Brnjac: Za izgradnju i obnovu sportske infrastrukture više od 4 milijuna eura

Ministarstvo turizma i sporta raspisalo je natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini ukupne vrijednosti 4.061.318 eura.

Temeljni cilj natječaja je razvoj sportske infrastrukture u svim dijelovima Hrvatske kroz poticanje i planiranje rekonstrukcije postojeće te izgradnje nove sportske infrastrukture.

”Obnova i izgradnja sportske infrastrukture jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske, a jedna od aktivnosti za ostvarenje tog cilja je i provođenje ovog natječaja. Do sada smo ovim putem sufinancirali 163 sportske građevine u vrijednosti većoj od 8,2 milijuna eura, a uključene su bile sve vrste građevina, od sportskih dvorana, košarkaških i nogometnih igrališta, teniskih terena, atletskih staza i slično. Vjerujemo kako će se i ove godine na natječaj prijaviti niz kvalitetnih projekata koji će doprinijeti što većoj i boljoj dostupnosti sporta kako našim profesionalnim sportašima, tako i građanima, a osobito djeci i mladima, u svim dijelovima Hrvatske”, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Natječajem se provode mjere iz Nacionalnog programa športa 2019.-2026. te potiče promidžba sportskih vrijednosti i popularizacija sporta među građanima, unaprjeđenje sustava sporta te međunarodna sportska promocija Republike Hrvatske.

Želimo cjelogodišnji i regionalno ravnomjerno razvijeni turizam

Ministrica Brnjac kazala je u Osijeku da je počela provedba Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, čiji je glavni cilj razvoj cjelogodišnjeg i regionalno ravnomjerno razvijenog turizma.

Nakon sastanka sa čelnicima Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Brnjac je kazala kako je provedba počela kroz javne pozive Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u sklopu čega je najveći dio sredstava usmjeren u razvoj javne turističke infrastrukture, povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta te razvoj zdravstvenog i sportskog turizma, u čemu ta županija i cijela Slavonija imaju veliki potencijal.

Brnjac je napomenula da je Vlada sredstvima NPOO-a, višegodišnjeg EU financijskog okvira i kroz državni proračun ukupno za te aktivnosti osigurala 1,27 milijardi eura.

Osječko-baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta za 2024.

Čestitajući Osječko-baranjskoj županiji na tituli Europske regije sporta za 2024. godinu, Brnjac je posebice izdvojila projekt sportskog inkubatora, koji se planira graditi na prostor nekadašnje osječke tvrtke "OLT", s ciljem što većeg privlačenja djece i mladih u sportske aktivnosti te njihovog kvalitetnog usmjeravanja prema sportu.

"Cilj Vlade su ulaganja u sportsku infrastrukturu tako da ona bude dostupna svima, prvenstveno mladima i djeci. Upravo je raspisan javni poziv za ulaganja u sportsku infrastrukturu, vrijedan oko 4 milijuna eura, a razgovarali smo o sredstvima NPOO-a, gdje je za aktivni turizam osigurano oko 40 milijuna eura", rekla je ministrica Brnjac.

Župan Ivan Anušić rekao je kako u sklopu priprema za Europsku regiju sporta 2024. godine županijska uprava želi nadograđivati sportsku infrastrukturu, jer domaćinstvo koje je dobila mora i opravdati, u čemu su, kroz niz projekata i natječaja, spremni pomoći nadležno Ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske.

Izvijestio je i da se, uz uređivanje sportske infrastrukture te projekt sportskog inkubatora, u suradnji s gradom Osijekom, planira izgradnja nove nastavno-sportske dvorane, a grad Osijek spreman je ustupiti dio svoga zemljišta i partnerski ući u projekt.

U prva dva mjeseca ove godine bilježimo rast broja noćenja od 50 posto

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin kazao je kako Gradska uprava ove godine u proračunu ima na raspolaganju oko 10,5 milijuna eura za ulaganja u sport.

"Kada govorimo o turizmu, prošle smo godine dobili nagradu kao najbolja urbana destinacija kontinentalnog turizma, a u prva dva mjeseca ove godine bilježimo rast broja noćenja od 50 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je Vulin.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac