Božinović očekuje da će se podići svijest ljudi o nužnosti pridržavanja mjera za sprječavanje širenja zaraze

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/22 lipnja/HN20200622621725.jpg

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru u Zadru nisu pridržavali mjera socijalne distance - rukovali se i bili u bliskom kontaktu. 

"Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih", kazao je Božinović novinarima u zagrebačkoj Nehajskoj, upitan tko je zakazao u slučaju širenja zaraze koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour u Zadru. 

Rezultati testiranja pokazali su da su troje sudionika tog turnira, među kojima hrvatski tenisač i Borna Ćorić, pozitivni na koronavirus. Uz Ćorića, koji je igrao protiv zaraženog Grigora Dimitrova, pozitivan je Marco Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

Božinović: Prilično smo sigurni ako se svi pridržavamo barem držanja distance 

"Mi smo u jednoj situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska otvara i prema gospodarstvu i turizmu... Činjenica je da ukoliko se pridržavamo svi skupa, barem onih elementarnih mjera, fizičke distance, onda smo prilično sigurni", kazao je Božinović.

Očekuje da će idućih dana ponovno doći do porasta svijesti kod ljudi, kao i organizatora bilo kakvih događaja, da se treba držati mjera pa će se vratiti niže brojke oboljelih.

"Mi smo u fazi tog 'novog normalnog' i polako se učimo što to zapravo jest. Treba zadržati što je moguće veći obujam gospodarskih aktivnosti, turizam u ljetnim mjesecima, i brigu o zaštiti zdravlja i života ljudi, prije svega rizičnih skupina", rekao je.

Ako se svi drže mjera neće biti snažnih restrikcija

Ako se svi budu pridržavali mjera u najvećem mogućem opsegu neće se ići ni u kakve snažne restriktivne mjere, poručio je da su, što se tiče Zadra, poduzete mjere za najosjetljivije skupine.

"Do daljnjega se ne mogu obavljati posjeti korisnika domova za starije, a isto tako i za bolnički sustav, ostalo ovisi o svakome od nas", naveo je te pritom kritizirao novinare koji su došli pratiti njegovu izjavu da se ne drže propisanog razmaka.

Na njihovo pitanje je li u Zadru trebala reagirati policija, s obzirom na postupanje na početku krize kad je vraćala ljude iz parkova, Božinović je odgovorio kako od prvog dana imaju stajalište da nije potrebna represija, odnosno policijski sat ili vojska na ulicama.

Premijer Andrej Plenković, koji je boravio u Zadru, testirat će se na koronavirus, a Božinović kaže kako će se testirati "zato što je odgovoran političar i predsjednik Vlade" iako se u Zadru nije rukovao ni sa kime te je imao kratke susrete s tenisačima.

"U kampanji će sve raditi sve sukladno uputama epidemiološke službe - kratko zadržavanje i bez rukovanja. Kratko biti s nekim, bez rukovanja, bez nekog bliskog kontakta i prilično ste sigurni da nećete biti inficirani", poručio je Božinović.

Nema indikacija za odgodu parlamentarnih izbora

Upitan je li se na Predsjedništvu HDZ-a razmatrala odgoda održavanja parlamentarnih izbora, u kontekstu ponovnog rasta oboljelih od koronavirusa, odgovorio je niječno dodavši da nema nikakvih indikacija zbog kojih bi se razmatralo to pitanje.

"Mi u ovom trenutku imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. U ovom trenutku smo u Europi treća država odozada po broju umrlih, nemamo niti jednu osobu na respiratoru, imamo vrlo mali broj hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji uspješnosti našeg rada u vođenju ove krize, ne znam što bi bilo", rekao je.

Aktivnosti idu svojim tijekom u postojećim uvjetima. HZJZ je na poziv DIP-a razradio načine postupanja u svakoj fazi izbornog procesa, a ostao je još samo dan izbora. "Konkretna rješenja za taj dan ovisiti će o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku", kaže Božinović.

"Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke nego kad se krenulo u proces i donošenje odluke o održavanju izbora, a ona se donijela upravo imajući u vidu znanstvene spoznaje da bi na jesen mogao nastupiti novi val s više zaraženih pa bi sigurno situacija s virusom bila puno složenija", dodao je.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti