Božinović: Poanta je da se strpimo te u ovo razdoblje godine smanjimo kontakte i putovanja

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/21 prosinca/HN20201221848844.JPG

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su predstavnici vlade s pravoslavnom crkvom dogovorili da će se, po potrebi, epidemiološki okvir za pravoslavni Božić definirati posebnom uputom u prvome tjednu siječnja.

"Što se tiče pravoslavnog  Božića, paralelno s pripremom ove odluke stožera, predstavnici vlade kontaktirali su predstavnike pravoslavne crkve i dogovoreno je da će se, po potrebi, epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o razvoju epidemiološke situaciji i specifičnostima pravoslavne liturgije", rekao je Božinović.

Izvijestio je kako je danas do 10 sati za propusnice upućeno 1120 poziva, 5600 mailova, a sveukupno je predano 10.848 zahtjeva.

"Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP je izdalo posebne upute koje su prilično precizne za izdavanje propusnica. Ono što bi htio ponoviti, ovo nije odluka koja je donesena kako izdavati propusnice, nego odluka o zabrani kretanja, a koja je epidemiološki opravdana u razdoblju godine kada se očekuje puno putovanja i kontakata", naglasio je Božinović.

Dodao je kako postoji mogućnost da ravnateljstvo Civilne zaštite razmotri svaki slučaj zahtjeva za propusnicom od sektora koji nisu obuhvaćeni odlukom ili nisu u nadležnosti županijskih stožera.

"Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi oni koji znaju da je nešto nužno, znaju i način na koji će ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći, poanta je da je ovo razdoblje godine kada trebamo smanjiti kontakte, putovanja, da to prihvatimo kao činjenicu", poručio je Božinović.

Objasnio je i da će se otok Pag, koji se nalazi u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji, epidemiološki tretirati kao jedna cjelina.

Na pitanje novinara jesu li saborski zastupnici i ustavni suci izuzeti iz odluke o propusnicama, iako nisu posebno navedeni u odluci, Božinović kaže da takva mogućnost postoji ukoliko bude potrebe za sjednicom radnih tijela ili samoga Sabora.

"Naravno da takva mogućnost postoji, stožer ju ne može ni zabraniti jer se radi o najvišim instancama vlasti. Uvjeren sam da će saborski zastupnici koristiti tu mogućnost isključivo u svrhe onoga što je njihov posao vezan za rad u Saboru", kazao je Božinović.

Na pitanje je li podnijeta kaznena prijava protiv osnivača portala Index.hr Matije Babića zbog poziva na paljenje crkava, Božinović kaže kako je policija upoznata s objavom te da provodi poslove iz svoje nadležnosti.

Podsjetio je kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, donio odluku o privremenoj obustavi putničkog zračnog prometa iz Velike Britanije na 48 sati zbog pojave novoga soja koronavirusa.

Beroš: Dosad je covid kriza koštala zdravstveni sustav 927,4 milijuna kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je covid kriza zdravstveni sustav dosad koštala ukupno 927,4 milijuna kuna.
 
„Prema podacima do 18. prosinca na testiranje je potrošeno 574,4 milijuna kuna, troškovi liječenja su 268,9 milijuna, a troškovi bolovanja više od 83 milijuna kuna“, naveo je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kazao je i kako se u Ministarstvu zdravstva održava sastanak s veledrogerijama oko stanja duga zdravstvenog sustava za lijekove i medicinski materijal na kojemu sudjeluju državni tajnici.

Beroš je ocijenio kako su brojke novozaraženih s covidom-19 počele padati. Današnji podatak, unatoč manjem broju ukupno testiranih, govori da je postotak pozitivnih među testiranima ispod 30 posto što je pokazatelj da su testiranja prilagođena vremenu i prostoru, rekao je Beroš.

U Zagrebu je bilo 114 novooboljelih, a sve druge županije imaju ispod 100. Najviše je u Splitsko-dalmatinskoj (97) i Osječko-baranjskoj županiji (87) dok ima i županija sa svega jednim, dva ili četiri slučaja, kao što su Međimurska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska županija.

Prosjek ostvarenih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj u odnosu na drugi tjedan prosinca lani iznosi 67,21 posto, što znači da je opseg usluga manji za oko trećinu.

"To su podaci koji ohrabruju jer pokazuju da u ovom trenutku usprkos opterećenju s covid-19 pozitivnim bolesnicima nalazimo načina, snage i mogućnosti odgovoriti i na druge potrebe, poglavito onkološke", ocijenio je Beroš.

Unatoč tome što je zdravstveni sustav u potpunosti prilagođen covid pacijentima, izvršenost usluga u zagrebačkim bolnicama, u usporedbi s drugim tjednom prosinca prošle godina, iznosi 74 posto, a jedino je KB Dubrava, koja je u potpunosti okrenuta liječenju bolesnika s koronavirusom, ostvarila 11 posto drugih usluga.

Drugi bolesnici, koji gravitiraju toj bolnici, njih 3.993, upućeno je putem pozivnog centra u druge zdravstvene ustanove, rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako postoje ustanove poput Klinike Magdalena, koja je na 119 posto izvršenih usluga, a razlog je što su oni preuzeli dio kardiokirurških bolesnika iz Dubrave.

Beroš je rekao kako se ništa neće mijenjati oko ostvarivanja prava zdravstvenih radnika na punu plaću nakon zaraze covidom.

"Ne znam zašto bi bilo komplicirano tražiti od poslodavca potvrdu da su se zarazili na poslu. Svi koji žele ostvariti pravo na bolovanje na temelju profesionalne bolesti moraju od poslodavca tražiti potvrdu. Sjetite se što je bilo na početku, neki su išli na skijanja i tamo se zarazili. Svi oni koji su se zarazili na poslu dobit će 100 posto plaću i tu nema spora", rekao je Beroš.

Capak: U prvoj simboličnoj isporuci dolazi 9750 doza cjepiva

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u kako će prva simbolična doza Pfizerovog cjepiva biti isporučena u Hrvatsku 26. prosinca, a 9750 doza cjepiva rasporedit će se po županijama sukladno broju stanovnika.

"U Hrvatsku će biti upućeno 9750 doza Pfizerovog cjepiva 26. prosinca. Mi ćemo pokušati cijepiti što više ljudi tom simboličnom dozom cjepiva", kazao je Capak.

Ipak, istaknuo je da ta simbolična isporuka cjepiva protiv koronavirusa, koje danas treba dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove, neće biti dovoljna za procjepljivanje cijele prve prioritetne skupine osoba u Hrvatskoj.

"Pretežno će se cijepiti korisnici domova za starije, dio radnika hitne medicinske pomoći te dio zdravstvenih djelatnika u Covid centrima", kazao je istaknuvši da će se doze cjepiva, koje će Hrvatska dobiti, simbolično rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika. 

Napomenuo je i da postoji obećanje tvrtke Pfizer da će 31. prosinca ove godine isporučiti dodatne količine kojima bi se trebala procijepiti cijela prva prioritetna skupina, iako se ne zna o kojem je broju cjepiva riječ. Dodao je i da se još razgovara o načinu procjepljivanja druge prioritetne skupine, u koje spadaju osobe s kroničnim bolestima i stariji od 65 godina. 

Capak je istaknuo da je u tjednu od 15. do 21. prosinca zabilježeno 27 posto manje novooboljelih nego u periodu tjedan dana ranije, od 8. do 14. prosinca. Hrvatska je i dalje na trećem mjestu, odnosno u europskom vrhu po 14-dnevnoj stopi incidencije u Europskoj uniji, a na 9. mjestu je po stopi mortaliteta.

Markotić: Istražit ćemo postoji li novi soj koronavirusa i u Hrvatskoj

Predstavljajući dosadašnje spoznaje o novom soju virusa, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti Alemka Markotić  kazala je da se novi soj, koji je otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu, brže širi te uzrokuje veće zdravstvene komplikacije kod zaraze. Dodala je da je upravo taj trend, veći broj oboljelih i umrlih, primijećen u cijeloj Europi, ali i u Hrvatskoj, u drugom valu epidemije.  

"Vidimo da se drugi val epidemije u Europi i Hrvatskoj razlikuje po svom intenzitetu, po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti određenim epidemiološkim mjerama. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir", istaknula je.

Dodaje da bi mutacija na virusu koja je uočena u Ujedinjenom Kraljevstvu trebala biti odgovorna za teže bolesti uzrokovane koronavirusom.

"Puno je zaraženih s težom upalom pluća, a to onda prelazi u jaku imunološku bolest i dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara, što dodatno pojačava bolest", kazala je Markotić napomenuvši da bi se još uvijek svi znanstveni nalazi trebali uzeti s rezervom.

Unatoč otkriću novog soja virusa, kaže da nema dokaza da bi već razvijena cjepiva bila neučinkovita i za taj soj virusa.

"Isključeno je da bi na te mutacije moglo utjecati cijepljenje. Zasad testovi po kojima se to može pokazati su u tijeku (...), no nema indikacija da taj virus ne bi mogao biti neutraliziran (već razvijenim) cjepivima”, istaknula je Markotić. 

Najavila je i kako će se u Hrvatskoj započeti analiza uzoraka virusa kako bi se utvrdilo je li novi soj virusa već u Hrvatskoj.

"Vrlo brzo ćemo krenuti u analize uzoraka bolesnika koji su bili teže bolesni. Usporedit ćemo uzorke briseva iz područja gdje je širenje bilo ubrzano, na sjeveru zemlje, sa onima iz drugih područja Hrvatske te s uzorcima iz prvog vala", poručila je Markotić istaknuvši da se postavlja i pitanje otkud je potekao novi soj koronavirusa, što bi se trebalo doznati analizama u zemljama diljem Europe i svijeta. 

Stožer: U Hrvatskoj 766 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 766 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 80 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 16105, među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga ih je na respiratoru 294.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3257 preminulo.

Ukupno se oporavilo 176 366 osoba od toga 3208 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 50 799 osoba.

Do danas je ukupno testirano 955225 osoba, od toga 4614 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović