Božinović: Sukladno zakonu i ovlastima, policija je uvela privremene mjere na Trgu svetog Marka

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u HRT-ovoj emisiji „A sada Vlada“ izrazio žaljenje zbog nemilog događaja ranjavanja policajca na Trgu svetog Marka i rekao da je sukladno Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima policija uvela privremene mjere ograničavanja dolaska.

Božinović je naglasio da će policija i sigurnosne službe reći svoje mišljenje u smislu trajnijeg rješenja sigurnosti u tom dijelu grada, ali ne tako da se ne obave razgovori s predstavnicima Vlade, Sabora i stanara.

Pojasnio je da će biti striktnija kontrola, ali trg se neće zatvoriti za građane i turiste.

„Imamo dva štićena objekta na mjestu koje je otvoreno, a to stavlja sigurnosne službe pred jedan izazov, ali sve ćemo riješiti“, istaknuo je i dodao da će se i dalje moći održavati prosvjedi na trgu, što je uostalom i Ustavni sud dopustio.

Policija dobro opremljena

Što se tiče opremljenosti hrvatskih policajaca, Božinović je rekao da su oni dobro opremljeni.

„Prvi put policija ima tri tisuće pancirnih prsluka, ali o njihovoj uporabi odlučuju zapovjednici policije. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se mogao dogoditi ovakav incident na Trgu svetog Marka. Do sada je bila procjena da se ne mora nositi pancirni prsluk, ali to će se vjerojatno promijeniti“, kazao je.

Naglasio je da je svugdje u svijetu došlo do velikog problema radikalizacije mladih ljudi, ali se uz to uvijek spominju društvene mreže. Napomenuo je da se govor mržnje na društvenim mrežama treba riješiti Zakonom o elektroničkim medijima.

„Moramo naći način na koji ćemo se oduprijeti govoru mržnje zato što on ne donosi ništa dobro“, istaknuo je.

Poštivati epidemiološke mjere

Što se tiče situacije s koronavirusom, Božinović je rekao kako prema nekim podacima koje ima, današnji će dan biti vjerojatno s vrlo velikim brojem novo oboljelih.

„To je posljedica toga što se ljudi sve više zadržavaju u zatvorenim prostorima koji je idealan za širenje virusnih infekcija“, izdvojio je.

Na pitanje možemo li očekivati daljnje postrožavanje mjera u borbi protiv koronavirusa, ministar je rekao kako će se učiniti sve da do toga ne dođe.

„Smatramo da su ove mjere maksimum koji se može propisati, a da bi sve gospodarske aktivnosti mogle funkcionirati. 'Lockdown' ne pada nikome na pamet“, poručio je.

Božinović je kazao da mjere imaju intenciju da osvijestimo činjenicu da je nužno poštivanje epidemioloških mjera.

„Ove smo mjere donosili u razgovoru s različitim dionicima gospodarske i socijalne aktivnosti. U partnerskom odnosu naš je dijalog otvoren i može rezultirati korekcijama“, rekao je i dodao kako se ne može reći da će sve biti tako kao što je bilo prije epidemije, zato što to ne bi bilo odgovorno i realno.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti