Božinović za HTV: USKOK, DORH i policija istražuju curenje podataka

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/21 rujna/HN20200902707129.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o slučaju Janaf, novim mjerama HZJZ-a koje se odnose na samoizolaciju, ilegalnim pokušajima prelaska granice i o ukidanju viza za SAD.

Govoreći o slučaju Janaf i curenju informacija, ministar je kazao da je tražio razgovor s glavnim ravnateljem policije.
 
Dodao je da policija skoro godinu dana u ovom slučaju prikuplja dokaze i provodi izvide.
 
"Taj je posao završen u trenutku kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza da se podnese prijava, a ništa od toga nije iscurilo van. Rješenje o istrazi uključuje širi broj aktera. USKOK, DORH i policija provode istragu curenja podataka", naglasio je.

Ide se na deset dana samoizolacije kada je u pitanju zaraženi Covidom-19
 
Božinović se osvrnuo i na nove mjere koje su stupile na snagu objavom na stranicama HZJZ-a, a odnose se na trajanje izolacije. "One su najvažnije za struku, kako bi se znali postaviti s obzirom na pacijente koji im dolaze", kazao je.
 
Pojasnio je da se ide na deset dana kada je u pitanju zaraženi Covidom-19, a njegovi kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana zbog razvoja simptoma.
 
Rekao je da su upute opširne i dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju s bolesnicima ili onima koji sumnjaju na bolest.
 
"Upute su dostupne i javne, kao i sve ostale upute koje objavljuje HZJZ, primjerice o korisnosti vitamina D u podizanju imunološkog sustava i ostalima", dodao je.
 
Pozvao je gledatelje da ih pročitaju.
 
"Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera. Situacija je pod kontrolom, kazao je Božinović, a nada se da će takva i ostati.
Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu.
 
"Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije to teško, kada bismo se stalno držali mjera - distanca, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolje epidemiolozima, a i svima nama", naglasio je.
 
U tri godine povukli smo više od 200 milijuna eura za opremanje granice
 
Božinović se osvrnuo i na ilegalne pokušaje prelaska granice, istaknuvši da se najveći pritisak pokušaja prelaska granice od strane migranata odvija noću.
                                                                            
Rekao je da je sinoć bilo 200-300 pokušaja prelaska granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000.
 
"Još uvijek je to za 30 posto više nego u istom razdoblju lani.  Mi smo povukli u tri godine više od 200 milijuna eura europskih sredstava kako bismo granicu opremili s raznim tehničkim sredstvima, a tu je i ljudski faktor koji sprečava ilegalni prijelaz. U BiH se stvara hot spot uz granicu s Hrvatskom, što izaziva i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva", dodao je.
 
Što se tiče ukidanja viza za SAD, Božinović je rekao da smo napravili dosta.
 
"Nadamo se da do kraja fiskalne godine ćemo ostvari uvjet za manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizu", poručio je potpredsjednik Vlade Božinović.
 
 
Izvor: HTV/Vlada


Pisane vijesti