Cappelli: Nautika je ove godine u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju u jako dobroj situaciji

Ministar turizma Gari Cappelli danas je ispratio iz riječke luke prvi ovogodišnji polazak šest turističkih brodova ID Riva Tours flote, sa stotinjak turista koji kreću na kružna putovanja.

Cappelli je kazao da na kružna putovanja ovim brodovima kreću Austrijanci i Nijemci i to u prosjeku dvadesetak po brodu. Plovidba traje sedam dana, oko kvarnerskih otoka.

Nautika je ove godine u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju u jako dobroj situaciji, ocijenio je.

Od 20 'top' brodova u svijetu njih čak 10 dolazi u Hrvatsku

Kao ilustraciju je iznio podatak da je u cijelom svijetu 20 'top' brodova, a od toga će ovog ljeta njih čak 10 doći u Hrvatsku.

Brodovi i mega jahte iznad 20 metara duljine će ove sezone imati pad dolaska u Hrvatsku između 20 i 30 posto, a u konkurentskim zemljama,  poput Španjolske, Francuske ili Grčke, taj pad je 80 ili 90 posto, istaknuo je Cappelli.

"Očito se događa preseljenje malih kruzera i mega jahti u Hrvatsku", poručio je.

Istaknuo je kako je tome pridonio niz odluka, među kojima i nedavno smanjenje boravišne pristojbe putem vinjeta za 20 posto, ali i sigurnost Hrvatske kao destinacije.

U Hrvatskoj danas preko 180 tisuća turista 

Cappelli je naveo da je danas u Hrvatskoj preko 160 tisuća turista, te da se ostvaruje rast od 30 tisuća turista dnevno.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je kako dobivaju svakoga dana nove upite za vezove jahti u riječkoj luci. Povećavamo broj vezova, uklonili smo i ponton za nekadašnju liniju hidroaviona te i tamo uređujemo privezišta, naveo je Vukorepa.

"Ove godine se očekivao znatan rast pristajanja kruzera. U najavi je bilo 40 dolazaka, što je za 50 posto više nego godinu ranije. Nabavili smo i distancere za vez kruzera kako bi dobili dovoljnu dubinu mora. No, vjerujemo da će sljedeća sezona biti dobra kao što su bile najave za ovu, rekao je.

U pripremi studija gospodarske opravdanosti za natječaj za koncesiju marine Porro Baroš

Istaknuo je kako je u pripremi natječaj za izgradnju novog terminala na morskoj strani lukobrana Molo longo, vrijednosti oko 30 milijuna eura. Priprema se i studija gospodarske opravdanosti za natječaj za koncesiju marine Porro Baroš.

Svakog tjedna dobijemo upite za ovu koncesiju te je očito da postoji veliki interes. Namjeravamo objediniti vezove na Putničkoj obali i Porto Barošu, kako bi jedan koncesionar upravljao cjelovitim područjem, rekao je Vukorepa.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli