​Butković: U prometnu infrastrukturu trenutno se ulaže više od 25 milijardi kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak kako su trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj vrijedna više od 25 milijardi kuna, od toga u Osječko-baranjskoj županiji više od 1,5 milijardi kuna.
 

Nakon sastanka sa županijskim i osječkim čelnicima Butković je rekao kako je jedan od najvažnijih projekata dovršetak autoceste na koridoru 5C prema Belom Manastiru, skupa s obilaznicom kod Belog Manastira, što bi trebalo biti otvoreno do ljeta 2022.  godine.
 
Budući da je most Svilaj nedavno otvoren, natječaj za izgradnju preostalog dijela autoceste do granice s Mađarskom trebao bi biti raspisan iduće godine, tako da ćemo sredinom 2024. godine imati izgrađeno svih 88 kilometara autoceste na koridoru 5C kroz Hrvatsku, najavio je Butković.
 
Ističe kako ostali prometni projekti u županiji idu dobro, poput podvožnjaka u osječkoj ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, za koji su bespovratna sredstva ugovorena prije nekoliko mjeseci, obnova tramvajske infrastrukture u Osijeku i nabavka novih autobusa te obnova osječkog željezničkog kolodvora vrijedna 36 milijuna kuna, koja  je na više 50 posto završenosti radova.
 
Butković je izvijestio kako je s Hrvatskim vodama dogovoreno produbljivanje korita Drave, što je bitno zbog plovnosti tijekom cijele godine, jer smatra da potencijali naših rijeka i unutarnje plovidbe, nisu dovoljno iskorišteni.
 
Napominje kako će za obnovu zastarjele infrastrukture osječke zračne luke, kroz dvije proračunske godine biti osigurana sredstva od oko 40 milijuna kuna, za obnovu putničkog terminala.
 
Za koncept šireg razvoja zračne luke, koji bi se temeljio i na cargo prometu, pripremit ćemo za europsko financiranje projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna, što ćemo dogovarati s Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, rekao je Butković.
 
Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak kazala je kako  ukupna vrijednost projektata, koji su ugovoreni na području Osječko-baranjske županije i financirani iz EU strukturnih i investicijskih fondova, od 2014-2020 godine, iznosi 6,7 milijardi kuna, a daleko najveća ulaganja su u prometnu infrastrukturu.
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je dogovoreno da se sva željeznička stajališta u županiji, koja su trenutno zapuštena, obnove i dovedu u stanje u kojima ih je moguće koristiti.
 
Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je u tijeku je projekt modernizacije tramvajske infrastrukture, vrijedan 267 milijuna kuna, od čega 200 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a ostatak osiguravaju Vlada i Grad Osijek.
 
Govoreći o izgradnji podvožnjaka u ulici sv. Leopoda Bogdana Mandića, čija je vrijednost procijenjena na 93 milijuna kuna, Radić je izvijestio kako je izabran najpovoljniji izvođač radova, a radovi uskoro počinju i trebali bi biti gotovi do kraja 2023. godine.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti