Butković obišao cestu Pučišća-Povlja: Rade se veliki pomaci u prometnoj povezanosti Brača s kopnom

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas dionicu  Pučišća - Uvala Luke, na bračkoj cesti Pučišća - Povlja, projekt Županijske uprave za ceste (ŽUC) Split vrijedan više od 60 milijuna kuna financiran sredstvima EU-a kroz koji je izgrađena cesta duljine pet kilometara.

Radovi na toj cesti su započeli u listopadu 2020. godine, trajali su godinu i pol dana nakon čega se čekala uporabna dozvola. Kolnik joj je širok šest metara. U trasu ceste su ugrađeni elektroenergetski vodovi i instalacije, te nogostup i javna rasvjeta. Realizacijom tog projekta općine Pučišća i Selca se povezuju još jednom prometnicom s glavnom lukom i otočnim središtem Supetrom.

Ministar Butković je kazao kako je cesta osmišljena kao šira priča otočkog povezivanja i povezivanja s lukama.

"Ovo je prvi ovakav projekt kojeg je provela županijska uprava za ceste. Uspješno je realiziran u vrlo kratkom roku, a riječ je o vrlo zahtjevnom projektu", rekao je Butković i dodao da je ostalo još deset kilometara, za što bi početkom iduće godine trebala biti izdana građevinska dozvola.

U pripremi je projekt luke u Bolu vrijedan više od deset milijuna eura

U pripremi je po njegovim riječima i projekt luke u Bolu vrijedan više od deset milijuna eura.

Podsjetio je da je prije dvije godine završena obilaznica Ložišća te da se i "preko puta", u Omišu, gradi luka koji je jedan od najvećih lučkih projekata u zemlji vrijedan oko 90 milijuna kuna i čijim će se završetkom otvoriti redovna linija koja će povezivati Omiš i Postira na Braču.

Kada se govori o Braču i prometnoj povezanosti s kopnom, rade se veliki pomaci, ustvrdio je Butković.

Župan Blaženko Boban je ocijenio da Postira i Brač postaju ugodno mjesto za život, a šef Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić kaže da se već vide  rezultati i učinci prometnice.

"Nastavljamo dalje. Pripremamo dokumentaciju za preostalih deset kilometara kako bi zaživio projekt Jedan Brač. Na Braču još želimo završiti cestu Vela Farska-Murvica, na Hvaru pripremamo dokumentaciju za tunel Sveta Nedilja-Dubovica, a na Šolti obilaznicu u Stomorskoj. Sve su to projekti i planovi za koje ćemo tražiti europsko financiranje", rekao je Škorić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Oleg Butković