Božinović u Glini: Izražavamo najdublju zahvalnost onima što su stvorili državu

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/26 lipnja/Bozinovic Glina.jpg

U Glini je svečano obilježena 32. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području, čime je ujedno počeo i Domovinski rat na području Banovine.

Svečanosti su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čelnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, policijski dužnosnici te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Vijenci su najprije položeni na grob poginulog Tomislava Roma na mjesnom groblju u Gornjem Viduševcu, a nakon svečanog mimohoda od spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu program je nastavljen kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega je otkriveno spomen-obilježje "Spomenik Domovini" kod policijske postaje u Glini.

Nakon svečanosti, ministar Božinović je rekao kako se u tim prigodama prisjećamo uloge hrvatske policije i svih branitelja, ali istodobno snage i jedinstva koje je u tim kritičnim razdobljima pokazao hrvatski narod. "Zato smo i danas ovdje svi ujedinjeni kako bi izrazili svoju najdublju zahvalnost i sačuvali sjećanje prije svega na one kojima dugujemo danas prosperitetnu državu, članicu Europske unije", kazao je.

Hrvatska policija prva pružala otpor u Domovinskom ratu

Podsjetio je da je napad na policijsku postaju u Glini uslijedio neposredno nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja donio odluku, odnosno deklaraciju o samostalnosti. "Zbog toga je naša dužnost da se sjećamo svih onih koji su prvi pružili otpor, a to je bila hrvatska policija", rekao je Božinović.

Dodao je kako je neprijatelj vrlo dobro znao da će ostvariti svoj cilj ukoliko slomi otpor hrvatske policije, jer vojske još nije bilo. "Taj cilj nije ostvario zbog toga što su policijski službenici u Glini, ali u drugim dijelovima Hrvatske savjesno ispunjavali svoju ustavnu zadaću da štite mir i sigurnost. U ovim specifičnim slučajevima hrvatska je policija na sebe preuzela obranu domovine, što je bio jedinstven slučaj u svijetu", zaključio je. 

Nakon svečanosti u glinskoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena je Sveta misa za sve poginule i nestale branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović