Butković za RTL: Istarski ipsilon sve bliže punom profilu, počeli radovi na probijanju druge cijevi tunela Učke

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, rekao je za RTL Danas da će puni profil istarskog ipsilona pridonijeti brzini putovanja i sigurnosti.

"Danas je zaista povijesni dan. To je projekt koji je pripreman jedno određeno vrijeme u suradnji s koncesionarom. Kad zbrojimo to s projektom koji je u provedbi, a to je dovršetak istarskog ipsilona u punom profilu do samog tunela Učka, to je negdje u prosjeku oko jedan posto utjecaja na rast BDP-a u Hrvatskoj. Dakle, nemjerljiv je doprinos, ali najveći smisao projekata da se uključi što više hrvatska komponenta", poručio je Butković.
 
No cilj je i podići razinu sigurnosti u prometu.
 
"Dobivali smo neke nalaze od Europske komisije i ovo je sve u skladu s direktivom i minimalnim standardima koji se moraju zadovoljiti u tunelu. Tunel Učka i ostatak ipsilona imaju nekih problema sigurnosnih, tako da je to velika stvar", rekao je Butković.
 
Važno je pitanje otkud dolazi novac za radove.
 
"Ovo je ugovor o koncesiji javno privatno partnerstvo. Znači mi smo zajedno sa koncesionarom produžili za pet godina, znači 2039. godine će to kompletno biti u hrvatskim rukama, i tunel i istarski ipsilon", izjavio je Butković i dodao:
 
Infrastrukturni projekti rade se prema planu
 
"Želim reći da tokom koronakrize nisu veliki infrastrukturni stali projekti pa tako ni Pelješki most i pristupne ceste. Sve skupa ide jako dobro i očekujemo da, ukoliko ne bude određenih problema, do sredine 2022. da i most i pristupne ceste budu u funkciji, znači čitav projekt Pelješkog mosta".
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković