Božinović za HRT: Još uvijek nije vrijeme za ublažavanje mjera

U Hrvatskoj je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je sada ukupno 1650 oboljelih. Nažalost, u KBC-u Split preminule su dvije osobe pa imamo 25 žrtava. Na respiratoru su 34 pacijenta, a oporavilo se 400 ljudi.

U Nacionalom stožeru civilne zaštite zadovoljni su ponašanjem većine građana, no i dalje ima onih koji epidemiju ne shvaćaju ozbiljno. Policija je utvrdila 12 mjera kršenja samoizolacije, te 331 pokušaj napuštanja prebivališta.

Kada možemo očekivati ublažavanje mjera u Dnevniku je otkrio ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Među ostalim, u razgovoru je komentirao i slučaj iz Splita.

''Kad su nasilnici u pitanju zna se što policija radi i mislim da je u tom slučaju policija djelovala promptno. Što se tiče napada na vaše kolegice, tri su kaznene prijave podnesene prema novom zakonu. Podnesena je i jedna prekršajna prijava temeljem kršenja Zakona o javnom redu i miru. Što se tiče okupljanja gdje smo vidjeli neko neprimjereno znakovlje i ponašanje, policija je identificirala 13 osoba, među kojima i jednog maloljetnika. Što se  njega tiče, bit će  obaviješten Centar za socijalni rad. Dvije osobe će odgovarati sukladno Zakonu o javnom redu i miru, za jednu osobu će se primijeniti Zakon o eksplozivnim tvarima s obzirom na to da je upalio baklju, a ostali će biti prijavljeni Državnom inspektoratu s obzirom na kršenje mjera koje je odredio Stožer'', otkrio je ministar.

''Neće biti nikakvog popusta pogotovo kad su u pitanju službene osobe, kad su u pitanju novinari jer su oni jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv koronavirusa jer bez njih sve ono što Stožer govori ne bi došlo do naših građana, a vidimo da je došlo'', istaknuo je.

Najavio je da će se s ublažavanjem mjera početi nakon pada novooboljelih 5 do 7 dana  za redom.

''S obzirom na to da se radi o novoj bolesti teško je govoriti o parametrima. Ono što znanost govori jeste da s popuštanjima mjera možemo krenuti nakon pada novooboljelih 5 do 7 dana za redom. Međutim, o tome svaki dan razgovaramo, nije tu u pitanju arbitrarna odluka niti Vlade niti Stožera. Ako svi tome damo svoj doprinos, odnosno ako se budemo ponašali onako kako je određeno epidemiološkim mjerama onda ćemo i prije doći u poziciju da se neke mjere počnu popuštati'', rekao je Božinović.

''Ovisno i o pripremi naših gospodarskih subjekata i o tome što će nam reći Vlada, možemo razmišljati o nekim mjerama. No, kao što bi rekli kolege iz Stožera, liječnici i epidemiolozi, to vrijeme još nije došlo'', poručio je.

Kaže kako su policijski službenici, zajedno s drugim snagama civilne zaštite i sa zdravstvom, oni koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa i treba pokazati razumijevanje za ono što rade.

''23 policajaca je oboljelo, njih 210 je izašlo iz izolacije, još 123 je u izolaciji, što samo po sebi govori da su oni izloženi s obzirom na to da su u kontaktu s građanima, i to građanima koji se ne ponašaju uvijek primjereno'', istaknuo je dodavši da će nastojati da policijski službenici budu u onoj kategoriji čiji će se rad posebno vrednovati u ovim vremenima.

Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović