Božinović za HTV: U ovom trenutku ne razmišljamo o širenju COVID potvrda

Dan policije, ukidanje viza sa SAD-om i trenutačno stanje vezano uz epidemiju, teme su o kojima je u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović razgovarao s Brankom Nađvinskim.

Danas je u Hrvatskoj zabilježen rekordan broj novooboljelih u četvrtom valu epidemije koronavirusa. Božinović je rekao kako se u ovom trenutku ne razmišlja u uvođenju COVID potvrda u neke druge sustave, poput školstva ili državnih institucija.
 
"Ne robujemo brojkama otpočetka, moramo pratiti trendove. Nešto smo više u odnosu na prethodni tjedan, što znači da jesmo u nekoj vrsti platoa, hoće li se to dizati, vidjet ćemo. Mi sad COVID potvrde imamo na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi, primjerice stadionima, ali ne razmišljamo o širenju u ovom trenutku", rekao je Božinović. 
 
Dodaje kako se svi nadaju da će brojke zaraženih padati, ali ističe kako to prije svega ovisi o građanima.
 
Ukidanje viza za SAD
 
Govoreći o ukidanju viza za SAD, ministar Božinović je rekao da je to vrlo važna vijest.
 
"Ne samo zbog toga što će hrvatski građani moći putovati i boraviti u Americi iz turističkih i poslovnih razloga do 90 dana kao državljani većina država članica EU-a. Ta vijest svjedoči o tome da je Hrvatska prepoznata kao sigurnosni strateški partner, tu je cijeli niz sporazuma, tehničkih prilagodbi", rekao je.
 
Manje razbojništva, više korupcijskih kaznenih djela
 
Iako je u Hrvatskoj manje razbojništava i ubojstava, policija bilježi čak 85 posto više korupcijskih kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje protekle godine. 
 
"Kad govorimo o djelima korupcije, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja ljudi, tu nema puno prijava, svjedoka ni tragova. Tu dolazi do izražaja koliko su policijski službenici stručni, pedantni, uporni i analitični. Povećan je broj otkrivanja takvih djela, s druge strane vezano za klasični kriminal, tu je manji broj kaznenih djela što znači da je opće stanje sigurnosti u Hrvatskoj bolje. To znači da se ta djela rješavaju", rekao je Božinović.
 
"No kad se zareda nekoliko teških djela, onda se stvori percepcija, zato je bitna statistika", dodao je Božinović.
 
Policija bilježi 50 posto više djela krijumčarenja ljudi. Upitan hvataju li se "krupne ribe" i što se na temelju tih uhićenja uspjelo doznati o krijumčarskoj mreži, ministar je odgovorio:
 
"To vam je kao na svakoj peškariji, ima riba svih vrsta. Što se tiče nacionalnosti tih ljudi, više od 50 posto su stranci. Upravo kako bismo išli na tu oboritu ribu, mi iniciramo i predvodnici smo međunarodne suradnje zbog toga što se radi o organiziranim skupinama koje imaju svoje stožere izvan Hrvatske. Ove godine je uhićeno više od 660 takvih osoba i tu je jasna poruka da je hrvatska policija stručna i brza u otkrivanju, da dobro radi."
 
Božinović je rekao kako je posljedica toga da se migrantske rute pomalo okreću prema sjeveru.
 
Kibernetički kriminal
 
SOA je u svom posljednjem izvješću posebno naglasila problem kibernetičkog kriminala. Božinović je rekao kako se najviše radi o državno sponzoriranim napadima.
 
"Mi pratimo sve što se događa. Naše institucije su se tu vezale, Vlada je dala direktivu oko koordinacije svih službi. MUP ima svoj dio posla. Mi smo ove godine nešto više od 90 posto više u odnosu na 2020., a to je znak da smo ekipiraniji, stručniji i da bolje koordiniramo stvari i zato su rezultati takvi kakvi jesu", rekao je.
 
Što se tiče MUP-a, Božinović je rekao kako nisu zabilježili takav napad, ali bilo je nekoliko pokušaja na pojedinačne adrese u MUP-u.
 
Preustroj MUP-a
 
U tijeku je preustroj MUP-a. Ključno je, ističe ministar, da se smanjuje broj rukovodnih mjesta te da se otvara prostor za mlađe ljude i one s višom i visokom spremom.
 
"Ključ je da odgovaramo na izazove time što ćemo neke specijalnosti u Ministarstvu bolje organizirati", rekao je.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti