Brnjac: Hrvatska i u pandemijskom razdoblju poželjna autodestinacija češkim turistima

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac razgovarala je u srijedu s češkim ministrom vanjskih poslova Tomášom Petřičekom o turističkoj i suradnji u sportu Hrvatske i Češke, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, nastavku turističkih kretanja, projektu "Safe stay in Croatia" i drugim temama, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Dvoje ministara su razgovarali na sastanku održanom Ministarstvu turizma i sporta, pri čemu je ministrica Brnjac, prenose iz tog Ministarstva, istaknula da je Hrvatska i u pandemijskom razdoblju poželjna autodestinacija češkim turistima.

Iznijela je i podatke da je u 2020. u Hrvatsku došlo više od 500 tisuća čeških turista, koji su ostvarili više od 3,5 milijuna noćenja, da se najviše zanimaju za Split, Istru i Zadar te za privatni smještaj i kampove.

Predstavljen projekt "Safe stay in Croatia"

Ministri su se složili da je pandemija značajno utjecala na turizam te zauvijek promijenila paradigmu industrije putovanja, a u razgovoru su se osvrnuli i na tzv. zelene digitalne potvrde, za koje su naglasili da to nikako ne bi smjelo biti diskriminirajuće prema osobama koje se ne mogu cijepiti već da bi takve potvrde trebale olakšavati i ubrzati putovanja.

S obzirom na nastavak pandemije, ministrica Brnjac je češkom ministru vanjskih poslova predstavila i projekt "Safe stay in Croatia", naglašavajući da se time Hrvatska nastoji pozicionirati kao sigurna i poželjna destinacija na emitivnim tržištima i da je prioritet na zaštitu zdravlja turista i građana  uvođenjem zdravstvenih protokola.

Nastavak dobrih međusobnih odnosa i suradnje

Iz Ministarstva napominju kako su oboje ministara ocijenili i da je cijepljenje turističkog sektora izuzetno važno, kao i mogućnost testiranja turista na više punktova, uz poruku da dvije zemlje nastavljaju njegovati dobre međusobne odnose i suradnju u području turizma i sporta.

Uz ministre Brnjac i Petřičeka na sastanku su još bili izvanredna i opunomoćena veleposlanica RH u Češkoj Republici Ljiljana Pancirov, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti