Božinović za Hrvatski radio: Cilj je spustiti brojeve pod kontrolu i pripremiti se za turističku sezonu

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako imamo 424 novozaraženih koronavirusom na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7,5 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranja u zadnja 24 sata.
 
"To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan, rekao je Božinović. U tom trenutku nije mogao navesti broj novopreminulih."
 
Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom Božinović je odgovorio kako on "više ne spava nego što se budi".
 
15. veljače kuca na vrata, očekuje se popuštanje mjera, a najavljuju se i novi prosvjedi. Božinović je rekao da su brojke još uvijek dobre, ali da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze.
 
Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve
 
" Mi bismo najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet - zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere, rekao je Božinović.
 
"Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve", dodao je.
 
"Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona", poručio je Božinović.
 
Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom - potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije, rekao je, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.
 
Božinović je rekao da su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi su počeli padati i još uvijek padaju.
 
Ako se stabilizira pad brojeva mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik u korekciji mjera
 
"Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kad se tako procijeni da se nešto korigira u tom smislu", rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja.
 
"Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti, poručio je.
 
Upitan o gužvama u gradovima rekao je da je alternativa tome proglašenje policijskog sata, što je odbacio kao mogućnost.
 
"Mi nećemo ljude zatvarati doma", poručio je Božinović.
 
Izvjesno lokalno popuštanje mjera
 
Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera.
 
"Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj puta prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li, nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru", poručio je Božinović.
 
Optimist oko cijepljenja
 
Božinović je rekao kako će nam narednih šest mjeseci sigurno izgledati puno bolje nego danas. Jedan od razloga je prirodni - doći će toplije vrijeme, virus će se manje širiti. Druga stvar na koju računaju je cijepljenje.
 
"Cijepljenje je sad malo sporije u odnosu na ono što su bile ugovorene količine, ali mislim da će se to intenzivirati već i ovaj mjesec, pogotovo treći mjesec, a onda ćemo u drugom kvartalu sigurno imati doza koje će zapravo promijeniti situaciju u smislu da će epidemija biti sve više pod kontrolom, tako da sam u tom smislu optimist", poručio je Božinović.
 
Na pitanje je li EU pogriješio oko cjepiva Božinović je rekao da je Unija ima 27 država te da je Europa čvrsto odlučila da ide "by the book" kad je u pitanju odobravanje cjepiva.
 
"To je malo više ziheraški pristup nego kod nekih drugih, ali i tu treba biti svjestan da će ta priča s cjepivima i inače pitanje javnog zdravstva biti s nama godinama i da je dobro da Europa poštuje sva pravila koja se moraju poštivati", rekao je Božinović, dodavši da je ovo maraton, a ne utrka na 100 ili 200 metara te da je bitno da se znaju pravila.
 
Incident na granici: Hrvatska je pokazala da je država
 
Komentirao je i pokušaj prelaska granice europskih zastupnika, odnosno tvrdnju jednog talijanskog eurozastupnika da je laž da su granicu htjeli prijeći ilegalno.
 
"Imamo notu talijanskog veleposlanstva gdje su rekli da bi došli do mjesta Bojna i nastavili prema Velikoj Kladuši. Tu nemate šansu nego ilegalno prijeći granicu, a to otprilike ispada da meni ili vama sad padne na pamet da uđemo u Italiju negdje na nekom proplanku gdje nam se učini zgodnim i da kažemo da smo došli kontrolirati rad talijanske granične policije", rekao je Božinović.
 
"Vjerojatno su mislili da su njihovi kolege iz SDP-a Hrvatske utjecajniji ovdje pa da mogu od toga napraviti slučaj. Naravno da je to ispao veliki faux pas i za naše kolege koji nas čak nisu ni pitali što je to bilo, već su dali povjerenje izjavama europskih parlamentaraca, koji su tu bili privatno", rekao je dodavši da je Hrvatska pokazala da je država.

Stožer: U Hrvatskoj 424 novozaraženih, umrle 22 osobe
 
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno  424 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 22 osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.
 
Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2904. Među njima su 1143 pacijenta na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 106 pacijenata.
 
U samoizolaciji je trenutno 14.315 osoba.
 
U Hrvatskoj je od početka epidemije do danas ukupno testirano 1.223.360 osoba, od toga 5605 u posljednja 24 sata.
 
Također od početka epidemije u Hrvatskoj, zabilježeno je 235.126 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 5144 umrlo.
 
Ukupno se oporavilo 227.078 osoba, od toga 453 u posljednja 24 sata, naveli su iz Nacionalnog stožera CZ.
 
Izvor: HRT / Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović