Bruxelles: Premijer Sanader počeo razgovore u sjedištu NATO-a

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u Bruxelles, gdje je u sjedištu NATO-a započeo sastanak s glavnim tajnikom tog saveza Jaapom de Hoopom Schefferom, a nakon toga će se obratiti stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća.

BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u Bruxelles, gdje je u sjedištu NATO-a započeo sastanak s glavnim tajnikom tog saveza Jaapom de Hoopom Schefferom, a nakon toga će se obratiti stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća.

Premijer Sanader u subotu je na konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će taj posjet iskoristiti da istakne ambiciju Hrvatske da što prije postane članicom NATO-a.

"Hrvatska želi biti dio toga Saveza, koji više nije ono što je bio za vrijeme Hladnog rata, vojni savez koji brani zapadnu Europu i zapadni svijet. NATO je danas nešto drugo, NATO je obrana zajedničkih
vrijednosti, prije svega ljudskih prava, vladavine prava, manjinskih prava, slobodne tržišne ekonomije, demokracije i slobode", rekao je premijer Sanader.


"Danas NATO za nas nije veliki vojni angažman, danas je NATO obrana ovih prava, obrane demokracije, obrana slobode", dodao je.

Hrvatska, Makedonija i Albanija su trenutačno jedine zemlje koje sudjeluju u MAP-u, Akcijskom planu za članstvu, koji je Savez namijenio za pripremu zemalja aspirantica za punopravno članstvo.



Pisane vijesti