Butković za Novu TV: Tradicija brodogradnje u Hrvatskoj je duga, u 3. maju postoji zdravo tkivo

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je večeras  u Dnevniku Nove TV Vladinu ulogu u spašavanju brodogradilišta 3 maj.

Upitan o ulozi Vlade u spašavanju riječkoga brodogradilišta, ministar Butković kazao je da je Vlada na sjednici prošloga četvrtka, donijela odluku i izrazila namjeru za rješavanje tog pitanja.
 
U 3. maju postoji zdravo tkivo, ima temelja za polaganje zdravih temelja
 
"Mi smo danas s premijerom, ministrom gospodarstva i ministrom pravosuđa bili u 3. maju gdje se održao sastanak s upravom. Vidjeli smo tamo koji su sve koraci potrebni da 3. maj profunkcionira. Prvi i osnovni korak je deblokada računa. Znate da je Trgovački sud u Rijeci odgodio ročište za kraj rujna i do tada treba riješiti neke stvari. Prva od njih je deblokada računa. Druga je činjenica da je nužno završiti ove brodove koji su ugovoreni i koji postoje na navozima u 3. maju. Ukupno ih je tri, a postoji interes i nekih drugih svjetskih i brodara i naručitelja za nove brodove. Cjelokupna faza dovršetka tih brodova trajala bi oko dvije godine, a u tom periodu trebalo bi naći strateške partnere", pojašnjava ministar Butković, dodajući da je uloga Vlade je da pomogne u rješavanju tih pitanja.
" Danas smo čuli da postoji zdravo tkivo u 3. maju. Znam da je tradicija brodogradnje u Hrvatskoj duga i svi smo emotivni i motivirani kad je brodogradnja u pitanju. Danas smo čuli jest da ima temelja za zdrave osnove kako bi se te stvari posložile. Bitno je da je za deblokadu računa potrebno oko 90 milijuna kuna."
 
Neće biti troška za porezne obveznike, naplatit ćemo dovršetak brodova
 
Butković je naglasio da to neće platiti porezni obveznici.
 
"Dovršetak brodova ćemo na kraju naplatiti. Računa se da bi ukupan prihod od tih brodova bio negdje oko 750 milijuna kuna. Za deblokadu je potrebno oko 90. A 140 milijuna kuna je potrebno uložiti u tehnologiju, dizalice i sve ono što godinu dana nije radilo. I 540 milijuna kuna je nešto što će biti potrebno još dodatno uložiti kako bi se brodovi dovršili. Sve u svemu, ako bi to bilo onako kako kaže Uprava, a vidim da zaista postoji ozbiljnost, cijela bi priča bila u plusu", ocijenio je ministar, dodajući da se rade analize, te da će do kraja kolovoza biti pripremljeni izračuni i točne aproksimacije.
 
"Onda će se vidjeti i s naručiteljima, koji su ključni, da to zajednički završimo", najavio je.
 
Na pitanje zašto se Uljanik nije mogao spasiti kao što se sada spašava 3. maj, ministar je ustvrdio da te priče nisu identične.
 
Pomoći se može samo onome što je čisto i perspektivno, inače su intervencije uzaludne
 
"To će bolje objasniti ministar gospodarstva i njegovi ljudi. Ono što sam ja vidio je da je priča oko Uljanika puno kompleksnija, puno složenija. Nisu to političke odluke kao što su bile neke reakcije. Hrvatska Vlada je bila zainteresirana da spasi i Uljanik", naglasio je Butković, navodeći da je situacija oko Uljanika puno nečistija  nego u 3. maju.
 
"Ne želim prejudicirati što se tamo istražuje i radi. Prema saznanjima i prema razgovorima s ministrom Horvatom, 3. maj je zdravije tkivo hrvatske brodogradnje. Ako želite nešto napraviti i nekome pomoći morate vidjeti da je s druge strane nešto čisto i perspektivno, jer ako toga nema, bilo kakva intervencije je uzaludna. 
 
Ministar je naveo da će se analize odluke donositi vrlo brzo.
 
"Svako je otezanje problem. Vjerujem da će krajem kolovoza napraviti analize i da će se vrlo brzo nakon toga donijeti odluke kako bismo već u 9. ili 10. mjesecu imali čistu situaciju oko dovršetka brodova", kazao je.
 
Pomoć Vlade može biti samo zakonita i transparentna
 
Podsjetio je i da ne treba smetnuti s uma razgovore koji će se morati voditi s Europskom komisijom.
 
"Naravno da je Europska komisija ključna. Kolege iz Ministarstva gospodarstva to će pitanje sigurno otvoriti s Europskom komisijom, a uključit će se i premijer koji je i sam danas to najavio. Sve što radimo moramo raditi zakonito, transparentno i po pravilima, ne samo Europske unije, nego i hrvatskog zakonodavstva, jer smo i mi dio Europske unije", zaključio je ministar Butković.



Pisane vijesti | Oleg Butković