Butković o sedam godina Vlade: Hrvatska je danas puno bolja nego 2016.

Slika /Vijesti/2023/Listopad/19 listopada/VRH_0001-01.jpeg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas da je Hrvatska danas drugačija i puno bolja zemlja nego je bila 2016., a kao najvažnija postignuća u sedam godina Vlade premijera Plenkovića naveo je ulazak u eurozonu, schengenski režim i izgradnju Pelješkog mosta.

"Bilo je sedam godina prosperiteta, definitivno. Naravno, ja sam subjektivan jer sam član Vlade, ali realno govoreći, napravljena su velika postignuća kad govorimo o standardu i o strateškim projektima, tako da mislim da možemo svi biti zadovoljni. Hrvatska je puno bolja i drugačija nego 2016. godine", rekao je Butković u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.
 
Kao najvažnija postignuća u sedam godina mandata Andreja Plenkovića, istaknuo je spajanje juga zemlje Pelješkim mostom te ulazak u eurozonu i šengenski režim.
 
S druge strane, najveće izazove Vladi su zadali pandemija koronavirusa, potresi na području Zagreba i Banovine te energetska kriza.
 
"Naravno, i rat Ukrajini, koji je napravio poremećaj u mom resoru kada govorimo o provedbi velikih infrastrukturnih projekata. Tako da, nije bilo dosadno, nismo imali puno vremena za neka druženja, za neke ljepše životne situacije, ali dobro, to je tako", rekao je ministar.
 
Nema razloga za nova poskupljenja, Vlada donijela peti paket mjera
 
Butković je napomenuo da je Vlada donijela i peti paket mjera kojim se ograničava cijena struje i javni neprofitni sektor, odnosno za gradove, općine i komunalna poduzeća, zbog čega nema razloga za nova poskupljenja.
 
"Ako vam ne rastu troškovi električne energije, ne bi trebalo biti ni jednog razloga da bi se trebala dignuti cijena vode u Hrvatskoj", odgovorio je na pitanje o mogućim poskupljenjima vode u nekim gradovima.
 
Kada je riječ o vanjskoj politici, Butković je kazao da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne konzultira s Banskim dvorima, iako bi to trebao. Njegove nedavne poteze nazvao je ulaskom u kampanju.
 
"Predsjednik se svrstao na stranu oporbe, njegov cilj je da HDZ ne pobijedi na izborima, to se vidi. Mislim da se predsjednik ne bi trebao tako ponašati. On nije član nijedne političke stranke i trebao bi voditi računa o tome da institucije funkcioniraju", rekao je.
 
Govorio je i o dugogodišnjem problemu pulskog brodogradilišta Uljanik koje je u fazi stečajne prodaje, no još se ne nazire rješenje situacije.
 
"Zainteresiranih investitora za kupnju većinskog udjela nema, dok češka kompanija CE Industries, premda je iskazala interes, nije bila ozbiljan kupac", rekao je Butković te dodao da je interes te kompanije bio uvjetan, odnosno da je uvjetovala neke druge situacije po nekim drugim tvrtkama gdje ne može Vlada na takav način funkcionirati.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković