Butković za HTV: Pelješkim mostom prošlo 1,5 mil. vozila, ove godine očekujemo povećanje turističkog prometa

"Jako puno cestovnih projekata je napravljeno u posljednjih nekoliko godina, a današnjim otvaranjem Stonske obilaznice završen je projekt cestovne povezanosti juga Dalmacije", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a.

"Danas smo otvaranjem pristupnih cesta završili projekt cestovne povezanosti juga Dalmacije. Ovo je zaista veliki trenutak jer smo uz pomoć europskih sredstava izgradili taj najveći i najbitniji infrastrukturni projekt. Do sada je Pelješkim mostom prošlo 1,5 mil. vozila što pokazuje sa svi koji su govorili da ne treba graditi Pelješki most nisu bili u pravu. Sam Ston je i nakon otvaranja Pelješkog mosta bio dosta zagušen, vidjeli smo to i danas, a turistička sezona je daleko. Sigurno će broj vozila biti i veći. Inače u Hrvatskoj ove godine očekujemo povećanje turističkog prometa zbog ulaska Hrvatske u Schengen. Sve se poklopilo, a bila nam je bitna i sigurnost jer znamo koliko se prije čekalo na graničnom prijelazu i kakva je postojeća državna cesta", kazao je Butković.
 
Teretni promet od 15. svibnja
 
"Nismo mogli odmah pustiti i teretni promet jer bi u Stonu bilo još veće zagušenje. Budući da smo otvorili Stonsku obilaznicu, odluka je da će od 15. svibnja krenuti i teretni promet", najavio je Butković.
 
Otvorena je nova omotnica, a naglasak je na željeznicama
 
"U novoj omotnici neće biti toliko sredstava za ceste kao što je bilo do sada, no postoje potrebe za nizom brzih cesta, osobito u unutrašnjosti, ali najbitnije je i oko Splita. Ceste ćemo uglavnom rješavati iz kreditnih zaduženja i iz vlastitih sredstava Hrvatskih cesta, odnosno državnog proračuna, kazao je Butković.
 
Dodaje da će se novcem iz nove omotnice i dalje graditi ceste u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 
"Što se tiče autocesta imamo dobar prijedlog i dobro rješenje iz postojećeg kredita kojeg imamo, naći način u refinanciranju kako bi se otvorila mogućnost financiranja, ne samo izgradnje autoceste prema Dubrovniku već i Križišće - Žuta Lokva jer nam je to preostalo za izgradnju autoceste, odnosno Jadransko-jonskog koridora u cijelosti kroz Hrvatsku", rekao je ministar.
 
Očekuje da će se to dogoditi i u sljedećih nekoliko godina. 
 
"Jako puno cestovnih projekata je napravljeno u posljednjih nekoliko godina, a za realizaciju svih navedenih projekata će trebati manje od 10 godina", zaključio je ministar Butković.
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković