Božinović: Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti između MUP-a i DEA-e snažna potpora radu naše kriminalističke policije

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/12 siječnja/HN20220107340041.JPG

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstvo policije potpisali su s Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika (DEA) Memorandum o suglasnosti kojim je dodatno ojačana hrvatsko-američka suradnja u borbi protiv ilegalne trgovine drogama, priopćio je MUP.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je potpisivanje Memoranduma kao snažnu potvrdu i priznanje radu hrvatske kriminalističke policije.

''Nakon pristupanja Hrvatske Programu izuzeća od viza, Memorandum je još jedan plod intenzivne suradnje s našim američkim partnerima i potvrda da SAD svrstavaju Republiku Hrvatsku među zemlje svijeta koje ispunjavaju najviše sigurnosne standarde'', kazao je Božinović.

Dodao je da je jačanje suradnje u području sigurnosti sa SAD-om kontinuirano i da je rezultat međusobnog povjerenja izgrađenog u posljednja tri desetljeća.

''Suradnja dobiva na dodatnoj važnosti upravo u današnje vrijeme kada smo svjesni da su gotovo svi sigurnosni izazovi više ili manje transgranični, transnacionalni i sve više transkontinentalni. Otvaranje regionalnog Ureda DEA-e u Zagrebu 2016. godine bilo je veliko priznanje RH u borbi protiv kriminaliteta droga, pogotovo u razbijanju kriminalnih skupina tzv. Balkanskog kartela u kojemu već bilježimo značajne rezultate i uspjehe s našim američkim partnerima'', nadodao je.

Partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Marko Fleming ocijenio je da je partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno, dinamično i rastuće te da se novi sporazum nadovezuje na veliki uspjeh u suradnji s MUP-om na pristupanju Hrvatske Programu izuzeća od viza.

''MUP ostaje blizak partner u promicanju zajedničkih ciljeva, a potpisivanjem današnjeg sporazuma zajedno ćemo ići naprijed u učinkovitom američko-hrvatskom timskom radu protiv trgovine drogom i transnacionalnog kriminala'', kazao je Fleming dodajući da SAD cijeni vodstvo Hrvatske u suzbijanju tih izazova u široj regiji.

Potpisnici Memoranduma su pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Antonio Gerovac i ataše regionalnog Ureda DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran.

Memorandum uređuje opseg alata, od tehnoloških do razmjene informacija te oblike međusobne potpore tijekom vođenja operacija usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja droga, kao i blisku komunikaciju u kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti