Božinović za Novu TV: Bitku protiv koronavirusa dobit ćemo sviješću da svojom odgovornošću možemo sačuvati nečiji život

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/12 listopad/HN20201012758574.jpg

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostujući  u Dnevniku Nove TV govorio je o oružanom napadu na Trgu sv. Marka te mjerama u borbi protiv epidemije koronavirusa
 

Ministar Davor Božinović kaže da će istraga utvrditi je li premijer Andrej Plenković bio meta napada pred Vladom u ponedjeljak.
 
Policija vrlo predano radi na ovom slučaju
 
"Kriminalističko istraživanje traje. Osoba, počinitelj je došao pred sjedište Vlade na Markov trg, ranio osobu iz osiguranja, pucao po prozorima Vlade, sigurno se ne može isključiti da je njegov motiv bio nešto drugo od samog ranjavanja policijskog službenika", kaže Božinović i dodaje da policija vrlo predano radi na ovom slučaju.
 
"U trenutku kada policija bude mogla podijeliti informacije s javnošću, to će i učiniti. Motiv se također još istražuje", poručuje ministar unutarnjih poslova.
 
O prozivkama premijera Plenkovića koji je predsjednika RH Milanovića optužio da je "sijao sjeme zla", Božinović kaže da se to vjerojatno odnosi na razdoblje 2016. kada su se u kampanji, kaže, koristile "teške kvalifikacije" protiv Andreja Plenkovića.
 
"Tada je poslana jasna poruka da HDZ želi smjestiti u desni centar, što je i uspio. U tom trenutku bilo je puno aktera među kojima i čelnik glavne oporbene stranke koji je sa svojim izjavama želio dekredibilizirati Plenkovića kao šefa HDZ-a", kaže Božinović.
 
Na pitanje planira li se Arena Zagreb ponovno osposobiti za prihvat oboljelih od koronavirusa, ministar kaže kako će se to odlučiti s obzirom na epidemiološku situaciju za koju kaže da nije dobra.
 
Ugostitelji će razgovarati s ministrom Aladrovićem
 
Rekao je da će ugostitelji razgovarati i s ministrom Aladrovićem o zahtjevima za nadoknadu štete zbog mjera koje su donesene.
 
"Ne prijeti se nikakvim kaznama za nepoštivanje mjera, i nije konobar taj koji će prijetiti gostima. Sama institucija COVID redara uvedena je na prijedlog ugostitelja, a radi se o tome da se podigne svijest. Da vlasnik restorana ili kafića bude taj koji će gosta upozoriti da treba staviti masku dok ne konzumira jelo ili piće", kaže Božinović i dodaje:
 
"Bitku protiv koronavirusa ne možemo dobiti odlukama Stožera, ni kaznama, nego sviješću da svojom odgovornošću možemo sačuvati nečiji život".
 
Izvor: Nova tv / Vlada


Pisane vijesti