Cjelovita i kvalitetna obnova ostat će trajni doprinos Zagrebu

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/19 ozujka/KBC Zagreb 19.3 (1).jpeg

„Ono po čemu smo najpoznatiji konačno ćemo pokazati i našim ljudima i svijetu“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska radova na zgradi Hrvatskog športskog muzeja. Prije toga sudjelovao je na svečanosti otvorenja Nacionalnog laboratorija za gensko profiliranje tumora u Kliničkom bolničkom centru Zagreb te na svečanosti obilježavanja završetka radova na obnovi Agronomskog fakulteta.

Dovršetak Hrvatskog športskog muzeja očekuje se krajem godina i tada će se našim građanima i brojim turistima koji posjećuju Zagreb i Hrvatsku omogućiti uvid u povijest hrvatskog sporta i brojna postignuća hrvatskih sportaša, istaknuo je premijer, zavalivši svima koji su uključeni u projekt, posebno Zlatku Mateši, predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora.

„Radimo ga u cijelosti nacionalnim financijskim sredstvima i prvi će put cijela građa, praktički sve ono što se dogodilo u hrvatskom sportu, biti izloženo hrvatskim građanima“, ocijenio je Plenković.

Dodao je da je to samo dio aktivnosti koje se tiču muzeja, napomenuvši više velikih projekata iz kulture, poput obnove Povijesnog muzeja, Muzeja naive te dovršetak Nacionalne i sveučilišne knjižnice uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Podsjetio je i na novu zgradu Hrvatskog restauratorskog zavoda gdje će se, na jednom mjestu, objediniti svih desetak lokacija u gradu Zagrebu te će poslužiti i kao druga scena zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, zahvalivši ministrici Obuljen Koržinek na ogromnim iskoracima za hrvatsku kulturu.

Obnova znanstvene i visokoobrazovne infrastrukture stradale u potresu

Govoreći o Agronomskom fakultetu Plenković je istaknuo iznimno dobru suradnju znanstvene zajednice - Sveučilišta u Zagrebu i njegovih sastavnica, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i s Vladom.

Radovi su počeli 22. ožujka 2020., projekt obnove ukupno je koštao 16,7 milijuna eura pri čemu je financijska potpora iz Fonda solidarnosti EU iznosila nešto manje od 11,8 milijuna eura, a iz Mehanizma za oporavak i otpornost nešto manje od 5 milijuna eura.

Premijer se u obraćanju osvrnuo na cjelokupnu obnovu nakon potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu te rekao da je dobro da se umjesto relativno jednostavnog i puno jeftinijeg povratka u prijašnje stanje, odlučilo za sveobuhvatnu obnovu.

„Politička odgovornost svih nas koji smo se s tom krizom suočili bila je takva da ne želimo da iza nas ostane situacija u kojoj ćemo potrošiti puno novca, a da ostane mogućnost da neki eventualni budući potres ponovno sve to sruši“, poručio je.

"Ne bismo mogli pogledati ni hrvatskim građanima ni svojoj djeci u lice da smo tako nešto dopustili", rekao je te ocijenio kako je, unatoč razumljivoj velikoj nestrpljivosti onih koji su vlastite stanove i kuće morali zamijeniti zamjenskima i željeli da sve to ide brže, učinjen maksimum s tako velikim volumenom obnove.

"Razmjeri takvog građevinskog pothvata mogu jedino biti uspoređeni s postratnom obnovom, s tim da je ova obnova puno cjelovitija i puno kvalitetnija. I ostat će kao trajni doprinos i obnovi glavnoga grada i obnovi Sisačko moslavačke županije", dodao je premijer te uputio zahvalu i izvođačima.

Ulažemo 800 milijuna eura u obnovu i razvoj zdravstvene infrastrukture u Zagrebu

„Ovakvim projektom suzbijamo i nastojimo omogućiti i preživljavanje i bolje liječenje onih pacijenata koji imaju malignu bolest“, istaknuo je premijer na otvorenju Nacionalnog laboratorija za gensko profiliranje tumora u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, investiciji vrijednoj više od 9 milijuna eura.

U svom govoru, premijer je kazao da je Hrvatska, nakon Švicarske i Njemačke, treća zemlja u Europi koja je dobila laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva, što će onkolozima omogućiti da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju, a investicija je vrijedna više od 9 milijuna eura.

Istaknuo je da je rak jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i drugi najveći uzrok smrtnosti stanovništva.

Prema tome, kazao je Plenković, ovakvim projektom suzbijamo i nastojimo omogućiti i preživljavanje i bolje liječenje onih pacijenata koji imaju malignu bolest.

Borba protiv zloćudnih bolesti nacionalni je prioritet, dodao je.

Veliki iskoraci ka većoj održivosti i kvaliteti zdravstvenog sustava te jačanju položaja liječnika i zdravstvenih djelatnika

Kazao je da u obnovu i razvoj zdravstvene infrastrukture u Zagrebu Vlada ulaže 800 milijuna eura, od čega gotovo pola milijarde u najveći bolnički centar u Hrvatskoj.

Naglasio je da je Vlada u ovom mandatu poduzela velike iskorake ka većoj održivosti i kvaliteti zdravstvenog sustava te jačanju položaja liječnika i zdravstvenih djelatnika.

„Šaljemo poruku koliko je važna liječnička profesija te da plaća za spašavanje života mora biti adekvatno valorizirana“, dodao je.

Na kraju je zahvalio svima koji su u proteklo vrijeme pridonijeli da se projekt realizira, svima onima koji će raditi u Zavodu, ali i obradi podataka koji će dolaziti iz drugih hrvatskih bolnica.

„Na taj način ćemo sigurno biti u poziciji da ono što ste prije morali slati u centre u inozemstvu sada možemo činiti na bolji način u Hrvatskoj“, zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti