Brnjac za Novu TV: Cijela turistička godina mogla bi biti izuzetno dobra i kvalitetna

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/3 srpnja/HN20220621586143.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je večeras u Dnevniku Nove TV.

Na početku je izvijestila da je s današnjim danom ostvareno preko 26 milijuna noćenja i preko 6 milijuna dolazaka, što znači da smo na 94 posto u noćenjima i 84 posto u dolascima u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
 
U Hrvatskoj trenutno boravi nešto manje od 700 tisuća turista
 
Kazala je da u Hrvatskoj trenutno boravi nešto manje od 700 tisuća turista, najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najviše turista, uz domaće, dolazi tradicionalno iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke, čemu pridonosi i to što je Hrvatska i autodestinacija.
 
Ministrica je naglasila da bi cijela turistička godina mogla biti izuzetno dobra i kvalitetna.
 
„Razgovaram s hotelijerima i iznajmljivačima, dobre su brojke, početak godine je bio dobar, nadamo se da će turistička godina tako i završiti“, rekla je.
 
Brnjac je izvijestila i da su prema podacima HNB-a od petka za prvo tromjesečje ove godine prihodi od stranih turista 2 posto bolji u odnosu na 2019.
 
„Govorimo za siječanj, veljaču i ožujak. A svakako da se to nastavlja“, dodala je.
 
Naglasila je i važnost kvalitete usluga. „Ukoliko imate podizanje cijena bez kvalitete, to neće biti dobro, to je jedan indikator koji nam mora biti važan“, poručila je.
 
Ministrica smatra kako će kaos u europskim zračnim lukama sigurno utjecati i na Hrvatsku. Dodala je da nisu otkazani svi letovi prema našoj zemlji nego se smanjio njihov broj.
 
Dobrim smatra to što je Hrvatska autodestinacija, podsjetivši da smo zbog toga i u pandemiji ostvarili dobre brojke.
 
Strategija razvoja održivog turizma ide u smjeru cjelogodišnjeg turizama
 
Upitana je li se hrvatski turizam odmaknuo od „koncepta sunca i mora“, ministrica je kazala da Strategija razvoja održivog turizma ide upravo u smjeru cjelogodišnjeg turizama.
 
„I kroz naš Nacionalni plan oporavka i otpornosti raspisivat će se krajem osmog mjeseca natječaji za javnu, ali i privatnu turističku infrastrukturu, tu se ide u smjeru različitosti turističkih proizvoda na obali i kontinentu“, rekla je Brnjac,  izdvojivši za primjer lječilišni turizam na Kvarneru. Dodala je da je cilj kroz cijelu godinu imati radnike.
 
Upitana o izmjenama za iznajmljivače, Brnjac je kazala da se mora voditi razlika između iznajmljivača kuća i hotelijera.
 
„To je prepoznato i u našoj Strategiji razvoja održivog turizma, ali i Europska komisija direktivom short-term rentals ide u značajne izmjene“, zaključila je ministrica.


Pisane vijesti