Božinović: Prvog dana relaksiranja epidemioloških mjera inspekcije diljem zemlje nisu uočile veće nepravilnosti

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/27 travnja/HN20200426548963 (1).jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2039, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Od koronavirusne infekcije umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe - 1923. i 1931. godište.

Dosad 1166 izliječenih

"Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru," naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 32.817 osoba, među kojima njih 1195 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,23 posto.

Hospitalizirano je njih 303, 11 manje od jučer, a oporavljenih 517, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 649 osoba, 54 više nego jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izliječenih osoba. Srednja životna dob je 51,24 godine, ženskih ima 53,8 posto, a muških 46,2 posto.

Stožer nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke

Upitan politizira li se Nacionalni stožer civilne zaštite, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović kazao je da Stožer nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke.

''Politizacija može doći samo kroz pitanja. Politizaciju sigurno potiče netko kojem ona odgovara nakon dva mjeseca uspješnog rada stožera'', rekao je Božinović.

''Već dva mjeseca komuniciramo situaciju s virusom koji je zahvatio cijeli svijet. Dajemo vrlo precizne informacije o tome kako se ponašati i organizirati život. Donosimo mjere u cilju ispunjavanja prvog zahtjeva, a to je zaštita zdravlja i života", kazao je.

Prvi dan relaksiranja epidemioloških mjera

"Sada smo u fazi popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na zdravstvenu situaciju. Te mjere su tek počele i naravno da ćemo iz dana u dan pratiti kako se situacija razvija, sa ciljem da se više ne vratimo u restriktivna rješenja koja smo imali i da možemo ići u smjeru normalizacije života'', dodao je. 

Govoreći o prvom danu relaksiranja epidemioloških mjera, Božinović je istaknuo da inspekcije diljem zemlje obilaze objekte koji su otvoreni, a dosad nisu uočene nepravilnosti. "Utvrđene nepravilnosti rješavaju se u dogovoru s odgovornima," poručio je.

O drugom valu

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti drugog vala koronavirusa Capak je rekao da postoje različiti scenariji - stariji brat Covida-19 SARS je iznenada nestao, ali taj virus je imao drukčije karakteristike. "Ovo je pak podmukla bolest i tu će to biti puno teže," naveo je Capak.

"Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih i da ćemo biti malo mirniji nego što je to sada, virus vrati s istim svojim karakteristikama, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala," rekao je Capak, ali i naglasio da ćemo tada znati puno više nego sada i da ćemo možda imati neko oružje da se bolje zaštitimo.

"Ja bih rekao da po sadašnjoj epidemiološkoj situaciji i po broju osoba koje su preboljele bolest mi možemo očekivati taj drugi val ako se s virusom nešto ne dogodi ili promijeni," rekao je Capak.

Capak o otkazivanju festivala i nošenju maski

Na pitanje novinara o tome hoće li biti otkazani festivali, kao što je otkazan Oktoberfest, Capak je odgovorio da je Oktoberfest ogroman festival s više milijuna posjetitelja te da u ovom trenutku ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati ili ne.

"Ali tko god treba nešto dugoročno planirati, rekao bih da u ovom trenutku nije pametno planirati održavanje takvih festivala," rekao je Capak.

Na pitanje o sajmovima poput jakuševačkog Capak je rekao da je održavanje otvorenih sajmova u ovom trenutku rizik te da zasad neće popuštati mjere koje se tiču takvih događaja.

"To će biti negdje pri kraju popuštanja mjera ako nam epidemiološka situacija to dozvoli," rekao je Capak.

Capak je pojasnio kako su kirurške maske jednokratne, kirurzi ih mijenjaju nakon dva sata, i ne mogu se prati. S druge strane, obične platnene i slične mogu se prati i višekratno upotrijebiti, a treba ih zamijeniti kad postanu vlažne. Ta maska, naglasio je, ne zaustavlja virus u prodoru jer nema tako sitne pore kao kirurška i druge zaštitne maske.

"To su maske koje ne pružaju stopostotnu zaštitu, nisu za medicinsku upotrebu i netko tko se stvarno treba zaštiti, koji svakodnevno radi s aerosolom i kapljicama zaraženih bolesnika, ne može se tom maskom zaštititi. Ali ta maska sprečava širenje kapljica i aerosola svih nas dok govorimo, kišemo, kašljemo, trčimo, hodamo i tako dalje, i ta maska je korisna u tom smislu," rekao je Capak.

Što se tiče prodora koronavirusa u domove za starije i nemoćne, Beroš je rekao da to nije samo hrvatski problem.

Komentirajući najavu uvođenja takozvanih koronaputovnica u Europskoj uniji Capak je rekao da su to prodiskutirali na Stožeru i među stručnjacima. Naveo je da oni koji su preboljeli mogu putovati s puno manjim rizikom da će prenijeti koronavirus, ali da prema sadašnjim saznanjima to pak nije stopostotna garancija.

Liječenje krvnom plazmom

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se i u Hrvatskoj planira liječenje zaraženih krvnom plazmom onih koji su preboljeli. Međutim, napomenula je, morate imati zdravog čovjeka da mu izvadite krv u potrebnoj količini, i to više njih, a mnogi koji su bolesni su još u oporavku i pitanje je koliko bi bili spremni. Usto moraju biti i dobrovoljci.

"Postoji tehnologija i kod nas i može se primijeniti, ali trebat će vidjeti i koja je zaštitna vrijednost te plazme," rekla je Markotić.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti