Božinović: Požar kod Grebaštice pod kontrolom, saniraju se rubovi požarišta; Sve dojave o bombama bile lažne

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/14 srpnja/Božinović 3.jpeg

Potpredsjednik Vlade Božinović izvijestio je kako je požar kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji stavljen pod nadzor. Ocijenio je kako je gašenje požara bila dobro vođena operacija svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Kazao je i da su poslane dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na pet zagrebačkih lokacija bile lažne.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je požar kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji stavljen pod nadzor, a vatrogasci saniraju rubove požarišta kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara.

''Radilo se o ozbiljnoj situaciji s obzirom da je sve bilo dodatno komplicirano orkanskim jugom'', kazao je ministar, dodavši da je ujutro obišao teren kod Grebaštice, koji je u četvrtak gasilo osam protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prethodnu noć je 160 vatrogasaca pratilo stanje na opožarenom području, a trenutno je povoljno vrijeme za djelovanje kanadera, rekao je Božinović na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" nakon primopredaje kombi vozila za potrebe temeljne i interventnih jedinica policije.

Ocijenio je kako je gašenje požara kod Grebaštice bila dobro vođena operacija svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

''Pripremamo se sve vrijeme i oslanjamo se na iskustvo, znanje i požrtvovnost hrvatskih vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, kao i na efikasnost naših protupožarnih zračnih snaga'', kazao je Božinović. 

Dojave o bombama na pet zagrebačkih lokacija bile lažne

Ministar Božinović kazao je novinarima i da su poslane dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na pet zagrebačkih lokacija bile lažne.

Božinović je precizirao da je u petak ujutro upućeno petnaestak mailova s dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u pet objekata te da je protueksplozijskim pregledom utvrđeno da je riječ o lažnim dojavama.

''Svi nalazi su negativni kao što smo i pretpostavljali, ali mi nemamo taj luksuz da pretpostavljamo jer policija mora otkloniti bilo kakvu sumnja da se možda ne radi o stvarnoj dojavi'', kazao je Božinović.

Ministar je dodao da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

170 posto više nezakonitih prelazaka granice nego prošle godine

Ministar je izvijestio i da je od početka ove godine zabilježeno 29.500 nezakonitih prelazaka hrvatske granice, što je 170 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Božinović je rekao da se ne radi nužno o 29.500 osoba jer se bilježi svako policijsko postupanje, budući da neki migranti po nekoliko desetaka puta pokušavaju nezakonito prijeći granicu.

Istaknuo je kako je ove godine povećan i broj iskazivanja namjera za dobivanje azila zbog činjenice da je Hrvatska ulaskom u Schengensku zonu  1. siječnja 2023. postala atraktivnija za podnošenje tih zahtjeva.

No, najveći broj ljudi koji iskažu namjeru za azilom i dalje napušta Hrvatsku o roku od nekoliko dana i potom koriste pravo kretanja na području Europske unije.

Božinović je najavio mogućnost uvođenja detencije za osobe koje nemaju riješeno pitanje međunarodne zaštite, a prostori za detenciju mogli bi biti u objektima smještenim uglavnom u blizini vanjskih granica EU.

Upitan za slučaj tučnjave azilanata u prihvatilištu u novozagrebačkom naselju Dugave u srijedu kasno poslijepodne, Božinović je poručio građanima kako nema razloga za brigu jer policija prati situaciju.

Ocijenio je da je pitanje nezakonitih migracija globalni problem te da se ide prema zajedničkom rješenju.

"Međutim, još uvijek postoje različiti pogledi između različitih država. Iako smo izloženi stalnim pritiscima, kod nas je još uvijek bolja situacija nego u državama koje su krajnje odredište migranata'', kazao je.

Vlada nabavlja najbolju opremu za policiju koju može priuštiti

Ministar Božinović ocijenio je, prilikom primopredaje 164 kombi vozila za potrebe temeljne i interventnih jedinica policije, kako je dugoročni plan da hrvatska policija ima najbolju opremu kojoj je MUP i Vlada može priuštiti.

''Ova današnja prezentacija je pokazatelj da za hrvatsku policiju nabavljamo samo najbolja vozila koja se danas mogu naći na europskom tržištu kada govorimo o serijskoj proizvodnji vozila jer nam je prije svega važna sigurnost policijskih službenika'', rekao je Božinović na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Dodao je da ga posebno raduje činjenica da je nabava provedena u vrijeme kada je na svjetskom i europskom tržištu zbog pandemije došlo do velikih poremećaja vezano za nedostatak čipova.

''Mi smo upornim inzistiranjem i pregovaranjem s proizvođačima automobila uspjeli za hrvatsku policiju u tih godinu dana zamijeniti nešto više od tisuću automobila'', nadodao je.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da su za potrebe policije isporučena 62 vozila marke mercedes-benz sprinter 315 CDI s policijskim obilježjima za prijevoz uhićenika i 104 vozila marke VW crafter 35 s policijskim obilježjima za prijevoz policijskih službenika, a koja će zamijeniti već previše eksploatirana vozila iste vrste.

Vozila su nabavljena putem financijskog i operativnog leasinga i koristit će se u svim policijskim upravama i službama Ravnateljstva policije. Opremljena su svjetlosno-zvučnom signalizacijom i komunikacijskom opremom koja ima u cilju prvenstveno sigurnost i vidljivost policijskih službenika.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti