlade Plenković“, rekao je ministar.

NATO-ova misija neće se odvijati na području Ukrajine, već država članica

O slanju vojnika u zajedničku NATO misiju, ministar je istaknuo da odluka koju je Vlada uputila Saboru izričito navodi da će hrvatski časnici biti raspoređeni samo u Njemačkoj i naglašeno je da ne bi mogli biti raspoređeni i u Ukrajinu.

Dodao je da svaka država ima pravo na neko nacionalno ograničenje, a NATO je sam kazao da je predviđeno da se ta misija odvija na teritoriju država članica.

„Ne znam zašto i kome služe takve širenje neistina, jer mislim da hrvatska javnost, hrvatski građani zaslužuju istinu, a istina je jasna i našoj Vladi i NATO savezu, radi se o jednoj notornoj neistini, da se radi o misiji koja je prije svega namijenjena logističkoj potpori Ukrajini“, naglasio je Božinović.

Komentirao je i pitanje hoće li se skupiti dvotrećinska većina u Saboru, radi odluke da naše oružane snage sudjeluju u NATO-ovoj misiji obuke i sigurnosne pomoći Ukrajini. 

„Teško će mi biti shvatiti svakog zastupnika koji će glasati protiv te odluke u kojoj su izričito odbačene lažne tvrdnje o uključivanju Hrvatske u rat“, rekao je i dodao da je i NATO izjavio da će se misija odvijati na teritoriju država članica i da se neće odvijati na teritoriju Ukrajine.

Hrvatska nastavlja pomagati BiH, hrvatski spasioci spasili jednu osobu

Govorio je i o stanju u susjednoj Bosni i Hercegovini nakon razornih poplava i odrona te kazao da su hrvatski spasioci spasili su jednu osobu, a dosad otkrili, nažalost, tijela četiri poginule osobe.

Božinović je dodao da je jutros Bosni i Hercegovini dopremljena dodatna pomoć - 15ak kontejnera i pumpi za izbacivanje vode iz poplavljenih prostora. Na terenu su već nekoliko dana pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i modula civilne zaštite.

„Hrvatska je pokazala jednu visoku razinu organiziranosti i spremnosti. Činjenica je da je dolazak naših HGSS-ovaca i modula civilne zaštite za otkrivanje i saniranje posljedica urbanih poplava i nesreća, napravila razliku na terenu“, rekao je ministar.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti