Božinović: Imamo rješenja za vraćanje percepcije građana o kontroli nad migrantima

Slika /Vijesti/2023/Rujan/15 rujna/Ministar Božinović_granica BiH.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u Slunju da MUP na dnevnoj bazi analizira migrantsku politiku, razmješta snage, jača prisutnost na vanjskim granicama i ima rješenja kako bi vratio percepciju građana da je situacija apsolutno pod kontrolom.

''Kada govorimo o migracijama, sigurnost u Karlovačkoj županiji nije niti u jednom trenutku bila narušena s obzirom da se gotovo i ne bilježe kaznena djela, a zabilježen je vrlo mali broj prekršaja za koje se sumnja da bi počinitelji mogli biti migranti'', kazao je Božinović nakon sastanka s karlovačkom županicom Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnicom Slunja Mirjanom Puškarić.

Nakon obilaska policijskih službenika koji rade na zaštiti granice, ministar je istaknuo da je aktualna turistička sezona dosad prošla s najmanje zabilježenih kaznenih djela zbog ''planskog rada i fleksibilnog sustava koji u svakom trenutku može i nalazi rješenja koji su brojni i koji nisu jednostavni.''

Pojasnio je da postupak registracije svakog ilegalno zatečenog migranta u policijskim postajama na području Karlovačke županije, smještenih u pravilu u središtu grada, stvara određenu percepciju građana koja će se riješiti premještanjem centra za registraciju u Dugom Dolu kod Krnjaka.
Dodao je i da razni akteri pokušavaju percepciju građana o nesigurnosti zbog povećanog broja migranata iskoristiti radi političke koristi.

''Nema nikakvog razloga za zabrinutost, niti će to bilo kome od tih aktera uspjeti jer kada govorimo o policiji siguran sam da imamo jednu od najefikasnijih policija u Europi'', rekao je.

Priželjkujemo sporazum o policijskoj suradnji sa Slovenijom

Upitan za slovenske ocjene kako u tu državu ulazi triput više migranata otkako je Hrvatska ušla u Schengenski prostor, ministar je rekao da upućivanje takvih poruka iz jedne u drugu državu nije put rješenju. ''Jedini način je ostati human, poštivati zakone i ne dopustiti da to utječe na kvalitetu života država'', dodao je.

Govoreći o suradnji sa Slovenijom, Božinović je rekao kako priželjkuje sporazum o policijskoj suradnji kako bi se podigla razina zajedničkog postupanja prema migrantskoj populaciji, a dotaknuo se i očekivanja prema Frontexu.

''Od Frontexa očekujemo jedan značajan doprinos za sve one koji ne budu ispunjavali uvjete za međunarodnu zaštitu i za azil da na transparentan način organiziraju njihove povratke u sigurne zemlje odakle su došli'', kazao je.

Istaknuo je i da Europa mora biti aktivnija kada je u pitanju odnos prema afričkim i bliskoistočnim državama i naći načina da kroz preraspodjelu sredstava pomogne ljudima da ne napuštaju svoje zemlje u tolikom broju.

''Ovo je globali problem i siguran sam da će se generacije koje će nas naslijediti na našim poslovima i dalje baviti ovim pitanjem'', zaključio je.

Izrečene kazne za unošenje ustaške zastave na stadion

Ministar Božinović je kazao, komentirajući navijače koji su unijeli ustašku zastavu na stadion Rujevica tijekom utakmice Hrvatske i Latvije, da su izgrednicima izrečene zatvorske i novčane kazne, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

''To je rezultat promptne i učinkovite akcije. Znam da se radi na prijavi koja je možda već podnesena za još jednog počinitelja'', rekao je Božinović. Dodao je da kriminalističko istraživanje traje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti vezane za slučaj.

Upitan jesu li izrečene kazne primjerene, Božinović je odgovorio kako MUP sustavno prati učinak pojedinih propisa, pogotovo vezano za sudsku praksu.

''Što se tiče kaznenih djela vezanih za navijače, zatražio sam od Uprave kriminalističke policije analizu da vidimo što je zapravo praksa i kakve su presude kako bi znali trebamo li nešto u svom radu poboljšati ili promijeniti'', zaključio je Božinović.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti